"kultúra" címke tartalmai

A zanza humor is, horror is lehet

ember, kultúra

2024. January 01., Monday

A huszadik század elején a legnagyobb magyar humorista, Karinthy Frigyes és írótársai ún. zanzákkal szórakoztatták egymást. Az egyik, híressé vált zanza Wagner Tannhäuser című operájának történetét foglalta össze, így: „Lovag dalol, pápa átkoz, őrgrófné meghal, bot kivirágzik”. Mint ebből a példából is kiderül: a zanza olyan rövid forma, amely egyetlen mondatba sűrítve tartalmazza egy ismert mű cselekményét. Ami az esetek többségében humoros hatást kelt.

A tücskök, a kabócák és az irodalom

állatok, kultúra

2022. September 12., Monday

Ahol sok a zöld, ott a nyár érkeztét a tücskök hangos ciripelése is jelzi, és amikor a nyárnak vége, a tücskök is elhallgatnak. Ugyanígy a nyárhoz kapcsolódnak a kabócák is, akiknek a hangját inkább az ország délebbi részein, a melegebb erdőkben és azok környékén hallani. A tücskök és a kabócák hangja nem ugyanolyan, mégsem könnyű eldönteni, hogy vajon melyiket halljuk éppen. De mi közük az irodalomhoz?

Hogyan születtek a táblás játékok?

játék, kultúra

2020. December 04., Friday

Játszani jó, így nem csoda, hogy az idők során, rengeteg játékot kitaláltak már. Nem is beszélve a társasjátékokról – táblásakról, kártyásakról és minden másról –, amelyek ma hihetetlen népszerűségnek örvendenek. De hogyan születtek a táblás játékok?

A két Rubik Ernő II.

játék, kultúra

2020. October 31., Saturday

A fiatalabb Rubik Ernő, vagyis a bűvös kocka feltalálója a II. világháború végén, 1944-ben született. Bár a kocka példátlan világsikert hozott a számára, sok nehézséggel küzdött, míg idáig eljutott.