Cidrimókus és a sötét - anyakanyar.hu

Amikor a szeparációs szorongás időszakán túl vagyunk, akkor következik általában a képzelet intenzív fejlődése. A kicsit nagyobbacskák elkezdenek félni a sötéttől, felfedezik, hogy a sötétség elfedi a szemük elől dolgokat. A kicsik még nem elég érettek ahhoz, hogy felfogják a tárgyak stabilitását vagy azt a tényt, hogy azok a dolgok, amelyek ott voltak világosban, ugyanott vannak a sötétben is. A gyerekszobában lévő tárgyak ijesztő alakot és méretet ölthetnek.

A legtöbb kisgyermek fél az elhagyatástól, és ennek a jelenségnek gyakran nappal is látható jelei vannak. A piciknél az éjszakai rémült ébredésekért, és a nehéz visszaalvásért még a szeparációs szorongás a felelős általában. Az önállósodás folyamatában még inkább szüksége van a babáknak a szilárd érzelmi háttérre. Nekik még nincs kifejlett önbizalmuk, folyamatosan igénylik a fizikai jelenlétünket ahhoz, hogy ők maguk a saját kis útjaikon járhassanak.

Mélyebb gondolkodás, nagyobb félelem

Nagyobb gyermekeknél ez a félelem kitarthat egészen addig, míg érzelmileg éretté válnak, képesek mélyebben gondolkodni bizonyos dolgokról. Hozzáférhetnek olyan mesékhez, láthatnak olyan eseményeket, amelyek nappal érdekesek, viszont éjszaka félelmetessé válnak. A szülőkben pedig felmerül a kérdés, hogyan enyhíthetnek a sötétségtől való félelmen.

Mit tehetünk?

  • Soha se bántsuk meg még a nagyobbacskákat sem azzal, hogy nem vesszük komolyan a félelmeiket! Ezek a félelmek nagyon is valósak, és nem szabad lekicsinyíteni őket.
  • Ha a gyermek elég érett, hagyjuk, hogy beszéljen erről a félelemről, mint egy lépésként ahhoz, hogy megértse és túljusson rajta.
  • Nyújtsunk neki lelki támogatást és tiszteljük a gondolatait.Hagyjunk éjszakára picike fényt vagy valamilyen speciális lámpát!
  • Adjunk gyermekünknek egy puha játékot, vagy takarót, hogy az őt megijesztő dolgokat eltüntesse.Sétáljunk a szobában a gyermekkel, hogy megmutassuk neki, minden ugyanolyan, mint nappal volt.
  • Soha ne erőltessük rá egy gyermekre azt, hogy egy sötét szobában legyen csak azért, hogy szembeszálljon a félelmével. Ez sajnos épp az ellenkezőjét váltja ki, mint szeretnénk és fóbiához vezethet.
  • Különleges tanácsok idősebb gyermekek számára, akik félnek a sötétbenOlvassunk erről a témáról mesekönyveket, lapozgassunk a sötétségről, estéről szóló könyveket!

És akkor jöjjön egy konkrét tipp!

Cidrimókus és a sötét

Cidri sosem alszik. Az alvás rettentő ijesztő. Éjszaka támadnak ugyanis a rossz álmok, a kísértetek, a sárkányok és a pöttyszörnyek. Cidrimókus így hát mindenfélét kitalál, hogy ébren maradhasson éjszakánként. Ámde az alváshiánynak fura mellékhatásai vannak, amelyek közül a kimerültség a legkevesebb. És ha a fáradtság nem lenne elég: váratlanul megtudja, hogy ma éjszaka az összes álma – pontosabban rémálma – valóra válik! Hogy fogja átvészelni Cidrimókus az éjszakát?

Keressétek hát Cidrimókus kalandjait a könyvesboltokban, vagy rendeljétek meg itt: tessloff-babilon.hu, de ha jól figyeltek, a következő hetekben a Facebook-oldalunkon is megnyerhetitek egy játékban. Győzzétek le a félelmeket!