Tudás 30 másodpercben - Pozsonyi Pagony

Már a cím is ezt sugallja: 30 másodpercben a Föld, a tudomány: tehát fél perc alatt meg fogok érteni valamit, sőt, nagyon egzaktul: harminc másodperc alatt. Egy téma: egy oldalpár, aminek a fele ábra, a fele szöveg, és minden oldal alján három másodpercben összefoglalják egy egyszerű mondatban a lényeget (a tézismondat).
Minden oldal valóban egy retorikai bravúr: téma bemutatása, példák, ismeretek, következtetés, tézis - vele szemben pedig illusztráció. Kis dobozban mindig egy érdekesség, feladat, tehát emocionális bevonás a témába.
Egyedül a történelmi adatok (nevek, évszámok) mennyiségét sokalltam A Tudomány 30 másodpercben kötetben kissé - nem terheli le a szöveget, de egész biztosan megjegyezhetetlen ilyen töménységben.

A Tudomány 30 másodpercben a legfontosabb fizikai-kémiai felfedezéseket veszi sorra történetei sorrendben, és az adott felfedezés leírásán kívül arra is rávilágít, hogy hogyan változtatta meg a világképünket a felfedezés, milyen általános ismeret vonható le belőle. Nagyon tetszett, hogy elmagyarázza, hogy attól még, mert esetleg az adott kor eszközeivel egy nem helyes végeredményre jutott egy tudós a felfedezése során, de ha az elmélet világmagyarázó ereje, logikája, gondolatmenete, igaz, akkor az egy fontos felfedezés. Tehát nem a végpont a fontos feltétlenül, hanem a kreatív, addig bevettől eltérő, vagy azt továbbgondoló gondolkodási mód. A logikától a gázelméleten és politikán át a relativitáselmélet mind terítékre kerül. Valószínűleg az az iskolás (8-12 éves gyerek), aki ezt a könyvet elolvassa, ha nem is jegyez meg belőle mindent, de egyfajta gondolkodásmódot, és kritikus szemléletet, valamint azt a tapasztalatot, hogy az elméletei fizika-kémia is érdekes, mindenképp kap a kötettől.

A Föld 30 másodpercben sokkal kézzel foghatóbb, kevébé elméleti, inkább kézzel fogható tényeket ismertet, kevésbé a földrajz és biológiai elméleti hátterét. Ezért szerintem kisebb gyerekeknek is való. Nagyon jól néz ki, jól tagolt, de annyival nem különlegesebb, mint a szokásos természettel-földdel foglalkozó ismeretterjesztő könyv. Ami többé teszi, azok a 3 perces küldetések, azaz kicsi kísérletek - ezek viszont nagyon szuperek! Ezt a könyvet már 5-6 éves kortól ajánlom, élvezni fogják a kísérletekkel szemléltett ismereteket.

2014. július 24. — Hanna

http://www.pagony.hu/konyvek-az-egesz-csaladbak

A Tudás 30 másodpercben sorozatot itt találja meg >>