Ovi-suli füzetek

Bujdosóné Ági

óvodapedagógus

Az Ovi Suli című gyakorlófüzetek a szülők számára is eligazodást adnak, hogy az óvodás korban milyen sokféle játékos formában lehet az ismereteket elsajátíttatni, rögzíteni. Az egyes kiadványok összeállítása alkalmas arra, hogy a gyermek a feladatokhoz fokozatosan, az egyszerű színezéstől a logikai gondolkodást igénylő feladatig apró lépésenként jusson el. A füzetek feladatainak megoldása sok sikerélményhez juttatja a 3-6 éves korú gyermekeket, ami újabb ismeretek szerzésére serkenti őket. A gyakorló feladatok megoldásával az óvodás kisgyermek fokozatosan ismerkedik meg az iskolai gyakorlatban használatos feladatlapok, tesztek teljesítésével. A könyvek nagyon szép, esztétikus kivitelezésűek. A bennük található képek mérete a kisgyermekek életkorához igazodik.

Jakabosné Kovács Judit

Drámapedagógus
Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető

Mai óvodásaink nagy része olyan tudásszomjjal és felfedezőkedvvel van megáldva, hogy már ovisként is megörül egy-egy önálló feladatnak, amihez színes ceruzát ragadhat. Hétéves kor alatt ma már nemigen kezdik el a gyermekek az első osztályt, annak ellenére, hogy már írni, olvasni szeretnének. Talán ezért is forgatják örömmel az iskolaelőkészítő füzeteket, hiszen ezek a gyerekek már szívesen odaülnek pár önfeledt perc erejéig a kisasztalukhoz, és elmerülnek a nekik szánt játékos feladatokban. Ebben segítenek a Tessloff-Babilon Kiadó foglalkoztató füzetei és ismeretterjesztő kötetei.

Az Ovi Suli Vidám színek és formák című füzetének feladatai, a dislexia prevenciót is szolgálják egyben. Külön örültem a füzetnek hiszen, mint oly sok ötéves csemete, az én fiam is ellentétes irányban rajzol, sokszor lentről felfelé, ezért a vonalvezetési labirintusos játékokból és összekötő feladatokból észrevétlenül tanul.

dr. Nadrainé Szent-Gály Viola

óvodai szakértő

Az Ovi-suli Sorrend felismerése vidám képekkel füzete a térbeli tájékozódást, a különböző tulajdonságok szerinti összehasonlításokra játszva ösztönzi a gyermeket. A gyerekek kiváló megfigyelők, a néhány perces „feladatozás" sok sikerélményt tartogat számukra. A tárgyak, személyek összehasonlítása szavakban szókincsüket bővíti, az egyszerű feladatok a logikus gondolkodásra vezetnek, miközben a koncentrációs képességük is fejlődik. A rajzolós, színezős feladatok mellett itt sem hiányozhat a humor és a gyermekvilág: finommotorika fejlesztése árnyékszökevényekkel, ismeretbővítés kedves rajzok segítségével.

A formák, számok mennyiségek világába játszva vezet az Ovi- suli kiadványa, színes, egyszerű ismeretközlő feladataival picikkel is játszható. A gyermek észrevétlenül ismerkedik a több-kevesebb-ugyanannyi fogalmával, a halmazok keletkeztetésével, a számossággal. Nem marad el a számlás és a labirintus sem, amelyen akárhányszor át lehet menni. A gondolkodás fejlesztése mellett jut feladat az íráselőkészítésre is, persze csak mókásan: vonaláthúzással, színezéssel, bekarikázással bíztatja a gyermeket, aki hamar sikerélményhez jut: öröm a füzettel való játék!

Az Ovi-suli játékos keresés, párosítás, megfigyelés csakúgy, mint a sorozat más füzetei a gyerekek egyéni fejlettségéhez igazodóan tartalmaznak játékos feladatokat. Kiválóan fejlesztik a megfigyelőképességet a „valami hiányzik", „mi változott meg" típusú rajzos feladatok, és milyen öröm, amikor rátalál! A képrészletek keresése a koncentrációt segíti, a nagyobbak már több ábra alapján is képesek kitartóan színezni. A vonalak áthúzása, a bekarikázós feladatok az ismeretközlés mellett állandó ceruzafogásra ösztönzik a gyerekeket, amire az iskola közeledtével szükségük lesz: az írás elsajátítása igen összetett folyamat, és ha lassan, ráérősen alakulnak a finommozgások, a kézfej csontosodásával a kivárás és játék meghozza az eredményt. Ez már munka a javából, és minderre nagyszerűek a Tessloff-Babilon kiadványai. Gyermekközpontúak, egyszerűek, és az ízléses füzetek mellé örömmel ülnek/hasalnak egy kiadós játék után.


Címkék:

Aitken  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Ausztrália  Baradla-barlang  Bornemisza Anna  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Fahrenheit  Fourier-transzformáció  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Lucifer  Medúsza  Mesekönyvek  Mi MICSODA  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Márton kenyere  Napóleon  Nelson altengernagy  Pallasz Athéné  Popham-kód  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Tiberius császár  Vatikán  Zeusz  anemométer  antibiotikum  baktérium  barlangok  barlangrajz  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  dob  egyiptom  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  kereszténység  klímaváltozás  koala  koronavírus  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  lovasfutár  láz  lázfa  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  olimpia  olvasás  pedagógus  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szemafor  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vasút  vegyszer  vonatrablás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  ókor