Hogyan működik? - mintaválaszok szülőknek!

https://www.tessloff-babilon.hu/-hogyan-mukodik-mintavalaszok-szuloknek hogyan működik, robot, technika

Hogyan működik? című, 2015. szeptemberi újdonságunk megismerteti az olvasóval hétköznapi eszközeink titkát – mitől lesz jéghideg a hűtő belsejében? Honnan tudja az okostelefon, hogy megérinted a képernyőt? Miért nem gyullad fel a kenyérpirító? A könyvben apró emberkék mutogatják el rajzban mindennapi tárgyaink működését, szülőként azonban kénytelen vagyunk egyedül megbirkózni gyerekeink kíváncsiskodó kérdéseivel. Ugye, jó lenne tudni, hogy működik?

Íme, egy kis segítség. FIGYELEM! Ennek a cikknek elolvasása, memorizálása és minél több ismerősünkkel való megosztása nem helyettesíti a könyv elolvasását! Szerencsére webáruházunkban mindig kedvezményesen rendelheted meg kiadványainkat.

SEGÍTSÉG, A GYERMEK TUDNI AKARJA, HOGY MŰKÖDIK A…

Csengő
Így okoskodhatsz röviden: A csengő árammal működik. Ha valaki megnyomja a csengő gombját, az áram mágneses mezőt hoz létre. Ez a mező az elektromágneshez vonz egy apró kalapácsot. A kalapács megüti a csengőt, mire az megszólal. 

Mikró
Így okoskodhatsz röviden: A mikrohullám másodpercenként 300 000 kilométeres sebességgel hatol át ételen, levegőn, még a légüres téren is. A fémen azonban nem: a sütő belsejében levő fém ventillátorról visszaverődve tehát szétszóródnak a sütőben. Amikor bekapcsoljuk a mikrót, a benne levő magnetron nevű szerkezet az áram segítségével állítja elő a mikrohullámokat. Ezek áthaladnak az ételben jelen lévő vízmolekulákon, mire azok nagy sebességgel mozogni kezdenek. A mozgás pedig hőt termel – így melegszik fel az étel!

Autó
Így okoskodhatsz röviden: Ahhoz, hogy a motor beinduljon, üzemanyagra és oxigénre van szükség. Valamint egy apró szikrára, hogy az üzemanyag az oxigén mellett lángra lobbanjon! Az égés energiát termel, ennek hatására a motor négy dugattyúja le-föl mozog. A dugattyúk a hajtókarokon keresztül csatlakoznak az autó főtengelyéhez. A dugattyúk le-föl mozognak, a főtengely forogni kezd, és forgatni kezdi a kerekek tengelyeit is.

autó

Repülőgép
Így okoskodhatsz röviden: A repülőgép hatalmas propellere beszívja a levegőt, melynek egy része tolóerőt fejt ki a hajtóműre, másik része az égéstérben az üzemanyaggal keveredve elég. Ez a forró gáz is a fúvócsőbe áramlik be, és a tolóerőt növeli. Ezt nevezzük kombinált sugárhajtóműnek. És hogyan marad a repülőgép a levegőben? A repülőgép szárnya alul egyenes, felül ívelt kiképzésű. Repülés közben nagy légtömegek áramlanak a szárny körül. A levegőnek a szárny alsó, egyenes oldalán rövidebb utat kell megtennie, ezért ott lassabban is áramlik. Nyomása így lesz nagyobb, mint a fölső oldalon nagy sebességgel áramló levegőnek. A szárny alatt fellépő nyomástöbblet tartja a gépet a magasban.

3D nyomtató
Így okoskodhatsz röviden: A nyomtatónak először szüksége van egy látványtervre, amit egy speciálisan erre létrehozott számítógépes programmal lehet elkészíteni. Máris több ezer tervet tölthetsz le ingyen az internetről! A 3D-s modell birtokában a program vékony rétegekre „szeleteli” a tárgyat. A 3D nyomtató szórófeje nem csak jobbra és balra mozog, mint a hagyományos nyomtatóé, hanem előre és hátra is. Rendkívül sok vékony réteget egymásra nyomtatva, a semmiből építik fel – például új teásbögrédet! Speciális műanyagszálakat tekernek orsóra a 3D nyomtatók belsejében, egy csövön keresztül a szórófejbe vezetik, és a fúvóka megolvasztva spricceli ki.

Hűtőgép
Így okoskodhatsz röviden: A hűtőszekrény nem hideget állít elő – hanem a meleget távolítja el a belsejéből! Egy hosszú cső segítségével, ami a hűtőszekrény hátuljában kanyarog. Ebben áramlik a hűtőközeg. A csőkígyó egy szakaszán a hűtőfolyadék elpárolog, s ezzel hőt von el a benti térből. A csőkígyó másik szakaszán a hűtőközeg ismét cseppfolyósodik, ekkor az elvont hőt a konyha légterébe engedi. Ha úszás után kijössz a vízből és nem szárítkozol meg, hamarosan fázni kezdesz. Ez azért van, mert a rajtad lévő víz a tested melegének hatására elpárolog, ezáltal hőt von el a testedtől. Hasonlóképp a hűtőgép lehűl, amikor a belsejében a hűtőfolyadék elpárolog!

Téged is elbűvöltek ezek a megértésre érdemes részletek? Látnád csak, milyen kedves és vicces illusztrációk segítik a tudás megszerzését könyvünkben! Nézd csak, itt belelapozhatsz, és meg is rendelheted!


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyelv  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szavak  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  Velence  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene 

Kapcsolódó könyvek:

2641

Hogyan működik?

Teljes ár: 3 570 Ft
Akciós ár: 2 392 Ft