"orvoslás" címke tartalmai

Nem mindegy, hol használjuk a fémdetektort

orvoslás, technika

2023. January 09., Monday

A 19-dik század végén egyre többet lehetett tudni mind az elektromosságról, mind a mágnesességről, és ezt a tudást egyre több műszer elkészítésénél tudták felhasználni. Ilyen műszer a fémkereső, más néven fémdetektor is, amelynek első változatait azzal a céllal készítették, hogy a bányászatban könnyítsék meg a fémtartalmú kőzetek felkutatását. Később azután az élet egyre több területén alkalmazták, s ma már a bűnüldözéstől kezdve a repülőtéri beléptető kapukig találkozhatunk fémdetektorokkal.

A pulzus és a szívverés

orvoslás, pulzus

2020. December 14., Monday

Nem is olyan régen történt, hogy a kutatók először tudták megmérni egy kék bálna pulzusát. Kiderült például, hogy bár a bálna vérkeringése hasonlóan működik, mint az emberé, de amikor lemerül a mélybe a táplálékáért, olyankor elképzelhetetlenül alacsonyra zuhan le a pulzusszáma: előfordulhat, hogy percenként csupán két szívverést lehet érzékelni. Ez más élőlényeknél elképzelhetetlen. Az embernél ennek a harmincszorosa is olyan alacsony számot jelentene, amilyenbe belehalna.

Sztetoszkóp, fonendoszkóp

orvoslás, tudomány

2020. September 06., Sunday

Bár mára egyre korszerűbb műszerek váltják fel az orvosok jól megszokott vizsgálati eszközeit, de azért még mindannyiunknak ismerős a sztetoszkóp vagy a fonendoszkóp, amely hosszú ideig szimbolizálta az orvosi hivatást.