"növények" címke tartalmai

A főszereplő a banán

étkezés, növények

2023. November 28., Tuesday

Kultúránkban a különféle gyümölcsök a többek egyszerű ennivalóknál, hiszen szimbólumokként, művészi díszítőelemek mintáiként vagy a gyógyításban felhasználható anyagok hordozóiként is ismerjük őket. Ez alól a banán sem kivétel. Sőt, talán ez az egyetlen gyümölcs, amely még a szórakoztató műfajok területére is be tudott törni, és egy időben kifejezetten sztárként volt jelen a színpadon. Emellett természetesen a hétköznapi szólás-mondások között is megtaláljuk. Kezdjük is ezzel!

Nemcsak az állatok és emberek tudnak vándorolni!

növények, természet

2023. October 02., Monday

Ősszel gyakran szóba kerülnek a költöző madarak, amelyek ilyenkor útra kelnek a Föld melegebb vidékeire. Ők példázzák a leglátványosabban az állatok azon képességét, hogy ha valami miatt célszerű helyet változtatniuk, akkor azt lábuk, szárnyuk vagy uszonyuk segítségével megoldják. És mint a madaraknál látjuk: igen nagy távolságot is meg tudnak tenni. De mi a helyzet a növényekkel?

Mi köze a takácsmácsonyának a plüssmackókhoz?

növények, technika

2023. May 18., Thursday

A takácsmácsonya egy bogáncshoz hasonló gyomnövény, amely évszázadokon át meghatározó szerepet játszott a textilgyártásban. Irodalmi művekben is találkozhatunk vele, például Jókai Mór egyik, ismert regényében, az Egy hírhedett kalandor a XVII. századból című művében például ezt mondja az egyik szereplő: „Úgy éreztem, mintha takácsmácsonyával cirógatnák a lábikráimat”.

A cukor

kultúrtörténet, növények, táplálkozás

2020. September 18., Friday

A répacukrot, vagyis amit a köznyelv cukornak nevez, mindenki ismeri, az édességek és sok más finomság megszokott hozzávalója, ugyanakkor egészségtelen, rongálja a fogakat, elhízást okoz. A középkorban még csak egy-két tengerparti ország arisztokratáinak körében ismerték, azóta viszont a világ minden részén gyártják és fogyasztják.

Krimik a növényvilágban: furfangos csapdaállítók

növények

2020. July 10., Friday

Azt gondolnánk, hogy az ember a legleleményesebb azok között, akik csapdát állítanak más élőlények számára. Erre azonban rácáfol, hogy az állatok és a növények között egyaránt találunk csapdaállítókat. Sőt, talán mind közül a növények a legleleményesebbek

Az örök fa: a vörösfenyő

építmények, növények

2020. July 06., Monday

Sokféle fából készítenek használati tárgyakat, de a vörösfenyő kiemelkedik közülük, mert az anyaga igen tartós, ezért is szokták „örök fa” néven is emlegetni. Ezt már a legrégebbi korokban is tudták, mert 2500 évnél régebbi vörösfenyő gerendákat és egyéb tárgyakat is találtak már a régészek. Rómában az amfiteátrumok és a hidak építésénél is vörösfenyőt használtak. Az építészek később is gyakran nyúltak ehhez a fához, így például a budapesti Országház alapjait is ebből készítették. Sőt! Két város is vörösfenyőből készült, víz alatti cölöpökön nyugszik.