"orvoslás" címke tartalmai

Mi a dolga az aneszteziológusnak?

gyógyítás, orvoslás

2024. February 21., Wednesday

Ha valakit meg kell műteni, az a szakorvos és az ápolók mellett még egy szakemberrel, az aneszteziológussal is találkozik a klinikán vagy a kórházban. Ő az a szakember, aki az altatáshoz illetve az érzéstelenítéshez ért. A foglalkozás szakmai elnevezése is erre utal: a szó gyökere, a görög eredetű „anesztézia” jelentése „érzés nélküli”.

Milyen volt régen egy foghúzás?

orvoslás

2023. November 13., Monday

A foghúzás sosem kellemes esemény, de ma már az érzéstelenítők jelentősen csökkentik az ezzel járó fájdalmakat. Elődeinknek azonban hosszú évszázadokon át fájdalomcsillapítók nélkül kellett elviselniük, hogy a segítségükre siető borbélyok vagy orvosok kioperálják a szájukból használhatatlanná vált fogaikat.

Nem mindegy, hol használjuk a fémdetektort

orvoslás, technika

2023. January 09., Monday

A 19-dik század végén egyre többet lehetett tudni mind az elektromosságról, mind a mágnesességről, és ezt a tudást egyre több műszer elkészítésénél tudták felhasználni. Ilyen műszer a fémkereső, más néven fémdetektor is, amelynek első változatait azzal a céllal készítették, hogy a bányászatban könnyítsék meg a fémtartalmú kőzetek felkutatását. Később azután az élet egyre több területén alkalmazták, s ma már a bűnüldözéstől kezdve a repülőtéri beléptető kapukig találkozhatunk fémdetektorokkal.

A pulzus és a szívverés

orvoslás, pulzus

2020. December 14., Monday

Nem is olyan régen történt, hogy a kutatók először tudták megmérni egy kék bálna pulzusát. Kiderült például, hogy bár a bálna vérkeringése hasonlóan működik, mint az emberé, de amikor lemerül a mélybe a táplálékáért, olyankor elképzelhetetlenül alacsonyra zuhan le a pulzusszáma: előfordulhat, hogy percenként csupán két szívverést lehet érzékelni. Ez más élőlényeknél elképzelhetetlen. Az embernél ennek a harmincszorosa is olyan alacsony számot jelentene, amilyenbe belehalna.

Sztetoszkóp, fonendoszkóp

orvoslás, tudomány

2020. September 06., Sunday

Bár mára egyre korszerűbb műszerek váltják fel az orvosok jól megszokott vizsgálati eszközeit, de azért még mindannyiunknak ismerős a sztetoszkóp vagy a fonendoszkóp, amely hosszú ideig szimbolizálta az orvosi hivatást.