Könyveinkről írták

Szeretek olvasni! – Könyvmutatványosok

Míg mi odahaza azon morfondírozunk, hogy a gyerekirodalom irodalom-e, és ha igen, miért nem, addig a német nyelvterületen azon megy a vita, hogy az első olvasásra szánt szövegek, ábécéskönyvek és olvasókönyvek irodalomnak számítanak-e. A magyar olvasó és egyszeri szülő, sőt megkockáztatom, a szakember is rögtön rávágja, hogy dehogyis! Az nem irodalom. De ha nem, akkor miért igen?

Világtörténelmi felfedező - Pozsonyi Pagony

Néha zavarba ejtő kérdéseket tesz fel a 8 évesem mindenféle olyan történelmi dologról, amiről már az érettségi tételek kidolgozása idején sem volt halvány fogalmam sem. Évszámok, híres emberek, háborúk – ki, mikor, mit csinált?

Cidrimókus és a sötét - anyakanyar.hu

Félek a sötétben! Vannak olyan témák, amelyek gyakorlatilag elkerülhetetlenek. Nem nagyon van olyan kisgyerek, aki életének valamely szakaszában ne kezdene el félni a sötéttől. Kinél rövidebb, kinél hosszabb ideig tart ez, és bizony van, akinél felnőtt korra se múlik el. Hogy ne így legyen, és minél könnyebb legyen átvészelni ezt az időszakot, ezzel bizony foglalkozni kell. Sok szeretettel, türelemmel, sok ötlettel, praktikával. Ahogy minden más félelem legyőzésével si. Ezért is nagyon örültünk, amikor megismerkedtünk a Tesloff-Babilon Kiadó Cidrimókus sorozatával, ahol a kedves mesekönyvekben egy aranyos mókus győzi le a félelmeit, szorongásait az egyes történetekben. A korábbi kiadványok után, amelynek segítségével remélhetőleg már sok 4 és 8 év közötti kisgyermeknek tudtak segíteni, most itt van a Cidrimókus és a sötét című történet, amely ennél a komoly problémánál segíthet.

Szeretek olvasni! sorozat - Pozsonyi Pagony

Kezdő olvasóknak kötelező Egyszerre négy kötetet mutat be Tessloff a kisiskolásoknak a Szeretek olvasni! sorozatban. Négy rövid fejezetből állnak a kicsi könyvek, melyek akár egy nagyobb zsebben is elférnek. A 6-7 évesek valószínűleg pillanatok alatt megkedvelik majd a köteteket, hiszen pont úgy van kialakítva, hogy szépen rászoktassa őket  az olvasásra: nagy betűk és sorközök, egybefüggő történetek, hétköznapi problémák és azok egyszerű megoldásai.

Cidrimókus - Pozsonyi Pagony

A legkisebbek nevetős sorozataA különlegességeket kedvelő legkisebbeknek és játékos kedvű szülőknek szánta a kiadó a sokak által ismert Cidrimókus-sorozatot. A két új kötet is hasonlóan vicces, mint a korábbiak.

Tudás 30 másodpercben - Pozsonyi Pagony

A tudomány, tudományterületek átláthatatlan bonyolultsága, elméleteihez szükséges gondolkodás elsajátítása sok ember számára riasztóvá, megközelíthetetlenné teszi a tudományos valóságmagyarázatokat. Nem csoda, hogy annyira népszerűek a legkülönbözőbb áltudományos világmagyarázatok. A Tudomány 30 másodpercben és A Föld 30 másodpercben pont arra jó, hogy ezt az idegenkedést feloldják, és belátható méretű és érthető-magyarázható darabokra bontsák a világot.

Ha a világ egy falu lenne - Könyvmutatványosok

HA A VILÁG EGY FALU LENNE — a társadalmi érzékenyítést szolgáló alkotás „...a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: "Milyen a hangja?" "Mik a kedves játékai?" "Szokott-e lepkét gyűjteni?" Ehelyett azt tudakolják: "Hány éves?" "Hány testvére van?" "Hány kiló?" "Mennyi jövedelme van a papájának?" És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik. Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: "Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok..." – sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: "Láttam egy százezer frankot érő házat." Erre aztán fölkiáltanak: "Ó, milyen szép!"(...) A gyerekeknek nagyon elnézőknek kell lenniük a fölnőttek iránt.De mi, akik megértjük az életet, mi bizony fütyülünk a számokra!"(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Szabó T. Anna: Tükörcicák

Íme egy könyv, amelynek a fülszövege is a gyerekekhez szól: a szerző ugyanabban a stílusban, formában nemcsak a történet egyik epizódját villantja fel (ikertortasütés), hanem utal a könyv markáns gasztronómiai vonalára:„Nincs étvágyad? Lapozz bele-/ Vigyázz, nehogy megéhezz!"Tetszenek nekem azok a gyerekkönyvek, amelyekben az író kiszól az olvasónak.„És most lapozz! Valaki jön." Lapoztunk.„Püspökkenyér bácsi – látod?/Kiolvastad? Gratulálok!" (piros betűkkel szedve a második sor).

Tasnádi Emese: Városi legendák

Amitől hétfőn is nő a fűPletyka, anekdota, városi legenda – tulajdonképpen ugyanannak a jelenségnek a megjelenési formái. Hihetően előadott képtelen történetek, vagy van valóságalapjuk, vagy nincsen.A városi legenda főleg a városi közösségek történeteinek gyűjtőneve. A hihetőnek hangzó (soknak van valóságalapja), ám szokatlan, sőt néha morbid történetek főbb vonásai állandóak, de terjedésük során a szereplők, a helyszín, az időpont stb. legtöbbször cserélődnek. A pletykában ugye minden változik, kivéve a szereplőket.

Szabó T. Anna: Tükörcicák

Rumlibumm Ez egy rendetlen könyv. (Végre lett ilyen is!) Szabó T. Anna cicái ugyanis nemcsak a történetbeli konyhát kuszálják és koszolják össze, de a könyv egészét, szöveg és illusztráció viszonyát is újrarendezik. A Tükörcicák kaotikusnak tűnő szöveg- és képi világa (akár a címszereplő cicák, majd később az ikerlányok) egymásnak tükrei, különleges képződménnyé szervesülnek, és bohém, néhol esetlen egymásba kavarodásuk remek, szeretnivaló játékteret nyit. A verssorok, szavak, képek, betűméretek, színek, formák folytonos zsizsegésben, mozgásban vannak, csupa ötlet az egész könyv. (Természetesen van egy követhető történet is: Püspökkenyér bácsi találja meg a küszöbére tett cicákat, befogadja, megeteti őket, azok kicsit rendetlenkednek, majd sütnek egy pompás szülinapi tortát a bácsi ikerlányainak – végül pedig önmagukat ajánlják fel ajándékként.)

Nicholas Oldland: A melegszívű medve, A hebrencs hód, A jámbor jávorszarvas

„Minden háromrészes sorozatból legalább egy rész nem üti meg a másik kettő által felállított mércét," szűrtük le egyszer nagyon régen a végső következtetést egy jó barátommal. Idővel kiegészült a mondás, miszerint „vannak kivételek." Mindezt jó szívvel terjesztettük és többnyire egyetértő jellegű bólogatást kaptunk válaszképpen. Gyorsan tudjuk le a kötelező kört: a kanadai művészetdiplomás Nicholas Oldland háromrészes sorozata kivételnek számít, végig ugyanazt a színvonalat tartja.

Mi MICSODA mini - Nézzük meg az építkezést!

Aki szeretné, hogy apróbb gyermeke ne (csak) a Kisvakondtól és Tesz-vesz város lakóitól ismerje meg a világ dolgait, töltse fel a polcot „MI MICSODA mini" könyvekkel. Mindhárom jól megfér egymás mellett, mert minél több nézőpontból látunk valamit, annál rugalmasabbak leszünk később – remélhetőleg.

Mi MICSODA mini - Menjünk ki a kertbe!

A kert szó már önmagában is egy nagyon jó téma a gyerekeknek, a legkisebbeknek is, hiszen ott mindig történik valami izgalmas... tavasszal virágzanak a fák, előbújnak végre a virágok, zöldségek teremnek a föld alatt, időnként pedig esik az eső... hogy csak néhány dolgot említsek.Ezen kívül a kertben élnek állatok is, akikkel a kicsik kíváncsian ismerkednek, játszanak. Még nem tudják, hogy melyiktől kell(ene) félni, melyik „bánthat", ezért képesek minden élőlényt a kezükbe fogni, vizsgálgatni, szeretgetni, babusgatni, szóval nem árt vigyázni rájuk.