Ovi-suli füzetek

Bujdosóné Ági

óvodapedagógus

Az Ovi Suli című gyakorlófüzetek a szülők számára is eligazodást adnak, hogy az óvodás korban milyen sokféle játékos formában lehet az ismereteket elsajátíttatni, rögzíteni. Az egyes kiadványok összeállítása alkalmas arra, hogy a gyermek a feladatokhoz fokozatosan, az egyszerű színezéstől a logikai gondolkodást igénylő feladatig apró lépésenként jusson el. A füzetek feladatainak megoldása sok sikerélményhez juttatja a 3-6 éves korú gyermekeket, ami újabb ismeretek szerzésére serkenti őket. A gyakorló feladatok megoldásával az óvodás kisgyermek fokozatosan ismerkedik meg az iskolai gyakorlatban használatos feladatlapok, tesztek teljesítésével. A könyvek nagyon szép, esztétikus kivitelezésűek. A bennük található képek mérete a kisgyermekek életkorához igazodik.

Jakabosné Kovács Judit

Drámapedagógus
Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető

Mai óvodásaink nagy része olyan tudásszomjjal és felfedezőkedvvel van megáldva, hogy már ovisként is megörül egy-egy önálló feladatnak, amihez színes ceruzát ragadhat. Hétéves kor alatt ma már nemigen kezdik el a gyermekek az első osztályt, annak ellenére, hogy már írni, olvasni szeretnének. Talán ezért is forgatják örömmel az iskolaelőkészítő füzeteket, hiszen ezek a gyerekek már szívesen odaülnek pár önfeledt perc erejéig a kisasztalukhoz, és elmerülnek a nekik szánt játékos feladatokban. Ebben segítenek a Tessloff-Babilon Kiadó foglalkoztató füzetei és ismeretterjesztő kötetei.

Az Ovi Suli Vidám színek és formák című füzetének feladatai, a dislexia prevenciót is szolgálják egyben. Külön örültem a füzetnek hiszen, mint oly sok ötéves csemete, az én fiam is ellentétes irányban rajzol, sokszor lentről felfelé, ezért a vonalvezetési labirintusos játékokból és összekötő feladatokból észrevétlenül tanul.

dr. Nadrainé Szent-Gály Viola

óvodai szakértő

Az Ovi-suli Sorrend felismerése vidám képekkel füzete a térbeli tájékozódást, a különböző tulajdonságok szerinti összehasonlításokra játszva ösztönzi a gyermeket. A gyerekek kiváló megfigyelők, a néhány perces „feladatozás" sok sikerélményt tartogat számukra. A tárgyak, személyek összehasonlítása szavakban szókincsüket bővíti, az egyszerű feladatok a logikus gondolkodásra vezetnek, miközben a koncentrációs képességük is fejlődik. A rajzolós, színezős feladatok mellett itt sem hiányozhat a humor és a gyermekvilág: finommotorika fejlesztése árnyékszökevényekkel, ismeretbővítés kedves rajzok segítségével.

A formák, számok mennyiségek világába játszva vezet az Ovi- suli kiadványa, színes, egyszerű ismeretközlő feladataival picikkel is játszható. A gyermek észrevétlenül ismerkedik a több-kevesebb-ugyanannyi fogalmával, a halmazok keletkeztetésével, a számossággal. Nem marad el a számlás és a labirintus sem, amelyen akárhányszor át lehet menni. A gondolkodás fejlesztése mellett jut feladat az íráselőkészítésre is, persze csak mókásan: vonaláthúzással, színezéssel, bekarikázással bíztatja a gyermeket, aki hamar sikerélményhez jut: öröm a füzettel való játék!

Az Ovi-suli játékos keresés, párosítás, megfigyelés csakúgy, mint a sorozat más füzetei a gyerekek egyéni fejlettségéhez igazodóan tartalmaznak játékos feladatokat. Kiválóan fejlesztik a megfigyelőképességet a „valami hiányzik", „mi változott meg" típusú rajzos feladatok, és milyen öröm, amikor rátalál! A képrészletek keresése a koncentrációt segíti, a nagyobbak már több ábra alapján is képesek kitartóan színezni. A vonalak áthúzása, a bekarikázós feladatok az ismeretközlés mellett állandó ceruzafogásra ösztönzik a gyerekeket, amire az iskola közeledtével szükségük lesz: az írás elsajátítása igen összetett folyamat, és ha lassan, ráérősen alakulnak a finommozgások, a kézfej csontosodásával a kivárás és játék meghozza az eredményt. Ez már munka a javából, és minderre nagyszerűek a Tessloff-Babilon kiadványai. Gyermekközpontúak, egyszerűek, és az ízléses füzetek mellé örömmel ülnek/hasalnak egy kiadós játék után.