Hol terem az olvasó?

olvasás

Szeretnénk, hogy gyermekünk sokat olvasson. Azonban ahhoz, hogy egy gyerekből igazi olvasó váljék, nem elég, hogy a kezébe nyomjuk a könyveket, amiket szerintünk feltétlenül el kell olvasnia. Nem az a cél, hogy elolvasson valamit a kedvünkért vagy az iskolai előmenetele kedvéért. Az a cél, hogy rákapjon az olvasás ízére, és megszeresse az olvasást. Mert amelyik gyerek élvezi az olvasást, az magától nyúl a következő könyvért, és felnőttként is sokkal többet fog olvasni.

Kutatásokkal bizonyított tény, hogy az olvasás szeretete pozitív hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére és általános műveltségére.[1] Az olvasni szeretőknek nagyobb a szókészletük, jobb a helyesírásuk, műveltebbek, empatikusabbak és nyitottabbak más kultúrák iránt. A kutatásokból az is kiderül, hogy a kisdiákok többsége alapvetően szeret olvasni – noha a lányok jobban vonzódnak a könyvekhez, mint a fiúk –, csak menet közben ez valahogy megváltozik. Ha belegondolunk, ez nem is csoda. Milyen okai lehetnek ennek a változásnak?

A vizuális kultúra behatol az életünkbe, a legtöbb otthonban napi néhány órában megy a tévé, be van kapcsolva a számítógép. És persze sokszor egyszerűbb választás egy filmet nézni, mint egy könyvet kinyitni, hiszen az olvasás aktivitást is kíván, a film kevésbé. De ezen kár sajnálkozni, ebben a világban élünk, és sokan mindezek ellenére is rajongva szeretik a könyveket.

Egy olyan családban, ahol a szülők élvezik az olvasást, ott a gyerekek is érdeklődni fognak a könyvek iránt. Ahol a szülők maguk is elfordulnak a könyvektől, ott a gyerekben sem fog magától felébredni a könyv iránti kíváncsiság.

De bizonyára az is lelohasztja a gyerekek lelkesedését, ha folyamatosan olyan könyveket és szövegeket kell olvasniuk, amikhez semmi kedvük. Anélkül, hogy ítéletet mondanánk a kötelező olvasmányok felett, azt bátran kijelenthetjük, hogy az iskolai kötelezők önmagukban nem tudják felkelteni a legtöbb gyerek olvasási kedvét, sőt meglehet, hogy időnként épp az ellenkező hatást érik el.

A Szeretek olvasni! sorozat célja egyszerű. Azt szeretnénk, hogy a kezdő olvasók átéljék az olvasás örömét, és büszkén mondják magukról, hogy:
– Szeretek olvasni!

Vagy azt, hogy:
– Imádok olvasni!

Esetleg azt, hogy:
– Én mindennap olvasok!

A sorozat könyvei minden tekintetben figyelembe veszik a kezdő és haladó olvasók igényeit. Nagy betűk és vidám rajzok segítik az olvasást, a fejezetek emészthető hosszúságúak, nyelvezetük egyszerű, de azért vannak benne különleges kifejezések, szófordulatok, amelyek kihívást is jelentenek. A miniregények végén egyszerű szövegértési feladatokat találunk. A könyvek formátuma is úgy van kialakítva, hogy illeszkedjen a gyerekek kezébe, ugyanakkor azt érezzék, hogy egy „valódi” könyvet, regényt olvasnak – ezt szolgálja a félig kemény flexi borító és a gerinc is.

A sorozat szerkesztői különböző nehézségi szintű könyveket terveznek. A teljesen kezdő olvasó 6-7 éveseknek szánjuk a 32 oldalas, 6+ jelzésű könyveket. Az olvasni már folyamatosan tudóknak szánjuk a 64 oldalas, 7+ besorolású könyveket. A későbbiekben 8-10 éveseknek szánt könyveket is szeretnénk megjelentetni.

A sorozat a 2015 tavaszán három új címmel jelentkezett. Mindhármat magyar szerző és magyar illusztrátor jegyzi.

6+ besorolású Sepsi László Az éjszaka réme című könyvecskéje. Peti egy reggel észreveszi, hogy nincs meg a kedvenc játékhelikoptere. Sőt, sok más játék is eltűnt. Talán valaki ellopta őket? Peti elhatározza, hogy lefüleli a tolvajt. (A kötetet Fodor Anikó illusztrálta.)

A másik két könyv már a 7+ korosztálynak szól. Bartók Imre ismert szerző, aki eddig felnőtteknek szóló regényeivel és költészeti tárgyú műveivel hívta fel magára a figyelmet. Az Alfonz és az űrlények című könyve azonban egész más, mint az előzőek. Főszereplője egy Alfonz nevű kisfiú, aki szeptembertől a 24. kerületi általános iskolába jár. Micsoda? Hogy nincs is 24. kerület? Tévedés! Csak senki sem tud róla. Ahogy arról sem, hogy ez a suli tele van földönkívüliekkel! (A kötetet Nemes Anna illusztrálta.)

Mán-Várhegyi Réka nevét is ismerik már sokan, hiszen írt már felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek egyaránt. A Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök című könyvének főszereplője egy afgán agár leányzó, Kókusz Franci. Őt mindenki úgy ismeri, mint a Pintyőke Sándor utcai fodrászt. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában titkosügynök, akinek ebben a történetben egy ellopott süteményrecept után kell nyomoznia. (A kötetet Rödönyi Csilla illusztrálta.)[1] http://www.literacytrust.org.uk/assets/0000/0562/Reading_pleasure_2006.pdf


Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium