Magazin

Udvarhölgyek, mint krónikások

történelem

2024. April 24., Wednesday

A történelem egyik megrázó eseménye Erzsébet magyar királyné, ismert nevén Sisi meggyilkolása volt. Ez a Genfi-tó partján történt 1898. szeptember 10-dikén, ahová a magyarok körében különösen népszerű Sisi magánemberként utazott el. Mivel nem szerette, ha testőrök kísérik az útjain, ezért itt is csupán az udvarhölgye volt vele.

Guruk, régen és ma

India, kultúrtörténet

2024. April 18., Thursday

Hallottad már a médiaguru kifejezést? Arra szoktuk mondani, aki gyakran szerepel a médiában és ott bölcs dolgokat mond. De másféle guruk is vannak. A nemrég elhunyt amerikai rapper, Keith Edward Elam művészeve is Guru volt. Egy édességgyártó cég ugyancsak Guru névre keresztelte népszerű termékcsaládja újdonságát. De vajon honnan ered a guru kifejezés?

Szénsavas víz, szikvíz, szódavíz – mik ezek?

étkezés, technika

2024. April 15., Monday

A szódavizet régóta ismerjük, amíg nem lehetett palackozott ásványvizet kapni, a presszók, vendéglők és az otthoni étkezések italkínálatához is hozzátartozott. De ma is sokan fogyasztanak szódát, amelyet a népnyelv buborékos vízként és szúrós vízként is emleget. Sokan szeretik magában, szörpöt hígítanak vele, a felnőttek pedig gyakran borból és szódából készítenek fröccsöt.

Komolytalan zenék a komolyzenében

zene

2024. April 04., Thursday

A klasszikus zenét gyakran a „komolyzene” szóval is jelöljük: ezzel a kifejezéssel szoktuk megkülönböztetni a populáris zenéktől, például a táncdaloktól, a popzenétől, a rocktól és a jazztől. Egy populáris zenei dal jellemzően jóval rövidebb, mint a klasszikus zenék darabjai, és alapvetően szórakoztató jellegű. Gyakran a hétköznapi élet egy-egy hangulatát, jellemző állapotát ragadja meg, ezeket fejezi ki a hang eszközeivel.

Miért zsilett a borotvapenge?

technika

2024. March 28., Thursday

A borotválkozásnak és a szőrtelenítésnek egyaránt jól ismert eszköze a borotvapenge, amelyet olykor zsilettként, máskor zsilettpengeként is emlegetünk. Az utóbbi, hosszabb változatról sokan úgy érzik, hogy tautológia, vagyis fölösleges szóismétlés (szó szerint: „ugyanazt mondás”), arra utalva, hogy mindkét szó jelentése a „penge”.

Hirdetőoszlopok a piacoktól a csomópontokig

Budapest, kultúrtörténet

2024. March 20., Wednesday

Sokáig, ha valaki reklámozott valamit, azt a saját boltjára vagy műhelyére kifüggesztett cégtáblán tette. Az üzlettől távol nem hirdetett senki, legfeljebb egy-egy falragasz jelentett kivételt. Ezt a helyzetet változtatta meg 1855-ben egy szokatlan oszlop, amellyel a Lipcse melletti Naumburgban találkozhattak a vásárlók, méghozzá egy piacon. Ez aztán ezután egész Európában meghozta a hirdetőoszlopok népszerűségét és gyors elterjedését.

A lápi pócnak ez csak az egyik neve…

halak, természet

2024. March 14., Thursday

Az állatokkal és azok védelmével foglalkozó társaságok időről időre megszavazzák az év legkülönfélébb állatait. Az ilyen szavazások azért fontosak, mert ezek is felhívják a figyelmet az olyan élőlényekre, amelyeket valamilyen fokozott veszély fenyeget. Márpedig fontos, hogy a szélesebb nyilvánosság is tudjon erről, mert akkor többen fogják támogatni az adott állatért induló programokat.

A Barents-tenger névadójának drámai története

felfedezés, hajózás

2024. March 05., Tuesday

1871-ben igazi szenzációként hatott, hogy egy neves norvég hajós és fókavadász, Elling Carlsen egy akkor 277 éves menedékházra talált rá. A helyszín a jeges Novaja Zemlja északi csücske, ahol egykor, 1597-ben, Willem Barents holland felfedező és expedíciójának tagjai építettek maguknak pihenőhelyet.

A mikrohullámú sütő és Percy Spencer csokis cukorkája

felfedezés, tudomány

2024. February 27., Tuesday

Az ételek sütésétéhez-főzéséhez hőre van szükség, amihez korábban fát vagy szenet, ma már főleg elektromos áramot vagy gázt használunk. Ezek közös jellemzője, hogy az általuk termelt hő kívülről melegíti fel – tehát főzi meg vagy süti át – az ételeket. És mivel ez több évszázadon át bevált, senkinek nem is jutott eszébe, hogy valami mással kísérletezzen.

Mi a dolga az aneszteziológusnak?

gyógyítás, orvoslás

2024. February 21., Wednesday

Ha valakit meg kell műteni, az a szakorvos és az ápolók mellett még egy szakemberrel, az aneszteziológussal is találkozik a klinikán vagy a kórházban. Ő az a szakember, aki az altatáshoz illetve az érzéstelenítéshez ért. A foglalkozás szakmai elnevezése is erre utal: a szó gyökere, a görög eredetű „anesztézia” jelentése „érzés nélküli”.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene