"sport" címke tartalmai

Az első európai jógaiskola

sport

2023. March 22., Wednesday

Bármennyire is meglepő: Európában Magyarországon vezették be leghamarabb a jógaoktatást és a rendszeres jógázást. Miközben a világ többi részén csak a háború után terjedt el a test és lélek karbantartásának ez a formája, nálunk már 1941-ben megnyílt a kontinens első jógaiskolája.

Rövid bumerángtörténelem

kultúrtörténet, sport

2022. March 31., Thursday

A bumerángról szinte mindenki hallott, de talán nem sokan szoktak bumerángozni. Ma már a játékboltokban, sportboltokban lehet különféle bumerángokat is venni, de ahhoz, hogy elhajítás után visszatérjen hozzánk, a dobást sokat kell gyakorolni. De vajon hogyan született ez a különleges eszköz?

Tokió és az olimpiák

kultúrtörténet, sport

2021. August 04., Wednesday

Tokió már háromszor is megkapta a nyári olimpiai játékok rendezési jogát, ám eddig csupán egy alkalommal fordult elő, hogy minden szabályosan zajlott le az esemény körül. Az első esetben Japán a saját háborús tevékenysége miatt esett el a rendezés jogától, a harmadik alkalommal pedig a világjárvány miatt maradt el a rendezvény. De mi történt 1964-ben?

Mióta úszunk és hogyan?

kultúrtörténet, sport

2021. May 12., Wednesday

Szeretünk úszni nyáron a folyókban, tavakban, a strandok medencéiben, és sokak kedvelt sportja is az úszás, amit előszeretettel űznek heti rendszerességgel. De vajon mióta úszik az ember tudatosan és meghatározott, kidolgozott rendszerű mozdulatokkal?

A fakutyától a fakutyáig

sport, tél

2021. February 11., Thursday

Télen, ha végre leesik a hó, máris rohanunk szánkózni. Modern, gyárban készült szánkókkal azonban csak a múlt század óta találkozhatunk, ezt megelőzően a fakutya nevű szánkóféle volt használatban. Ügyesebbek talán ma is vállalkoznak arra, hogy pénz híján deszkákból és kisszékekből, esetleg kispadokból fakutyát eszkábáljanak, és azon lökjék előre magukat, vagy tologassák egymást.

A jégvitorlázás születése

éghajlat, hajózás, sport

2020. December 03., Thursday

Még sportágakkal is előfordul, hogy kényszerhelyzet hozza őket létre. Ilyen a jégvitorlázás, amely Nyugat-Európa egyik legnehezebb időszakában, az ún. kis jégkorszakban született meg annak bizonyítékaként, hogy az emberi leleményesség még a legnehezebb helyzetből is ki tud hozni valami jót. A jégvitorlázás hamar versenysporttá vált.

A két Rubik Ernő I.

repülés, sport

2020. October 22., Thursday

Ha magyarországi újítókról, feltalálókról van szó, a névsorban két Rubik Ernőt is találhatunk. Az apa neve a vitorlázórepülőkhöz, építészmérnök fiáé pedig egy különleges térbeli-logikai játékhoz, a Rubik-kockához kötődik. Elsőként az idősebb Rubik Ernőről lesz szó.