Kisgőzös füzetek

Bujdosó Ági

óvodapedagógus

A Kisgőzös füzetek gyermekcentrikus illusztrációkat tartalmaznak. A feladatok a fokozatosságra törekednek. A magyar óvodai nevelés ugyan nem tartalmazza, hogy az intézmények tantervszerűen tanítsák a betűket és az írást, a nagycsoportban az anyanyelvi játékok adnak lehetőséget a betűk hangzás alapján történő megkülönböztetésére. Inkább az írás előkészítéséhez, főleg az ujjak finommozgását elősegítő tevékenységeket biztosítjuk az óvodások számára.
Ezért ezeket a köteteket azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik biztonságosan felismerik a hangok és betűk közötti kapcsolatot.

dr. Nadrainé Szent-Gály Viola

óvodai szakértő

A népszerű iskola-előkészítő Kisgőzös sorozat célja, hogy az 5-6 éveseknek segítsen felnőni az iskolai követelményekhez. Minden füzet más-más funkciót fejleszt, ám mindegyikben van vonatos kaland és matricás játék, amivel a gyerekek újrajátszhatják a frissen tanultakat.

Vonalak és betűelemek

A betűk világa varázslatos az óvodások számára, az 5-6 évesek érdeklődve nézegetik a formákat, nevüket leírják, másolják, minden sikerült betűt öröm követ. „Most mit írtam le"? – kérdezik néhány betűforma egymás mellé helyezése után, mi pedig olvassuk...
A Vonalak és betűelemek című Kisgőzös füzet az írásra készít elő, gyakoroltatja a stabil ceruzafogást és a betűelemeket. Az íráskézség folyamatosan fejlődik, és egyre több sikerélményt nyújt a gyermeknek. Színes képekkel körülvéve élvezetesebb a sorközbe vonalakat rajzolni, mint egy írásfüzetbe...

Számok és mennyiségek

Ebben a füzetben még a színek is felismerhető számformát öltenek. A kiadványt kisebbek számára is érdemes megvásárolni, mert egyszerű feladatokat tartalmaz. Játékos gyakorlás révén a gyermek csoportosít, mennyiségeket rendez, kipróbálja a számok írását. A sorrend felismerése az absztrakt gondolkodás fejlesztésének egyik eszköze, erre is találunk színes, kedves feladatsorokat a kiadványban. A matricás játékban a számképek alapján kell a megfelelő helyre ragasztaniuk a matricákat gyerekeknek.

Megfigyelés és logikus gondolkodás

Furfangos feladványokkal gazdagította játékos, gondolkodtató feladatait ez a füzet. A megfigyelőképesség fejlesztése tárgyak hozzárendelésével, összefüggések felismertetésével gyakorolható. Több feladathoz ceruzát is használni kell, eközben fejlődik a finommmozgás, alakul a vonalvezetés. A nagyobbak már gondolkodnak a helyes válaszon, és képesek azt késleltetni a jó megoldás sikeréért. A játékos feladatok helyes kivitelezéséhez alkalom nyílik a jobb és bal oldal gyakorlására, valamint a gyakorlati érzék fejlesztésére. A kincskeresős térképen való keresgélést a gyerekek imádni fogják!

Ellentétek és különbségek

Az összefüggések felismerésére, az elvonatkoztatásra való képesség a gondolkodási műveletek bonyolult összességéből, folyamatos fejlődés révén születik meg. Nagyon hasznos, ha játékos formában találkozik a gyermek ilyen feladványokkal. A különbségek felismerése jó megfigyelést feltételez, az ellentétek azonosításához már ismeretek kellenek. Gyerekeknek való feladatlapokkal segíti e képességek fejlődését a munkafüzet, amelyből nem hiányozhat a megszokott matricás játék sem.


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene