Hogyan készüljünk az iskolakezdésre? - Tele vagyunk aggodalommal!

iskolakezdés

Nagyobbik fiam hamarosan ötéves lesz, egyre többet gondolok arra, hogy nagyon hamar elérkezik majd a pillanat, amikor ő kezdi el az iskolát. Már most tele vagyok aggodalommal és félelemmel. Minden édesanyában és édesapában felmerül a kezdetekkor, vajon hogyan fog szeptemberben gyermekük alkalmazkodni az új élethelyzethez? Cikkünkben tanácsokat szeretnénk adni ahhoz, hogyan lehet segíteni a kicsiket abban, hogy felkészülhessenek az iskolára. Segíteni szeretnénk abban, hogy mit tehetünk azért, hogy megkönnyítsük számukra az iskolakezdést.

Augusztusra már minden szülő tudja, hogy milyen képességek birtokában van a gyermeke és elindulhat-e az iskolába. Ha esetleg valamilyen probléma jelentkezett, akkor lehetőségük van a nyáron megfelelő szakemberek segítségét kérni a felkészüléshez. Mindenesetre nem árt, ha mi szülők is tájékozottak vagyunk abban, melyek az iskolaérettség összetevői.

Mit tudnak az ovisok?

Már az óvodában alakul a gyermek feladat-és szabálytudata, ami képessé teszi cselekvései irányítására. Kialakul szándékos és tudatos figyelme, összpontosítani tud a feladatokra, fejlődik emlékezete. Képessé lesz a hangok tiszta ejtésére, szókincse gazdagodik, mondatokkal fejezi ki gondolatait. Ismeretekkel rendelkezik az őt körülvevő világról, környezetéről. Biztonságosan használja a térbeli viszonyokat jelentő névutókat: alatt, felett, mellett, illetve a kisebb-nagyobb, magasabb-alacsonyabb, hosszabb-rövidebb, kevesebb-több fogalmát. Mozgása összerendezetté válik, és fejlődik kézügyessége.

Segíthetünk nekik!

Hogy mindez a fejlődés folyamatos és egyenletes legyen, a szülők is sokat segíthetnek a kicsinek. Keressünk egyszerű, otthon is elvégezhető feladatsorokat, melyeket együtt elvégezhetünk, hogy gyermekük örömmel és sikerélménnyel kezdhesse az iskolát. A játékok összeállításánál törekedjünk arra, hogy a napi gyakorlás minél több részképességet érintsen, ne legyen nagyon bonyolult, s változatos, élvezetes lehessen mind a gyermek, mind a mi számunkra. Célszerű, ha a feladatok a vizuális-és auditív figyelem, emlékezet, testséma, nagymozgások, szem-kéz koordináció, beszédészlelés- és beszédértés területeit ölelik fel.

Tipp! Remek logikai játékok és képességfejlesztő feladatok közül válogathatunk.

3307 bel1Ismerkedjünk az új környezettel!

Aki most kezdi az első osztályt, esetleg intézményt váltott, próbálja meg minél jobban megismertetni a kicsivel az új környezettel. Érdemes a vakáció végén érdeklődni, hogy körbenézhetünk-e együtt az épületben. A gyerekeknek általában rengeteg kérdésük van egy ilyen helyzetben, amire érdemes türelmesen és időt hagyva válaszolni.

Vonjunk be más családtagokat is!

Családanyának lenni nem egyszerű lenni, a feladatok ráadásul sokszorozódnak, ha a gyereket fel kell készítenünk az iskolakezdésre. Nem kell mindent egyedül végigcsinálnunk a tanév kezdeti feladatok közül. Ha tehetjük, vonjuk be a feladatok elintézésébe az apukát vagy a nagyszülőket, esetleg egyéb rokont. Ha van olyan a családban, akinek szintén hasonló teendői vannak, akkor ez a személy szinte biztosan jó választás lesz.

Készüljünk fel lelkileg is!

Készüljünk fel, hogy lehetnek feszült helyzetek, vagy olyan szituációk, amikor esetleg elveszíthetjük a türelmünket, mindezt ráadásul a gyerek előtt, akinek éppen szeretnénk könnyebbé tenni az iskolakezdést. Gondoljuk át, hogy egyes nehéz helyzetben mit fogunk majd mondani gyermekünknek és ezt a szülők egymással is beszéljék meg! Fontos, hogy a két szülő között összhang legyen!

Új szabályok

Az ovis időszak véget ér, így más szabályok és más napirend lép majd életbe gyermekünk életében. Szülőként is érdemes néhány új, iskolakezdéssel együtt járó szabályt lefektetni. Magyarázzuk el pontosan, milyen szabályok betartását várjuk el, és ennek milyen haszna van az ő számára.

Somogyi-Soós Anita


Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium