"mítoszok" címke tartalmai

Hány szereplős a gordiuszi csomó története?

mítoszok, ókor

2023. December 05., Tuesday

Az „átvágta a gordiuszi csomót” az egyik legismertebb szólásunk. Olyankor mondjuk, amikor valaki nem bíbelődik egy probléma körültekintő feltárásával és megoldásával, hanem a lehető legegyszerűbb módon, egy csapásra intézi el a dolgot. Ami ugyanúgy lehet szellemes, mint akár durva vagy sértő eljárás is.

A szétnyíló tengerek mítosza

kultúrtörténet, mitológia, mítoszok

2023. April 16., Sunday

Az egyik legismertebb tengerrel kapcsolatos mítosz a bibliai Mózes nevéhez fűződik. Mózes keze mozdulatára ketté vált a Vörös-tenger, és így az általa vezetett zsidó nép megmenekült az egyiptomi fogságból. A másik egy dél-korea-i legenda, amely szerint egy helyen azért válik ketté rendszeresen a tenger, mert egy idős asszony elérte ezt az erős szeretetével a tenger istenénél.

A sellők is sokfélék lehetnek

kultúrtörténet, mítoszok

2020. May 22., Friday

A világ egyik leghíresebb szobra A kis hableány, amely a koppenhágai kikötőben látható. Edvard Eriksen szobrász alkotásán egy félig nő, félig hal testű alak – vagyis egy sellő – ül egy hatalmas, gömbölyded kövön, és elmélázva nézi a vizet. A sellők a Közel-Keleten, Európában, Ázsiában és Afrikában élő népek mítoszaiban egyaránt megjelentek, ám a testük nem mindenütt végződik halfarokban, és az is eltér a történetükben, hogy melyikük miért kapta éppen ezt a kettős alakot.