"Budapest" címke tartalmai

Hirdetőoszlopok a piacoktól a csomópontokig

Budapest, kultúrtörténet

2024. March 20., Wednesday

Sokáig, ha valaki reklámozott valamit, azt a saját boltjára vagy műhelyére kifüggesztett cégtáblán tette. Az üzlettől távol nem hirdetett senki, legfeljebb egy-egy falragasz jelentett kivételt. Ezt a helyzetet változtatta meg 1855-ben egy szokatlan oszlop, amellyel a Lipcse melletti Naumburgban találkozhattak a vásárlók, méghozzá egy piacon. Ez aztán ezután egész Európában meghozta a hirdetőoszlopok népszerűségét és gyors elterjedését.

Kugler Henrik és Gerbeaud Emil barátsága

Budapest

2023. January 28., Saturday

A kuglerről sokaknak József Attila játékos verse jut az eszébe, amelyben ez a szó egy korabeli finomságot, minyonfélét jelölt. Olyasmit, amelyről – mint a versből is kiderül – a szegény gyerekek többnyire csak ábrándozhattak. „De szeretnék gazdag lenni, / Egyszer libasültet enni, /Jó ruhába járni kelni, /S öt forintér kuglert venni” – ez áll a versben.

A Clark Ádám téri nullás kilométerkövek színes története

Budapest, úthálózat

2023. January 22., Sunday

Az egyik fővárosi kerületben, Rákosligeten 2016-ban váratlan meglepetést hozott a járókelőknek a lomtalanítás. Az utcára kitett ócska dobozok, elhasznált kacatok között ugyanis ott magasodott a tisztán fehérlő nulla kilométerkő jól ismert szobra, amelynek normális körülmények között a Clark Ádám téren a helye. Vajon hogy kerülhetett ide?

A budapesti kisföldalatti születése

Budapest, közlekedés

2020. September 24., Thursday

Budapest egyik különlegessége a többnyire kisföldalattiként emlegetett vonal, amely hivatalosan a jóval komolyabb „M1” nevet viseli. Legfontosabb jellemzője, hogy szerelvényeinek és állomásainak stílusa ma is a millenniumi időszak világát idézi, amiért a fővárosiak és a turisták egyaránt szeretik. Ráadásul a londoni metró után a kontinensen ez volt az első földalatti. Igaz, a két vonal átadása között harminchárom év is eltelt – a londonit 1863 januárjában, a budapestit 1896 májusában adták át a forgalomnak –, de akkoriban ez az idő a közlekedés fejlődésében nem számított túl hosszúnak.

A Feneketlen-tó és parkja

Budapest

2020. September 11., Friday

Buda egyik legkedveltebb pihenőhelye a Feneketlen-tó, a XI. kerület lágymányosi részén. A mai Lágymányos a múltban hosszú időn át mocsaras terület volt. Valószínűleg a nevét is azért kapta, mert lágy volt a talaja. És bár a mocsarat a Duna szabályozása során a 19-dik században lecsapolták, ha közvetve is, de a Feneketlen-tó létét annak köszönhetjük, hogy egykor a folyó itt meglehetősen nagy területen terítette szét az agyagot.

Történetek a Budapesti Állatkertből

állatkert, Budapest, Városliget

2020. August 05., Wednesday

1866. augusztus 9-én nyílt meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, akkor még csupán Pesti Állatkertként. Magyarországon már korábban is tartottak önmagukért – tehát nem haszonállatként – különféle élőlényeket, de ezeket csak szűk körben lehetett látni. Az uralkodók, békés szándékuk kifejezése céljából, gyakran ajándékoztak egymásnak olyan állatokat, amelyek a megajándékozottak országában különlegességnek számítottak, többek között oroszlánokat, majmokat, papagájokat. Mátyás király például oroszlánokat kapott a Velencei Köztársaságtól, egyébként pedig leopárdja és ritka madarai is voltak.

Vidámparkok

Budapest, Városliget, vidámpark

2020. March 04., Wednesday

A 2013-ban bezárt Budapesti Vidám Park története a 19. századig nyúlik vissza – tehát jóval fiatalabb volt, mint a hasonló, európai intézmények. Ugyanakkor ezer szállal kötődött a városi kultúrához: slágerek, kabaréjelenetek, novellák születtek róla, viccek fűződtek hozzá. Igaz, sok jellegzetessége feledésbe is merült. Így például annak, hogy a ma Pusztaszeren kiállított Feszty-körkép a Vidám Park egyik elődjének területén, az Angol Parkban kezdte a pályafutását, már nincs jelentősége, csupán történeti érdekességnek számít.