Hét izgalmas tény, amit nem tudtál az ókori egyiptomiakról

egyiptom, ókor

Tudtad, hogy Kleopátra nem is egyiptomi volt? hogy a Nílus deltájának lakói már az ókorban kiálltak jogaikért, és megszervezték a történelem egyik első munkasztrájkját? El tudod képzelni, hogy betanított páviánok szüretelték a datolyát az egyiptomi édességekhez egykoron?​

 1. Kleopátra nem is egyiptomi volt! A Caesarral és Marcus Antonius-szal szerelmi viszonyt folytató, tragikus sorsú fáraó az ókori Egyiptom egyik legismertebb figurája. Annak a Ptolemaiosz-dinasztiának az utolsó uralkodója, amely közel 300 éven át irányította Egyiptomot. A Ptolemaioszok nem egyiptomiak, hanem alexandriaiak voltak, vagyis Kleopátra anyanyelve is a görög volt! Ugyanakkor ő volt az első a dinasztiában, aki az egyiptomi nyelvet is beszélte.
 2. Az ókori egyiptomiak készítettek a világon először édességet. Mégpedig datolyából, amit kecsketejjel, vajjal, mézzel és kókusszal kevertek például össze. A készítmény gyakran krokodilt formázott, mert a krokodilról úgy tartották, jó szerencsét hoz. A datolyát pedig az erre betanított páviánok szüretelték le a datolyafáról!
 3. Az ókori egyiptomi nők alsóbbrendűnek számítottak a férfiaknál, mégis számos joggal, szabadsággal bírtak – és pénzügyi függetlenséggel! Jogukban állt ingatlant vásárolni, bíráskodni, végrendeletet hagyni, még törvényesen szerződhettek is. Akik munkára adták a fejüket, a férfiakkal egyenlő bérezésben részesülhettek. Míg az ókori görög nőket lényegében férjük birtokolta, az egyiptomi nők elválhattak, és újraházasodhattak. Sőt, még házasság előtti szerződést is aláírathattak leendő férjükkel a vagyonmegosztásról!

  Az ókori Egyiptom
 4. Hathor, a Szerelem és Öröm egyiptomi istennője, akit a leggyönyörűbb virágokkal ékesítve, fején tollakkal övezett napkoronával szerettek ábrázolni, nemi szervének életigenlő erejével mentette meg édesapját, a sasfejű Rét. Történt egyszer ugyanis, hogy az univerzum ura úgy érezte, már nincs elég ereje, hogy az Alvilágon minden éjjel átkelve reggelre új napoknak adjon életet. Ekkor Hathor egy hirtelen ötlettől vezérelve fellebbentette ruháját, és megmutatta ölét haldokló apjának. Ekkor Ré felnevetett, és visszatért az életbe!
 5. Az egyiptomi munkások is sztrájkoltak időnként! Igaz, a fáraót istennek tekintették, de mégsem voltak restek tüntetni jobb munkakörülményekért, jobb bérezésért. Az egyik leghíresebb munkasztrájkra az i. e. 12. században került sor, III. Ramszesz uralkodása alatt. A munkások, akik Deir el-Medina uralkodói nekropoliszát építették, úgy érezték, nem fizették meg őket tisztességesen. Beültek egy halotti szentélybe, és addig nem mozdultak onnan, míg panaszaikat meg nem hallgatták. Végül még több gabonát kaptak, mint amennyire eredetileg számítottak. (Azért gabonát kaptak, mert egyiptomiak nem használtak pénzt!)

  múmia
 6. Az egyiptomiak rajongtak az állatokért! Otthonaikban hemzsegtek a háziállatul fogadott teremtmények. Egy ókori egyiptomi Instagramja kétségkívül a macskájával lett volna tele, de örömmel éltek együtt sólymokkal, kutyákkal, majmokkal és oroszlánokkal is. Az állatokat gyakran mumifikálták és halott gazdájukkal együtt temették el. Az egyiptomi „rendőrök” munkáját pedig nemcsak kutyák, hanem betanított majmok is segítették.
 7. II. Pepi fáraó különös módját választotta a méhek elleni védekezésnek! Meztelen, mézzel bekent rabszolgákat vette magát körül, hogy azokra szálljanak, őt pedig békén hagyják a fullánkosok. II. Pepi egyébként 9 évesen lépett trónra, és 100 éves koráig uralkodott.

Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium 

Kapcsolódó könyvek:

2123

Mi MICSODA Junior Az ókori Egyiptom

Teljes ár: 3 490 Ft
Online ár: 2 792 Ft


 

4073

Mi MICSODA Az ókori Egyiptom - Tündöklő birodalom a Nílus partján

Teljes ár: 3 200 Ft
Online ár: 2 560 Ft


 

1830

Az ókori Egyiptom 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Online ár: 2 200 Ft