Szaklektoraink

hasznos andreaHasznos Andrea, PhD

adjunktus
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Kar
Egyiptológiai Tanszék

Egyiptológus vagyok, azaz az ókori és késő-ókori Egyiptommal foglalkozom. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyiptológia tanszékén dolgozom. A piramisok, a múmiák és a csodás templomok is lenyűgözőek, de engem leginkább az óegyiptomi nyelv érdekel, amelyet hosszú ideig hieroglifákkal írtak le, majd a görög ábécé átvételével - ez a kopt nyelvfázis. Egyiptomi ásatáson is dolgozom, ahol egy gyönyörű újbirodalmi nemesi sírt tárunk fel, amelyben hosszú évszázadok eseményeinek nyomaira bukkanunk - igen, múmiákra is, de még csodás edényekre, falfestményekre, feliratokra is! A görög nyelv és kultúra a másik érdeklődési területem, amelynek igen sok kapcsolódása van Egyiptommal.

kopeczky ritaKopeczky Rita, PhD

egyetem adjunktus
Károli Gáspár Református Egyetem
Szabadbölcsészeti Tanszék

1978-ban születtem Budapesten, 1996-2006 között elvégeztem az ELTE BTK latin, ógörög és hebraisztika szakát, majd ugyanott szereztem ókortudományi PhD-t 2008-ban. Jelenleg a KRE BTK Szabadbölcsészeti Tanszékén vagyok egyetemi adjunktus.

kotai kataKótai Kata

korrektor

Ötévesen megtanultam olvasni, mert már akkor nagyon kíváncsi voltam a könyvekre, és ez az érzés azóta sem múlt el.
Amikor kicsik voltak a gyerekeim, nagyon sokat olvastam nekik, miközben arra gondoltam, milyen jó lenne szövegeket javítani, ha lehetőséget kapnék rá. Ez 2007-ben megvalósult, és azóta több mint 1000 könyv szövegét korrektúráztam. Ezt a munkát sokan unalmasnak tartják, pedig egyáltalán nem az! Minden egyes könyvet nagy izgalommal nyitok ki, hiszen mind más, mind érdekes valamiért. Szeretem a hibákat javítani, mert ettől a végső tartalom lesz tökéletesebb, márpedig a minőség igencsak fontos, és jóleső dolog, hogy ehhez én is hozzájárulhatok.
Magyar–ének szakos tanárnak készültem valaha, innen az irodalom, zene és gyerekek szeretete. Az ifjúsági irodalom mindig szívügyem volt, és nagyon úgy tűnik, hogy ez már így is marad.
A Tessloff Babilon köteteit, sorozatait annak idején a gyerekeimmel együtt fedeztem fel, de felnőttként is lenyűgöznek, mert érdekesek, viccesek, szórakoztatóak.

panker matePanker Máté

doktorandusz hallgató
Szent István Egyetem
Biológiatudományi Doktori Iskola

A Szent István Egyetemen végeztem okleveles agrármérnökként, törzsállattenyésztő szakirányon. Jelenleg a Biológia Tudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója vagyok. Szakterületem az egzotikus állatok, azon belül is az ízeltlábúak és hüllők tenyésztése, valamint az inváziós fajok, mint pl.: a vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) magyarországi elterjedésének vizsgálata, ugyanis évek óta problémát jelent a megunt házikedvencek előfordulása a természetes vizekben.

santa gaborSánta Gábor, PhD

régész, természettudományos szakíró
Polaris Csillagvizsgáló tudományos munkatársa

Szakterületem a régészeti geológia, vagyis geológiai és más természettudományos módszerekkel kutatom a múlt titkait. Emellett ásványokkal, kőzetekkel és az emberiség történetében betöltött szerepükkel is foglalkozom.

Dr. Schaming Gilbert Pierre

orvos
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
II-es Belgyógyászati osztály

Orvosként dolgozom a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház II-es Belgyógyászati osztályán. A belgyógyászat foglalkozik az olyan belszervi betegségekkel, amely kezelés műtéti úton nem megoldható. Ebből adódik, hogy ennek a szakterületnek a műveléséhez az emberben zajló összes folyamat élettani, kórélettani alapjának, valamint részletes anatómiájának ismerete szükséges. Osztályunk belgyógyászaton belüli speciális profillal is rendelkezik. Ez az angiológia, amely az érrendszert érintő betegségek gyógyításával foglalkozik mélyrehatóbban.

szovenyi gergely Szövényi Gergely PhD

adjunktus
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Természettudományi Kar,
Biológiai Intézet Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék

Az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékén az állatok rendszertanával, ökológiájával illetve a természetvédelmi biológiával kapcsolatos tantárgyakat tanítok leendő biológusoknak, biológia tanároknak és biomérnököknek. Fő kutatási területem a Kárpáti-Pannon régió és a Balkán-félsziget egyenesszárnyú rovarainak (sáskák, szöcskék, tücskök) taxonómiai, természetvédelmi és ökológiai szempontú vizsgálata. Ebbe új taxonok leírása ugyanúgy beletartozik, mint különböző veszélyeztetett fajok védelmére irányuló kutatások, vagy a különböző ökológiai faktorok rovarközösségekre gyakorolt hatásának a vizsgálata. Emellett időről időre egyéb rovarokkal, illetve kétéltűekkel és hüllőkkel kapcsolatos kutatásokba is bekapcsolódok.
A színvonalas tudományos ismeretterjesztést oktatóként és családapaként is nagyon fontosnak tartom a fiatalok szemléletének és tudásának gyarapításában, így örömmel veszek részt a Tesloff Babilon kiadó biológiai témájú könyveinek lektorálásában.

Tímár GáborTimár Gábor Phd

tanszékvezető egyetemi docens
ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék

 

 

Ütőné Visi JuditÜtőné Visi Judit PhD

főiskolai docens
Eszterházy Károly Főiskola, Eger

Biológia-földrajz szakos tanárként végeztem az ELTE-n. Hosszú időn keresztül tanítottam egy budapesti gimnáziumban, ezt követően tudományos munkatársként oktatáskutatással és tantárgyfejlesztéssel foglalkoztam. 2007-ben szereztem meg a doktori minősítésemet. 2008-tól oktatok az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszékén. Geográfusként minden érdekel, ami a szűkebb és tágabb környezetünkben történik. Különösen fontosnak tartom a természeti és társadalmi folyamatokban megfigyelhető összefüggések megismerését és megértését.