Hol terem az olvasó?

https://www.tessloff-babilon.hu/hol-terem-az-olvaso olvasás

Szeretnénk, hogy gyermekünk sokat olvasson. Azonban ahhoz, hogy egy gyerekből igazi olvasó váljék, nem elég, hogy a kezébe nyomjuk a könyveket, amiket szerintünk feltétlenül el kell olvasnia. Nem az a cél, hogy elolvasson valamit a kedvünkért vagy az iskolai előmenetele kedvéért. Az a cél, hogy rákapjon az olvasás ízére, és megszeresse az olvasást. Mert amelyik gyerek élvezi az olvasást, az magától nyúl a következő könyvért, és felnőttként is sokkal többet fog olvasni.

Kutatásokkal bizonyított tény, hogy az olvasás szeretete pozitív hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére és általános műveltségére.[1] Az olvasni szeretőknek nagyobb a szókészletük, jobb a helyesírásuk, műveltebbek, empatikusabbak és nyitottabbak más kultúrák iránt. A kutatásokból az is kiderül, hogy a kisdiákok többsége alapvetően szeret olvasni – noha a lányok jobban vonzódnak a könyvekhez, mint a fiúk –, csak menet közben ez valahogy megváltozik. Ha belegondolunk, ez nem is csoda. Milyen okai lehetnek ennek a változásnak?

A vizuális kultúra behatol az életünkbe, a legtöbb otthonban napi néhány órában megy a tévé, be van kapcsolva a számítógép. És persze sokszor egyszerűbb választás egy filmet nézni, mint egy könyvet kinyitni, hiszen az olvasás aktivitást is kíván, a film kevésbé. De ezen kár sajnálkozni, ebben a világban élünk, és sokan mindezek ellenére is rajongva szeretik a könyveket.

Egy olyan családban, ahol a szülők élvezik az olvasást, ott a gyerekek is érdeklődni fognak a könyvek iránt. Ahol a szülők maguk is elfordulnak a könyvektől, ott a gyerekben sem fog magától felébredni a könyv iránti kíváncsiság.

De bizonyára az is lelohasztja a gyerekek lelkesedését, ha folyamatosan olyan könyveket és szövegeket kell olvasniuk, amikhez semmi kedvük. Anélkül, hogy ítéletet mondanánk a kötelező olvasmányok felett, azt bátran kijelenthetjük, hogy az iskolai kötelezők önmagukban nem tudják felkelteni a legtöbb gyerek olvasási kedvét, sőt meglehet, hogy időnként épp az ellenkező hatást érik el.

A Szeretek olvasni! sorozat célja egyszerű. Azt szeretnénk, hogy a kezdő olvasók átéljék az olvasás örömét, és büszkén mondják magukról, hogy:
– Szeretek olvasni!

Vagy azt, hogy:
– Imádok olvasni!

Esetleg azt, hogy:
– Én mindennap olvasok!

A sorozat könyvei minden tekintetben figyelembe veszik a kezdő és haladó olvasók igényeit. Nagy betűk és vidám rajzok segítik az olvasást, a fejezetek emészthető hosszúságúak, nyelvezetük egyszerű, de azért vannak benne különleges kifejezések, szófordulatok, amelyek kihívást is jelentenek. A miniregények végén egyszerű szövegértési feladatokat találunk. A könyvek formátuma is úgy van kialakítva, hogy illeszkedjen a gyerekek kezébe, ugyanakkor azt érezzék, hogy egy „valódi” könyvet, regényt olvasnak – ezt szolgálja a félig kemény flexi borító és a gerinc is.

A sorozat szerkesztői különböző nehézségi szintű könyveket terveznek. A teljesen kezdő olvasó 6-7 éveseknek szánjuk a 32 oldalas, 6+ jelzésű könyveket. Az olvasni már folyamatosan tudóknak szánjuk a 64 oldalas, 7+ besorolású könyveket. A későbbiekben 8-10 éveseknek szánt könyveket is szeretnénk megjelentetni.

A sorozat a 2015 tavaszán három új címmel jelentkezett. Mindhármat magyar szerző és magyar illusztrátor jegyzi.

6+ besorolású Sepsi László Az éjszaka réme című könyvecskéje. Peti egy reggel észreveszi, hogy nincs meg a kedvenc játékhelikoptere. Sőt, sok más játék is eltűnt. Talán valaki ellopta őket? Peti elhatározza, hogy lefüleli a tolvajt. (A kötetet Fodor Anikó illusztrálta.)

A másik két könyv már a 7+ korosztálynak szól. Bartók Imre ismert szerző, aki eddig felnőtteknek szóló regényeivel és költészeti tárgyú műveivel hívta fel magára a figyelmet. Az Alfonz és az űrlények című könyve azonban egész más, mint az előzőek. Főszereplője egy Alfonz nevű kisfiú, aki szeptembertől a 24. kerületi általános iskolába jár. Micsoda? Hogy nincs is 24. kerület? Tévedés! Csak senki sem tud róla. Ahogy arról sem, hogy ez a suli tele van földönkívüliekkel! (A kötetet Nemes Anna illusztrálta.)

Mán-Várhegyi Réka nevét is ismerik már sokan, hiszen írt már felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek egyaránt. A Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök című könyvének főszereplője egy afgán agár leányzó, Kókusz Franci. Őt mindenki úgy ismeri, mint a Pintyőke Sándor utcai fodrászt. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában titkosügynök, akinek ebben a történetben egy ellopott süteményrecept után kell nyomoznia. (A kötetet Rödönyi Csilla illusztrálta.)[1] http://www.literacytrust.org.uk/assets/0000/0562/Reading_pleasure_2006.pdf


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene