Az eukaliptusz fák különleges világa

Ausztrália, bozóttűz, cineol, eukaliptusz, klímaváltozás, lázfa, mirtuszfélék

Ha a köhögésünket akarjuk csillapítani, az erre használt szerek kínálatában egészen biztosan találkozni fogunk az eukaliptusz olajjal is. Ezt az azonos nevű fa hajtásaiból és leveleiből nyerik ki, és már meglehetősen régóta használják a megfázásos betegségek, asztmás tünetek és olykor a láz enyhítésére is. Az eukaliptusz fák azonban nem csupán az olajukkal gazdagítják a világot. Amellett, hogy leveleik a koalák legfőbb táplálékául szolgálnak, az ember is sokféle módon fel tudja használni az anyagukat, miközben gyakran a törzsük különleges szépségével is bárkit elkápráztatnak.

Őshazája Ausztrália

Az eukaliptusz a mirtuszfélék családján belül a Myrtoideae (mirtoideé) alfaj tagja. Legtöbb fajtája az Ausztrál szubkontinensen őshonos, de emellett a világon több mint 700 eukaliptuszfélét tartanak számon.

Nevét onnan kapta, hogy virágján a párta helyét egy ún. rügysapka foglalja el, amely erősen befedi a bibét. Erre utal tehát a görög eredetű eukaliptusz szó, amely azt jelenti, hogy „jól fedett”. A kifejezésnek egyébként mindkét részével találkozhattunk másutt használt, ismert kifejezésekben is: a „jól” jelentésű eu-val például az eufória (felfokozott állapot, jó érzés) vagy az eutanázia (jó halál) szavakban, a „fed” jelentésű kalüptóval pedig az apokalipszisben (ennek szó szerinti jelentése: mindent elfedő, elborító).

Amíg el nem jön a virágnyílás ideje, az eukaliptusz fa kis rügysapkát visel a virágai közepén. Később azután ez eltűnik onnan, és a madarak így már messziről látják, hogy hol várja őket a finom nektár. Lakmározás közben pedig egyúttal a rájuk tapadt virágporral be is porozzák a bibéket.

Virágnyílás idején a bimbóról lehullik a rügysapka, és így szabadon kitárulkozhat a színes porzók dús nyalábja. Ezt azért alakította így a természet, hogy biztosítsa a növény beporzását végző madarak látogatását. A madaraknak ugyanis nagyon gyenge a szaglásuk, ezért őket inkább a látvánnyal célszerű odavonzani a növényekhez. És ha magunk is odahajolunk az eukaliptusz virágához, érzékelni fogjuk, hogy annak – ellentétben az olajával – szinte alig van illata. Ilyesmire azoknak a fajainak sincs szükségük, amelyeket egyébként nem madarak, hanem oposszumok vagy a repülő rókák poroznak be.

Magányosan álló virágjai korong alakúak. Legtöbbjük fehér vagy sárga színű, de ritkábban vörös is akad köztük. Az apró magok egy fordított harang alakú, 2–3 centiméteres toktermésben helyezkednek el, amely egy idő után kiszárad, és ezután a szél már szabadon felkaphatja és szétszórhatja a magokat. A fák többsége örökzöld, de az Ausztrália északi részén élő fajták jó része a nyári forróságban elhullatja a lombját.

Amíg el nem jön a virágnyílás ideje, az eukaliptusz fa kis rügysapkát visel a virágai közepén. Később azután ez eltűnik onnan, és a madarak így már messziről látják, hogy hol várja őket a finom nektár. Lakmározás közben pedig egyúttal a rájuk tapadt virágporral be is porozzák a bibéket. (Fotó: www.erdekesvilag.hu)

Az eukaliptusznak hosszú, keskeny levelei vannak, amelyek függőlegesen csüngenek le a hajtásokról. Mivel a fákat gyakran veszik körül forróság, fontos, hogy jól tudjanak párologni, amit a levelek állásával szabályoznak. És mivel a leveleik mindig az élükkel fordulnak a Nap felé, ezért az eukaliptusz erőkben szinte alig van árnyék. Ez is az oka annak, hogy ezekben viszont különösen gazdag az aljnövényzet.

A fagyokat a legtöbb fajta rosszul viseli, kivéve a tasmániai- és az ausztrál havasi eukaliptuszt, ill. a cserjés eukaliptuszt. Ezek fagytűrő fajták, amelyek nagyjából -15 °C-ig nem károsodnak a hidegtől. Állóképességüket azonban jelentősen befolyásolja a mikroklíma, a talaj nedvességtartalma és a növény egészségi állapota.

Mi mindenre jók az eukaliptusz fák?

Az eukaliptusz többségét az ember több területen is tudja hasznosítani. Európában a 16-dik  századtól kezdték termeszteni, a Földközi-tenger partvidékén, eleinte csak dísznövényként, majd mind inkább ipari célokra. A malletfa kérgéből például festéket nyernek ki, a vörös eukaliptusz pedig a festék mellett még cserzőanyagot is ad. Azokból a fajtákból amelyek törzse még a tölgyénél és a dióénál is keményebb, gyakran cölöpök, telefon- és villanypóznák készülnek, de hajókat is építenek ilyenekből. Nagy előnyük, hogy alig korhadnak és a farontó bogarak sem tudnak kifogni rajtuk. Az egyik legismertebb keményfa az eukaliptuszok közül az ausztráliai mahagóni.

Vannak eukaliptusz fák, amelyek a törzsük színeinek különleges látványával kápráztatják el a világot. Ezek az Eucalyptus deglupta, más néven a szivárvány eukaliptusz példányai, amelyek szinte ugyanúgy vedlenek, mint a kígyók. Az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobják le magukról a kérgük felső rétegeit, amelyek alól ilyenkor előtűnik a belső, világoszöld kéreg. Ezután a törzs elsötétül és érlelődni kezd, amelynek során a legkülönfélébb tónusokban pompázik. Közelről nézve a törzsön megszülető kompozíciókat bármelyik absztrakt festő megirigyelhetné. (Fotó: www.erdekesvilag.hu)

A papírgyártáshoz viszont a lágyabb, de gyorsnövésű, magasra felnyúló fajtákat hasznosítják, amelyek szép számmal vannak jelen Ausztráliában. Nagy előnyük, hogy a növekedésük rengeteg víz elpárologtatásával is jár: hatalmas gyökérrendszerével egy hektárnyi eukaliptusz erdő évente 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból. Ezt a tulajdonságát pedig jól lehet érvényesíteni a mocsarak kiszárításánál: a közelükbe telepített eukaliptuszok hamar elszívják a vizet a bűzölgő, lápos területekről, amivel egyúttal a maláriát terjesztő szúnyogok szaporodását is erősen korlátozzák.

A leggyakrabban és legrégebb óta az emberek a fák illóolaját használják fel, amelyek között többféle is létezik. Némelyik fafajta olaja riasztó hatású, ám ez elsősorban a maláriaszúnyogokat érinti. Az ember inkább a lázfa néven is ismert Eucalyptus globulushoz vagy a golyós-, hamvas- és vesszős eukaliptuszhoz szokott fordulni, mert ezek azok, amelyek a meghűlésekhez vagy enyhébb lázhoz használható, jellegzetes illóolajat termelik.

Az évszázadok óta használt olajról a huszadik században már azt is meg lehetett tudni, hogy miben is áll a titka. Mint kiderült, az eukaliptuszolajnak a cineol, más néven eukaliptol a fő komponense. Ez a vegyület a kámfor csoportjába tartozik, és erősen nyákoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatású. Emellett a Parkinson-kór tüneteinek csökkentésére is alkalmas kumaldehid is van az olajban, amely triterpéneket, floroglucin származékokat és cserzőanyagokat is tartalmazhat. Az összetétel fajonként változó, de a tapasztalat szerint a magas cineol tartalmú olajok a legalkalmasabbak a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére. Használatának a brazíliai népi orvoslásban van a legnagyobb hagyománya, de ma már világszerte elmaradhatatlan része az aromaterápiáknak.

Az eukaliptuszligetek illatos levegője viszont már önmagában felér egy jótékony aromaterápiával, hiszen erős napsütésben a levegő egy köbméterében akár 2,5 mg illóolaj is lehet. Aki azonban nem jut el az ilyen ligetekbe vagy erdőkbe, az cukorkában is kiélvezheti az eukaliptusz jellegzetes, fanyar ízét. Az olaját azonban nem szabad lenyelni, mert az az emberi szervezetbe bekerülve erősen mérgező hatású.

Sajnos az eukaliptusznak ez az értékes anyaga a gyakori bozót- és erdőtüzek idején nehezíti a tűzoltók munkáját, hiszen az olajjal átitatott hajtások és levek nemcsak könnyen lángra lobbannak, de hosszabban tartják is a tüzet. Ausztráliában nyáron mindig gyakoriak az erdőtüzek, de 2019 végén ezek különösen nagy erővel támadtak fel. Az idei ausztráliai tavasz (amely ott novemberben kezdődik) nemcsak száraz, hanem szokatlanul meleg is volt: a hőmérséklet a legtöbb helyen már a kezdetekkor meghaladta a 40 C-fokot, és az ilyenkor szokásos csapadéknak is mindössze a 20 százalékát mérték.

A klímaváltozás miatt bekövetkező aszály és folyamatos forróság miatt pedig a tűz megfékezése még annál is nehezebbé vált. Eddig több mint 5 millió hektárnyi területen égtek le a bozótok és az erdők, amelyekben rengeteg állatnak is el kellett pusztulnia: az ott élő koalák létszáma például minden emberi erőfeszítés ellenére is csaknem a harmadára csökkent. Szerencsére az eukaliptusz a szívósabb növények közé tartozik, ezért legalább az reményt ad a terület újraéledésére, hogy a megperzselt fákon általában hamar megjelennek a rügyek, és a hamu alatt maradt magok nagy része is ki tud kelni.

Lévai Júlia


Címkék:

1917-es szocialista forradalom  A kis herceg  Ady Endre  Aiszóposz  Aitken  Albert de Mun  Ammut  Anaximandrosz  Angol Park  Antarktisz  Antoine de Saint-Exupéry  Anubisz  Apollón  Arisztotelész  Arkhimédész  Artemisz  Asszír Birodalom  Aszklépion  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Augustus  Ausztrália  Babits Mihály  Baradla-barlang  Belgium  Benedek-rend  Besztercebánya  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Charles de Gaulle  Chicago  Churchill  Claude Chappe  Curiosity  Cynara  Danaé  Dante  Dante Alighieri  Dionüszosz  Dzsingisz kán  Dávid király  Edward Jenner  Egri csillagok  Emese  Erzsébet királyné  Esterházy Miklós Móric  Esterházy Péter  Fahrenheit  Fehérlófia  Fekete István  Ferenc József  Ferenc pápa  Fiume  Formózusz pápa  Fourier-transzformáció  Franciaország  Fribourgi Unió  Föld  Földközi-tenger  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Galénosz  Geomancia  Guinness rekordok  Hans Christian Andersen  Hedy Lamarr  Hippokratész  Hitler  Homo sapiens  Héber Biblia  Héra  Hérodotosz  I. Erzsébet  India    Jackie Cochran  Jahve  James Prescott Joule  Japán  Jean de La Fontaine  John D. O’Sullivan  Julius Caesar  Justh-párt  János vitéz  Jézus  József Attila  Kaffka Margit  Kheirón  Királyok Völgye  Kivonulás könyve  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kosztolányi Dezső  Kréta  Kyatice-kultúra  Károlyi Mihály  Kígyótartó  Kína  LOGICO  La Trappe  Las Vegas  Lazarro Spallanzani  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lukács László  Lyme-kór  Léda  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Marco Polo  Margit-sziget  Margitsziget  Marokkó  Mars  Medúsza  Melbourne  Mesekönyvek  Mexikó  Mezopotámia  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Munkás Szent József  Mária  Mária Terézia  Mária csillaga  Márton kenyere  Mátyás király  Mózes  Nagy Konstantin  Nagy Sándor  Nagy-korallzátony  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Nobel-díj  Normandia  Normandiai partraszállás  Notre-Dame  Nursiai szent Benedek  Nyugat folyóirat  Nyulak szigete  Olimposz  Oroszország  Országház  Pallasz Athéné  Pegazus  Perszeusz  Perzsia  Pesti Állatkert  Petőfi Sándor  Plinius  Pompeius Magnus  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Poszeidón  Párizs  Pégaszosz  Rijeka  Robert Owen  Roosevelt  Róma  Római Birodalom  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Skócia  Stephen Hawking  Szent Heléna  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent Patrik  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Szicília  Szociáldemokrata Párt  Szogdia  Széchenyi István  Thesszaloniké  Tiberius császár  Tisza István  VII. István pápa  Vatikán  Velence  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Vénusz légycsapója  Werbőczy István  Wilhelm Emmanuel Ketteler  XIII. Leó pápa  XV. Lajos  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  articsóka  autofágia  autó  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  biológia  bozóttűz  buddhizmus  béka  békakirály  békamentők  békák  búvárkodás  cidrimókus  cineol  ciszterciták  citoplazma  corona  csapdaállítók  császármetszés  császárság  csütörtök  cégér  céhek  címer  delej  denevér  diadém  dob  drón  dórok  echolokáció  egyensúly  egyiptom  egyszarvú  ektoparazita  emlős  epekő  eretnek  etimológia  etruszkok  eukaliptusz  fasírt  fejdísz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  felvilágosodás  feng-shui  finommotorika  fogkő  foglalkoztató  folyadékkristály  frank  fáraó  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gabona  galea  gallok  griffmadár  gyerekjáték  gyufásdoboz  gyárak  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  gyöngy  gyöngyhalászat  gót  gőzhajó  hableány  hadművelet  hajmosás  hajógyártás  hajózás  halál  halálbüntetés  hangsebesség  hatalom  higany  himnusz  hiszti  hullazsinat  hullámvasút  humanizmus  háború  hóhér  húsevő nyövények  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  illat  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  ipari forradalom  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  istenek  jel  jelhordozó  jelrendszer  járvány  játék  kakas  kalauzhajó  kalogathia  kalóz  kalózlevél  kalózállam  kamelaukion  kamikáze  kancsókák  kapitalizmus  karantén  kardigán  karmosbéka  karthauziak  katapult  kausia  kavicsok  kereskedelem  kereszténység  keszonbetegség  királynévíz  klímaváltozás  koala  kolera  komló  koncepciós per  kopoltyú  korall  korona  koronavírus  koszorú  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kétszikűek  kétéltűek  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  kórház  kölni  könyvtár  kötéltánc  közegészségügy  kőzetek  lazarett  lincselés  lizoszóma  lovasfutár  lárva  látás  láz  lázfa  légiposta  légzés  lövedékvető  lúg  magasság  magnetoszféra  magnetosztrikció  malária  mandula  manna  mannatövis  mannazuzmó  manufaktura  marcipán  masszázs  matchbox  mechanikus szerkezet  mese  mesék  metamorfózis  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  misztikus lények  mitokrondrium  munkások  mutualizmus  mágnes  mágnesesség  mágnesség  május  május 1  második világháború  méhlepény  méreg  narentinok  narvál  neandervölgyi  nimfa  nyál  népmesék  népvándorlás  olimpia  olvasás  organellum  oxigénfelvétel  parfüm  paróka  pedagógus  permafroszt  pestis  pilóta  placenta  postakocsi  pszichológus  pápaság  pékség  rajz  rekamié  repülés  repülőgép  repülőtér  retina  robot  rádiócsillagászat  rák  rákgyógyszer  régészet  rózsaolaj  sajt  sampon  sejtek  sellő  selyemút  sisakkorona  sport  szakszervezetek  szalamandrafélék  szanatórium  szappan  szavak  szem  szemafor  személynevek  szendvics  szerzetes  szerzetesrendek  szocializmus  szogdok  sztrájk  szász  szélkakas  szélzsák  szülés  sör  tamariszkusz  tanulójáték  teaút  tenger  terhesség  terhességi teszt  terroristák  teszt  tesztelés  thrákok  tirrének  tisztálkodás  tobzoska  torpedó  trappista sajt  trappisták  turul  tájoló  távíró  törökfürdő  tükörtávíró  tüntetés  tőzsde  tűz  ultrahang  unikornis  utópista szocializmus  vakcina  vakság  vasút  vegyszer  vesekő  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vikingek  világháború  virágállat  vizelet  vonatrablás  védőoltás  vérvörös csütörtök  vírus  víz  vörös nemeskorall  vörösfenyő  wifi  zászló  Álmos  Északi-sark  Óbudai Hajógyár  Ószövetség  Ótestamentum  állatkert  általános választójog  átalakulás  éhínség  élesztősejtek  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ókori Egyiptom  ókori Görögország  öngyilkos merénylők  úthálózat  ősbaktérium