"irodalom" címke tartalmai

Egy női Nobel-díjas különleges élete

irodalom, Nobel-díj

2023. July 14., Friday

A nők hosszú évszázadokon keresztül el voltak zárva attól, hogy olyan munkát végezzenek, ami nem a háztartáshoz kapcsolódik. Ezért amikor 1901-től elkezdték Nobel-díjjal is jutalmazni a kiemelkedő teljesítményeket, nem sok nő rúghatott labdába.

Az író, akinek egy hajózási szakkifejezés a neve

hajózás, irodalom

2020. November 19., Thursday

Az írók olykor álnéven teszik közzé az írásaikat, aminek sokféle oka lehet. Például amíg a nőket nem tekintették egyenrangúaknak, gyakran férfinéven publikálták könyveiket, hogy kijátsszák az előítéletes olvasókat. Másokat – mint például Jókai Mórt is – a politikai helyzet kényszerített rejtőzködésre. Ebben a cikkben azonban egy amerikai íróról lesz szó, aki ugyancsak álnéven írta nagysikerű regényeit.

Saint-Exupéry és a repülés

háború, irodalom, repülés, történelem

2020. June 01., Monday

Antoine de Saint-Exupéry a második világháború idején, 1943-ban írta A kis herceg című meseregényét, amelynek az illusztrációit szintén az író készítette. Mivel a könyv elsőként az USA-ban jelent meg, a rajzok eredeti példányai a New York-i Morgan könyvtárhoz kerültek, és ma is ott őrzik őket. Nemrég azonban kiderült, hogy a rajzok vázlatai is fennmaradtak. Ám mivel ezek egy svájci műgyűjtő raktárának mélyén feküdtek, a világ csupán a gyűjtő halála után értesült a létükről.