"felfedezés" címke tartalmai

A Barents-tenger névadójának drámai története

felfedezés, hajózás

2024. March 05., Tuesday

1871-ben igazi szenzációként hatott, hogy egy neves norvég hajós és fókavadász, Elling Carlsen egy akkor 277 éves menedékházra talált rá. A helyszín a jeges Novaja Zemlja északi csücske, ahol egykor, 1597-ben, Willem Barents holland felfedező és expedíciójának tagjai építettek maguknak pihenőhelyet.

A mikrohullámú sütő és Percy Spencer csokis cukorkája

felfedezés, tudomány

2024. February 27., Tuesday

Az ételek sütésétéhez-főzéséhez hőre van szükség, amihez korábban fát vagy szenet, ma már főleg elektromos áramot vagy gázt használunk. Ezek közös jellemzője, hogy az általuk termelt hő kívülről melegíti fel – tehát főzi meg vagy süti át – az ételeket. És mivel ez több évszázadon át bevált, senkinek nem is jutott eszébe, hogy valami mással kísérletezzen.

Az Északi-sark és a léghajók II.

Északi-sark, felfedezés, léghajó

2020. November 13., Friday

Amundsen 1926-ban több kutatóval együtt a Norge léghajó fedélzetén átrepült az Északi-sark felett. Az expedícióban a léghajó tervezője, Umberto Nobile is részt vett, később azonban konfliktusba került Amundsennel. A sarkkutató ugyanis egy nyilatkozatában (arra hivatkozva, hogy a legtöbb támogatást egy norvég szervezettől kapták) egyoldalúan norvég expedíciónak nevezte az utat, amivel megbántotta Nobilét.

Az Északi-sark és a léghajók I.

Északi-sark, felfedezés, léghajó

2020. November 05., Thursday

A leghíresebb sarkkutató, a norvég Roald Amundsen (1872-1928) első alkalommal, 1925-ben két repülővel indult az Északi-sarkra, amelyek közül az egyik tönkrement a leszálláskor. Amundsen épp ennek az útnak a tanulságai miatt döntött úgy, hogy legközelebb léghajóval szervezi meg az expedíciót.