Mester és szolgája

robot

Legújabb ismeretterjesztő könyvünk, a Robotok című könyv kapcsán Magyar Attilát, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának docensét kérdeztem a könyvről, robotfociról, fejlesztésről és általában az ember és a robot viszonyáról. Játékos tanulás, azaz ezt sajnos még nem tanítják az általános iskolákban!

Milyen volt az első benyomása a könyvről?
Nagyon örültem a megkeresésnek, mert egy kicsit magaménak érzem ezt a könyvet. Magam is robotikát tanítok, labort vezetek, és a könyv nagyon érthetően magyarázza el a gyerekeknek a robotika lényegét. Egyszóval tetszett a könyv.

A könyv külön fejezetet szentel a robotfocinak. Mit üzen nekünk ez a mókás játék?
A robotfociban valójában nem az a cél, hogy a robotokból álló csapat 2050-re legyőzze az aktuális világbajnokot. Tulajdonképpen nem is a foci a lényeg – ez a könyvben is jól ki van emelve - , hanem a játék kooperatív jellege. A játékos egyedül nem tud nyerni, sok kicsi tudás áll össze akkora képességgé, amely lehetővé teszi az ellenfél legyőzését. Másfelől túlmutat a mesterséges intelligencián (amire a sakk kiváló példa) annyiban, hogy itt van egy labda, ami elgurulhat, az ellenfelek nekem jöhetnek, tehát van egy életszerű, dinamikus helyzet. A robotfociban kidolgozott algoritmusokat kicsit módosítva, már olyan robotok is tervezhetők, amelyek például embereket mentenek ki a romok alól.


Dennis Hong professzor egyik előadásában a fejlesztés öröméről beszél. Mik az ön tapasztalatai erről?
A Műszaki Informatikai Karon mi is a professzoréhoz hasonló laboratóriumot üzemeltetetünk, persze pár nagyságrenddel kisebbet. Mi főleg a programozásra koncentrálunk, zömmel az egyetemi oktatás keretein belül. De járnak hozzánk középiskolások is, akik saját iskolájukban nem jutnak ilyen lehetőséghez. A fiatalabb nemzedék számára nagyon inspiráló ez a környezet, és igazán kemény munkát képesek fektetni a programozásba, fejlesztésbe.

Hong professzor meglehetősen idealista képet fest a robotokról, és a fejlesztői munkáról. A neten azonban megszólalnak kevésbé lelkes előadók, például Daniel Suarez, sci-fi szerző. Önnek mi a véleménye a robotika árnyoldalairól?
Valóban, Suarez realistább vonalat képvisel, és egy kicsit szembe megy a technokrata irányzattal. Felelősebb gondolkodásra int, hiszen Hong csodálatos találmányai gonosz kezekbe is kerülhetnek. Másfelől úgy gondolom – és ezt a hallgatóimnak is mindig elmondom -, hogy az idők során az ember a saját evolúcióját fokozatosan átörökítette a tárgyak evolúciójába. Ha egy képességemet átruházom egy tárgyra, az óhatatlanul megszűnik saját képességnek lenni. Hovatovább jobban bízom egy robotban, mint saját magamban.

Biztos vagyok benne, hogy a robotika rajongói örömmel olvassák majd a könyvet. De mit mond a szkeptikusoknak?
Azt, hogy tudjanak meg minél többet a robotokról. Tanulmányozzák, ismerjék meg, és fogadják el őket annak, amik valójában: hasznos, ember alkotta, fizikai törvényeknek engedelmeskedő szerkezeteknek.

Miklovicz András  2015. április 27.


A cikkben említett előadások elérhetőségei:
Dennis Hong előadása: https://www.ted.com/talks/dennis_hong_my_seven_species_of_robot
Daniel Suarez: https://www.ted.com/talks/daniel_suarez_the_kill_decision_shouldn_t_belong_to_a_robot


Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium