Ovi-suli füzetek

Bujdosóné Ági

óvodapedagógus

Az Ovi Suli című gyakorlófüzetek a szülők számára is eligazodást adnak, hogy az óvodás korban milyen sokféle játékos formában lehet az ismereteket elsajátíttatni, rögzíteni. Az egyes kiadványok összeállítása alkalmas arra, hogy a gyermek a feladatokhoz fokozatosan, az egyszerű színezéstől a logikai gondolkodást igénylő feladatig apró lépésenként jusson el. A füzetek feladatainak megoldása sok sikerélményhez juttatja a 3-6 éves korú gyermekeket, ami újabb ismeretek szerzésére serkenti őket. A gyakorló feladatok megoldásával az óvodás kisgyermek fokozatosan ismerkedik meg az iskolai gyakorlatban használatos feladatlapok, tesztek teljesítésével. A könyvek nagyon szép, esztétikus kivitelezésűek. A bennük található képek mérete a kisgyermekek életkorához igazodik.

Jakabosné Kovács Judit

Drámapedagógus
Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető

Mai óvodásaink nagy része olyan tudásszomjjal és felfedezőkedvvel van megáldva, hogy már ovisként is megörül egy-egy önálló feladatnak, amihez színes ceruzát ragadhat. Hétéves kor alatt ma már nemigen kezdik el a gyermekek az első osztályt, annak ellenére, hogy már írni, olvasni szeretnének. Talán ezért is forgatják örömmel az iskolaelőkészítő füzeteket, hiszen ezek a gyerekek már szívesen odaülnek pár önfeledt perc erejéig a kisasztalukhoz, és elmerülnek a nekik szánt játékos feladatokban. Ebben segítenek a Tessloff-Babilon Kiadó foglalkoztató füzetei és ismeretterjesztő kötetei.

Az Ovi Suli Vidám színek és formák című füzetének feladatai, a dislexia prevenciót is szolgálják egyben. Külön örültem a füzetnek hiszen, mint oly sok ötéves csemete, az én fiam is ellentétes irányban rajzol, sokszor lentről felfelé, ezért a vonalvezetési labirintusos játékokból és összekötő feladatokból észrevétlenül tanul.

dr. Nadrainé Szent-Gály Viola

óvodai szakértő

Az Ovi-suli Sorrend felismerése vidám képekkel füzete a térbeli tájékozódást, a különböző tulajdonságok szerinti összehasonlításokra játszva ösztönzi a gyermeket. A gyerekek kiváló megfigyelők, a néhány perces „feladatozás" sok sikerélményt tartogat számukra. A tárgyak, személyek összehasonlítása szavakban szókincsüket bővíti, az egyszerű feladatok a logikus gondolkodásra vezetnek, miközben a koncentrációs képességük is fejlődik. A rajzolós, színezős feladatok mellett itt sem hiányozhat a humor és a gyermekvilág: finommotorika fejlesztése árnyékszökevényekkel, ismeretbővítés kedves rajzok segítségével.

A formák, számok mennyiségek világába játszva vezet az Ovi- suli kiadványa, színes, egyszerű ismeretközlő feladataival picikkel is játszható. A gyermek észrevétlenül ismerkedik a több-kevesebb-ugyanannyi fogalmával, a halmazok keletkeztetésével, a számossággal. Nem marad el a számlás és a labirintus sem, amelyen akárhányszor át lehet menni. A gondolkodás fejlesztése mellett jut feladat az íráselőkészítésre is, persze csak mókásan: vonaláthúzással, színezéssel, bekarikázással bíztatja a gyermeket, aki hamar sikerélményhez jut: öröm a füzettel való játék!

Az Ovi-suli játékos keresés, párosítás, megfigyelés csakúgy, mint a sorozat más füzetei a gyerekek egyéni fejlettségéhez igazodóan tartalmaznak játékos feladatokat. Kiválóan fejlesztik a megfigyelőképességet a „valami hiányzik", „mi változott meg" típusú rajzos feladatok, és milyen öröm, amikor rátalál! A képrészletek keresése a koncentrációt segíti, a nagyobbak már több ábra alapján is képesek kitartóan színezni. A vonalak áthúzása, a bekarikázós feladatok az ismeretközlés mellett állandó ceruzafogásra ösztönzik a gyerekeket, amire az iskola közeledtével szükségük lesz: az írás elsajátítása igen összetett folyamat, és ha lassan, ráérősen alakulnak a finommozgások, a kézfej csontosodásával a kivárás és játék meghozza az eredményt. Ez már munka a javából, és minderre nagyszerűek a Tessloff-Babilon kiadványai. Gyermekközpontúak, egyszerűek, és az ízléses füzetek mellé örömmel ülnek/hasalnak egy kiadós játék után.


Címkék:

Antarktisz  Ausztrália  Biblia  Budapest  Föld  Krisztus  LOGICO  Mi MICSODA  Nobel-díj  Oroszország  Városliget  autó  baktérium  barlangok  betegség  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  dory  díj  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  etimológia  eukaliptusz  fejlesztés  felfedezés  finommotorika  félelem  főzés  gyógyszertár  gyógyítás  hajózás  halak  halmazállapot  halál  hideg  hiszti  hogyan működik  háború  hüllők  hőmérő  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  irodalom  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jelrendszer  játék  kalóz  kapitalizmus  karantén  karácsony  kereskedelem  klímaváltozás  koala  kommunikáció  koronavírus  kultúra  kultúrtörténet  kémia  kétéltűek  kórház  közlekedés  leguán  léghajó  légzés  madarak  magasság  mese  meteorológia  mikroszkóp  mitológia  mágnes  mítoszok  nyomozás  növények  olimpia  olvasás  orvoslás  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  receptek  repülés  robot  rovarok  rák  régészet  sejtek  sport  szellemek  szerzetesrendek  szimbólum  szépség  sárkány  technika  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  tudomány  táplálkozás  távíró  tél  történelem  tüntetés  ultrahang  vadnyugat  vallás  vasút  vidra  vidámpark  világűr  vulkán  védőoltás  vírus  víz  zarf  Északi-sark  állatkert  állatok  édesség  éghajlat  építmények  óceán  ókor  öltözködés  újkor  ünnep  őskor