Magazin

Az érettségi vizsga születése

oktatás

2022. június 09., csütörtök

Az érettségi – latin eredetű, régies nevén matúra – a középiskolai tanulmányokat lezáró és a felsőoktatásba utat nyitó vizsga. Történetében fontos szerepet játszott a cseh származású pedagógus és író, Comenius (1592-1670), aki a sárospataki református kollégiumban is tanított.

Mitől használ a pacemaker?

gyógyítás, tudomány

2022. május 23., hétfő

Sok ember annak köszönheti az életét, hogy egy apró, elektromos árammal működő készüléket – egy pacemakert – ültettek be a bőre alá. A készülékből az ereken keresztül elektródák vezetnek a szív megfelelő izmaihoz. De hogyan működik ez a készülék?

A Tízparancsolat és a hét főbűn

vallás

2022. május 02., hétfő

Gyakran kerül szóba, ám mégsem könnyű meghatározni, hogy mit jelent a „bűn”. Koronként változik, hogy egy adott társadalomban mi minősül bűnnek. Attól függően is változik a jelentése, ha például egy vallás, egy filozófiai irányzat vagy a jog próbálkozik-e a megfogalmazásával.

Az invazív fajoktól a katonai inváziókig

háború, jelentés, kultúrtörténet

2022. április 17., vasárnap

Amióta hazánkban megjelentek a szürke mezei poloskák, gyakrabban halljuk az „invazív” kifejezést. Ezzel a szóval jelöljük ugyanis azokat az élőlényeket, amelyek eddig nem voltak honosak nálunk, ám egy ideje tömegesen vannak jelen. A szó azonban nem csupán az újonnan megtelepült rovarokra utalhat. Nézzük, mi minden lehet invazív, és a szónak milyen rokonait használjuk még a nyelvünkben.

Rövid bumerángtörténelem

kultúrtörténet, sport

2022. március 31., csütörtök

A bumerángról szinte mindenki hallott, de talán nem sokan szoktak bumerángozni. Ma már a játékboltokban, sportboltokban lehet különféle bumerángokat is venni, de ahhoz, hogy elhajítás után visszatérjen hozzánk, a dobást sokat kell gyakorolni. De vajon hogyan született ez a különleges eszköz?

Egy kis inkognitó-történelem

kultúrtörténet

2022. március 09., szerda

Mit jelent az inkognitó kifejezés? Sokan onnan ismerik, hogy megtanulták, akkor szokás inkognitó módban böngészni az interneten, ha nem akarjuk, hogy a böngésző megjegyezze, milyen oldalakat néztünk meg. Ha valaki valahol inkognitóban van, akkor eltitkolja saját jelenlétét, például azzal, hogy álruhát ölt. A szó a latin „incognitus” egy változata, amelyben a „cognitus” jelenti az „ismert”-et, és az „in” a fosztóképző, amitől a jelentése épp az ellenkezőjévé válik: „ismeretlen”.

Érdekességek az evőpálcikákról

étkezés, Kína, kultúrtörténet

2022. február 16., szerda

Amióta Európában is népszerű lett a kínai, illetve általában a távol-keleti konyha, megismerkedhettünk az evőpálcikákkal is. Talán meglepő, de a Földön éppen annyian esznek pálcikával, mint ahányan késsel-villával: az emberiség 30-30 százaléka. A legtöbben pedig kézzel esznek.

Klakkban-frakkban – hogy miben?

kultúrtörténet, öltözködés

2022. január 27., csütörtök

„Megjelent klakkban-frakkban” – viccelődve, kicsit talán gúnyosan mondjuk arra, aki túlságosan elegánsan, ünnepi ruhában jelenik meg egy olyan rendezvényen, amelyre nem kell kiöltözni. De miért is éppen klakkban és frakkban? Mit jelentenek ezek az elnevezések?

A fogadalmak történetéhez

kultúrtörténet, vallás

2022. január 09., vasárnap

A szilveszteri szokások jó része – mint például az ólomöntéses-kávézaccos-tealeveles jóslás, vagy a téltemetés – már elhalványult, és az ostorpattogtatással-kolompolással tarkított zajkeltés is a petárdázásra szűkült. Megmaradt azonban a fogadkozások szokása, vagyis annak ígérete, hogy a következő évben valamit, amit éppen fontosnak tartunk, mindenképpen jobban fogunk csinálni, mint eddig.

Címkék:

állatkert  állatok  Antarktisz  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene