"természet" címke tartalmai

A lápi pócnak ez csak az egyik neve…

halak, természet

2024. March 14., Thursday

Az állatokkal és azok védelmével foglalkozó társaságok időről időre megszavazzák az év legkülönfélébb állatait. Az ilyen szavazások azért fontosak, mert ezek is felhívják a figyelmet az olyan élőlényekre, amelyeket valamilyen fokozott veszély fenyeget. Márpedig fontos, hogy a szélesebb nyilvánosság is tudjon erről, mert akkor többen fogják támogatni az adott állatért induló programokat.

Szimmetria – aszimmetria

művészet, természet

2024. February 02., Friday

Gyakran tapasztaljuk, hogy a szimmetrikus látványt szebbnek találjuk. Ez azonban nem zárja ki, hogy olykor az aszimmetrikus arányokat is tetsszenek. Egy növény levelének vagy magjának spirális elrendeződése, vagy egy kép aranymetszés pontjának kiugrása ugyanúgy élményt jelenthet, holott ezeknél az arányok aszimmetrikusak. De mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak, és hol találkozhatunk velük?

Nemcsak az állatok és emberek tudnak vándorolni!

növények, természet

2023. October 02., Monday

Ősszel gyakran szóba kerülnek a költöző madarak, amelyek ilyenkor útra kelnek a Föld melegebb vidékeire. Ők példázzák a leglátványosabban az állatok azon képességét, hogy ha valami miatt célszerű helyet változtatniuk, akkor azt lábuk, szárnyuk vagy uszonyuk segítségével megoldják. És mint a madaraknál látjuk: igen nagy távolságot is meg tudnak tenni. De mi a helyzet a növényekkel?

Páncélok a természetben és máshol

lovagok, természet

2023. May 07., Sunday

A páncél szóról sokaknak a lovagok vaslemezből készült védőöltözete vagy a tankok borítása jut eszébe. Mások talán inkább a teknősök vagy a krokodilok kemény kültakarójára gondolnak, de olyan is akadhat, akinek a folyók, tavak vagy tengerrészek téli jégrétege jelenik meg a szeme előtt. Azoknak, akik a pénzüket féltik, a széfek, illetve a banki trezorok, páncéltermek is az eszükbe juthatnak.

A hangyák szeretnek nassolni

rovarok, természet

2021. January 05., Tuesday

Bár a rovarok szokásai eltérnek a mieinktől, akadnak érintkezési pontok. Az egyik az édes íz kedvelése, ami az embereknél és a rovaroknál egyaránt gyakori. Az azonban már ritkaságnak mondható, ha ez a vonzalom elegendőnek bizonyul az életre szóló szövetségkötésekhez. Erre csupán néhány rovarfajnál találunk példát, amelyek közül a legismertebb a hangyák és a pajzstetvek barátsága.

Az eukaliptusz fák különleges világa

Ausztrália, eukaliptusz, klímaváltozás, természet

2020. January 30., Thursday

Ha a köhögésünket akarjuk csillapítani, az erre használt szerek kínálatában egészen biztosan találkozni fogunk az eukaliptusz olajjal is. Ezt az azonos nevű fa hajtásaiból és leveleiből nyerik ki, és már meglehetősen régóta használják a megfázásos betegségek, asztmás tünetek és olykor a láz enyhítésére is. Az eukaliptusz fák azonban nem csupán az olajukkal gazdagítják a világot. Amellett, hogy leveleik a koalák legfőbb táplálékául szolgálnak, az ember is sokféle módon fel tudja használni az anyagukat, miközben gyakran a törzsük különleges szépségével is bárkit elkápráztatnak.