A pszichomókus válaszol

cidrimókus, félelem, pszichológus

Cidrimókus első ránézésre egy átlagos mókus. Átlagos mókusodúban él, és átlagos mókustevékenységekkel tölti a napját: eszik, nézelődik, alszik. Csakhogy mindeközben rettenetesen aggódik. Vagyis szorong. Ha szeretnél többet tudni a szorongásról vagy más pszichológiai természetű kérdésről, kérdezz a pszichomókusunktól... azaz a pszichológusunktól, Felhősi Gabriella gyermekklinikai szakpszichológustól!

Ide kattintva küldheted el kérdéseidet. (Az adataidat bizalmasan kezeljük.)

A gyerekek számára a nagyvilág ismeretlen és nehezen érthető hely. A biztonság, a védettség érzése kiemelkedően fontos számukra, minél kisebbek, annál inkább. Szüleik megpróbálják minden bajtól megóvni őket, gondosan megtanítják, ki mindenkiben ne bízzanak, hogyan vigyázzanak magukra, és persze kicsit féljenek is – ez teljesen érthető, természetes törekvés. Terveket szőnek, elővigyázatossági lépéseket tesznek, és megpróbálnak felkészülni a legrosszabbra, bármi legyen is az. Ha pedig mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelték, pánikba esnek.

cidrimókus

A pánik rémes érzés, felzaklatja az embert, és még inkább megerősíti azt a törekvését, hogy a jövőben elkerülje azt a helyzetet, ami a pánikot okozta. Azonban így csak gyarapodnak a félelmek, amíg a fantáziavilág harapós szereplői ott leselkednek már minden bokorban, és lassan legyőzhetetlennek tűnnek.

Cidri kalandjainak legalább két tanulsága mindig van: a világ kevésbé kiszámítható, mint amilyennek Cidri látni szeretné, de általában nem is olyan veszélyes. A szigorú óvintézkedések csak időleges nyugalmat hoznak a mókusnak, továbbá komoly áruk van: Cidri saját mozgásterét korlátozza. Kevés tevékenységben vesz részt, és figyelmét is főleg aggodalmaskodásai és előkészületei kötik le, ezáltal remek élményektől fosztja meg magát.

Minden könyvből újra és újra kiderül, hogy a valódi megoldás a nyitás, a félelmek bátor elengedése vagy módszeres leépítése (lásd Cidrimókus figyelemre méltó tudatosságát, amivel listázza a veszélyeket – fontos lépés abban, hogy aztán megszabaduljon tőlük). Cidrire eddig ismeretlen, csodás élmények és kalandok várnak. A gyerekeknek ezzel azt üzeni: a világban még egy csomó klassz dolog van, amiről még sejtelmed sincs! Ne cidrizz, merj felfedezni, megéri nyitni!Cidri karaktere folyamatos fejlődésen megy keresztül. Lassan, de biztosan halad a világ és saját maga megismerése, elfogadása útján, és mindig új helyzetekben próbálja ki magát. A jó hír, hogy a teljes kontroll hiánya egyáltalán nem jelent kiszolgáltatottságot. Mélanie Watt, aki maga is küzd Cidri nehézségeivel, a humort és az önreflexiót kínálja fő eszközként a megküzdéshez. Cidrimókus történetein keresztül viccesen, aranyosan, magával ragadóan valami nagyon fontosra tanít: az élet, az emberek és állatok akaratunktól függetlenül létező dolgok. Részeseik, társaik lehetünk, amennyire körülményeink és saját nyitottságunk engedi, de irányítani csak egy pontig tudjuk őket – és nem is biztos, hogy valóban ez okoz majd örömet. A Cidrimókus könyvek, ha csak egy picit is, de közelebb fogják vinni olvasóikat ahhoz, hogy közösségben és egyedül egyaránt át tudják adni magukat tevékenységeiknek, élményeiknek.

Egy anyuka kérdése: Szerinted mi okozhatja, hogy a 6 éves kislányom fél a sötétben?
Köszi előre is!
Felhősi Gabriella: Az éjszakai félelem fél-egy éves kortól egészen óvodás korig természetes jelenség, oka általában a szeparációtól való félelem. A gyerekek és édesanyjuk szoros egysége a fejlődéssel lazulni kezd, egyre önállóbbá, függetlenebbé válnak. Az átmenet azonban nehéz, és főleg a sötétségben lehet szorongató számukra az egyedüllét, ilyenkor kiszolgáltatottnak érezhetik magukat. Kislánya biztonságérzete növelésében segíthet egy alváshoz használt tárgy, állatka, fantáziája ijesztő lényeinek elhessegetéséhez pedig egy gyenge fényforrás a szobában vagy a nyitva hagyott ajtó. A támogató, szeretetteljes légkör mellett világos szabályok, szokásrendszer kialakítása a lefekvés kapcsán szintén megnyugtató a gyerekeknek.
 

 

 

Kcidrimókusüldj egy kérdést Cidrinek!

Cidrimókus véleményére vagy kíváncsi?
Kérdezd meg tőle, ami a szívedet nyomja! Vagy bármit!

Ők már kérdeztek:

Gréta876: Szia, Cidri! Olvastam a Cidrimókus szülinapjában, hogy félsz a bohóchalaktól? Miért?
Cidrimókus: Micsoda kérdés! A bohóchalak nagyon veszélyesek! Megpróbálják különféle mókázással elterelni a figyelmed, és amikor egy pillanatra nem nézel rájuk, HAMM, a lábadba harapnak! Még szerencse, hogy csak a víz alatt élnek…
Mirnix: Van rendes neved? Vagy csak ennyi, hogy Cidrimókus?
Cidrimókus: Neked meg az, hogy Mirnix? Ha tudni akarod, van rendes nevem, így hangzik: Cidriházi Cidri Mókus. De a barátaim csak Cidrinek hívnak. Akarom mondani a barátom, egy Pajti nevű eb. Kicsit büdös, de jó a humora.
Okuláré: Hahó, Cidri! Hány makkot tudsz megenni egyszerre?
Cidrimókus: Szerintem ez egy becsapós kérdés lesz… Hm, lássuk csak! Úgy a legbiztonságosabb, ha egyszerre csak egyet eszem, gondosan megrágom, és aztán szépen lenyelem. De előtte és utána rengeteg további makkot meg tudok enni! (Nálad többet, az tuti!)
 

 

 
Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium