Magazin

Utazás a kávéfőzés körül

étkezés, kultúrtörténet, technika

2022. szeptember 22., csütörtök

A legendák szerint a mára oly mindennapossá vált feketekávét a törököktől ismertük meg, akik az italt a 15-16-dik században állítólag feketelevesnek hívták. Azért nevezhették így, mert ez valóban olyan volt, mint egy leves, amely valamilyen sötétebb színű növényből készült. A kávécserje termése egyébként élénkvörös, és kávécseresznyének hívják, de a kávéfőzetbe ennek csak a magját tették bele.

A tücskök, a kabócák és az irodalom

állatok, kultúra

2022. szeptember 12., hétfő

Ahol sok a zöld, ott a nyár érkeztét a tücskök hangos ciripelése is jelzi, és amikor a nyárnak vége, a tücskök is elhallgatnak. Ugyanígy a nyárhoz kapcsolódnak a kabócák is, akiknek a hangját inkább az ország délebbi részein, a melegebb erdőkben és azok környékén hallani. A tücskök és a kabócák hangja nem ugyanolyan, mégsem könnyű eldönteni, hogy vajon melyiket halljuk éppen. De mi közük az irodalomhoz?

Hogy kezdődött a diplomácia?

kommunikáció, történelem

2022. szeptember 04., vasárnap

Diplomácia alatt a különböző országok egymás közötti kapcsolatának szervezését, ápolását szoktuk érteni. Ezt a tevékenységet többek között a külügyminisztériumok és külképviseletek, valamint a követségek végzik több nyelven beszélő, a politikában jártas szakemberek, vagyis a diplomaták közreműködésével.

Víztornyok háborúban és békében

víz

2022. augusztus 15., hétfő

A víztornyok azzal a békés céllal épülnek, hogy egy magasra helyezett és nagyméretű víztartállyal biztosítsák a megfelelő hidrosztatikus nyomást a vízhálózat működéséhez egy adott területen. Olykor harci célpontokká is váltak, máskor a kultúrát és a szórakozást is szolgálták. Egy-egy műemlékké nyilvánított víztoronyban békésebb időkben kiállításokat, hangversenyeket szerveznek, éttermet működtetnek vagy kilátóként is használják az épületét.

Kik voltak a kipcsakok?

történelem

2022. július 30., szombat

Magyarország népességének összetétele kapcsán olykor szokatlan, ritkán hallott népnevek is előkerülhetnek. Ilyen a kipcsak név is, amelyet a török népek, illetve az altaji nyelvcsalád kapcsán szoktak említeni, és akik később a kunokkal együtt olvadtak be a magyarságba.

Fakírok egykor és most

kultúrtörténet

2022. július 21., csütörtök

A fakírokról mindenkinek a szöges ágyon fekvő, turbános férfiak jutnak eszébe. A cirkuszokban egy időben valóban sok olyan mutatványos lépett fel, aki szöges ágyra feküdt, majd forró parázshalmon gyalogolt végig, mezítláb, esetleg még egy hatalmas tűt is átszúrt az arcán vagy a nyelvén – láthatóan anélkül, hogy mindez egy kicsit is fájt volna neki.

A sós tengervíz és néhány következménye

tenger, tudomány

2022. július 05., kedd

Mindenki tudja, hogy a tengerek vize sós. Azt viszont kevesen tudják, hogy elsőként egy csillagász, Edmond Halley volt az, akit igencsak foglalkoztatott a tengerek sótartalma, és aki emiatt még a katolikus egyházzal is összeütközésbe került.

Az érettségi vizsga születése

oktatás

2022. június 09., csütörtök

Az érettségi – latin eredetű, régies nevén matúra – a középiskolai tanulmányokat lezáró és a felsőoktatásba utat nyitó vizsga. Történetében fontos szerepet játszott a cseh származású pedagógus és író, Comenius (1592-1670), aki a sárospataki református kollégiumban is tanított.

Mitől használ a pacemaker?

gyógyítás, tudomány

2022. május 23., hétfő

Sok ember annak köszönheti az életét, hogy egy apró, elektromos árammal működő készüléket – egy pacemakert – ültettek be a bőre alá. A készülékből az ereken keresztül elektródák vezetnek a szív megfelelő izmaihoz. De hogyan működik ez a készülék?

Címkék:

állatkert  állatok  Antarktisz  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene