Magazin

A főszereplő a banán

étkezés, növények

2023. November 28., Tuesday

Kultúránkban a különféle gyümölcsök a többek egyszerű ennivalóknál, hiszen szimbólumokként, művészi díszítőelemek mintáiként vagy a gyógyításban felhasználható anyagok hordozóiként is ismerjük őket. Ez alól a banán sem kivétel. Sőt, talán ez az egyetlen gyümölcs, amely még a szórakoztató műfajok területére is be tudott törni, és egy időben kifejezetten sztárként volt jelen a színpadon. Emellett természetesen a hétköznapi szólás-mondások között is megtaláljuk. Kezdjük is ezzel!

Van-e köze a sörhöz a sörbetnek?

étkezés

2023. November 21., Tuesday

Bár sokan azt hiszik: a sörbet a jól ismert szeszes ital, a sör valamilyen fajtája, ez nem igaz. A két italfélét legfeljebb az köti össze, hogy olykor mindkettő kapcsolatba kerülhet a mézzel. Ez azonban kevés ahhoz, hogy valóban közük is legyen egymáshoz: a sörbet és a sör egymástól merőben eltérő italok.

Milyen volt régen egy foghúzás?

orvoslás

2023. November 13., Monday

A foghúzás sosem kellemes esemény, de ma már az érzéstelenítők jelentősen csökkentik az ezzel járó fájdalmakat. Elődeinknek azonban hosszú évszázadokon át fájdalomcsillapítók nélkül kellett elviselniük, hogy a segítségükre siető borbélyok vagy orvosok kioperálják a szájukból használhatatlanná vált fogaikat.

Hogyan vált Homérosz eposza útikalauzzá?

ókori Görögország, régészet

2023. November 06., Monday

Homéroszt a görög irodalom két legjelentősebb eposza, az Iliász és az Odüsszea szerzőjeként ismerjük. Mindkét mű különleges részletességgel írja le az ókori világ jellemzőit, miközben bevezet az emberi lélek mélységeibe, és egyúttal a mediterrán térség legkülönfélébb helyeit is bemutatja.

Kétszer is megmentett istenek Tell Halafból

kultúrtörténet

2023. November 01., Wednesday

A régészek és muzeológusok körében természetes dolog, hogy amikor rátalálnak egy-egy több évszázados-évezredes tárgyra, azt gyakran a szó szoros értelmében meg kell menteniük. Hiszen a többnyire föld alatt megbúvó leletek addig a legkülönfélébb rongáló hatásoknak voltak kitéve. Ahogy mondani szokás: bőven nyomot hagyott rajtuk az idő vasfoga.

Tejből szilárd ajándéktárgyat?

étkezés, technika

2023. October 23., Monday

Az otthoni kézműveskedés divatja azzal is jár, hogy az emberek elkezdik más szemmel nézni a körülöttük lévő anyagokat. Még az is előfordulhat, hogy amit addig az uzsonnára készítendő kakaójuk alapanyagának vagy a kávéjuk ízesítőjének gondoltak – mint amilyen a tej –, abban egyszer csak egy ajándéktárgy készítésének lehetőségét is felismerik. Bármennyire hihetetlen, de a tejből valóban lehetséges szilárd halmazállapotú tárgyakat készíteni.

A gyűszű a poharazásnál, a gyógyszerek közt és az ujjunk hegyén

kultúrtörténet, technika

2023. October 16., Monday

A gyűszű kifejezést több helyzetben is használhatjuk. Például amikor egy italból csak nagyon keveset kérünk, olyankor ezt mondjuk: „elég lesz egy gyűszűnyi is”. Ha viszont valaki, éppen ellenkezőleg, túl sokat iszik, arra mondják, hogy „feneketlen a torka, akár a szabó öreggyűszűje” (hiszen az a sok használattól át is lyukadhat a tetején). Egy régi szólás szerint pedig aki nagyon csücsörít, az éppen „gyűszűre szedi a száját”. Aki pedig szegény, annak „se tűje, se gyűszűje”.

Egy hobbi sosem csak hobbi

kultúrtörténet

2023. October 09., Monday

A hobbi – eredeti angol írásmóddal: hobby – kifejezést Magyarországon nagyjából az ötvenes évek második felétől használjuk olyankor, amikor arról beszélünk, hogy valaki különösen szeret valamit, ami ugyan nem tartozik a szakmájához, mégis szinte ugyanolyan rendszerességgel és gondos figyelemmel foglalkozik vele. Gyakran akkora alapossággal, hogy egy idő után akár valódi szaktudást is szerez az adott területen.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene