"technika" címke tartalmai

Szénsavas víz, szikvíz, szódavíz – mik ezek?

étkezés, technika

2024. April 15., Monday

A szódavizet régóta ismerjük, amíg nem lehetett palackozott ásványvizet kapni, a presszók, vendéglők és az otthoni étkezések italkínálatához is hozzátartozott. De ma is sokan fogyasztanak szódát, amelyet a népnyelv buborékos vízként és szúrós vízként is emleget. Sokan szeretik magában, szörpöt hígítanak vele, a felnőttek pedig gyakran borból és szódából készítenek fröccsöt.

Miért zsilett a borotvapenge?

technika

2024. March 28., Thursday

A borotválkozásnak és a szőrtelenítésnek egyaránt jól ismert eszköze a borotvapenge, amelyet olykor zsilettként, máskor zsilettpengeként is emlegetünk. Az utóbbi, hosszabb változatról sokan úgy érzik, hogy tautológia, vagyis fölösleges szóismétlés (szó szerint: „ugyanazt mondás”), arra utalva, hogy mindkét szó jelentése a „penge”.

Tejből szilárd ajándéktárgyat?

étkezés, technika

2023. October 23., Monday

Az otthoni kézműveskedés divatja azzal is jár, hogy az emberek elkezdik más szemmel nézni a körülöttük lévő anyagokat. Még az is előfordulhat, hogy amit addig az uzsonnára készítendő kakaójuk alapanyagának vagy a kávéjuk ízesítőjének gondoltak – mint amilyen a tej –, abban egyszer csak egy ajándéktárgy készítésének lehetőségét is felismerik. Bármennyire hihetetlen, de a tejből valóban lehetséges szilárd halmazállapotú tárgyakat készíteni.

A gyűszű a poharazásnál, a gyógyszerek közt és az ujjunk hegyén

kultúrtörténet, technika

2023. October 16., Monday

A gyűszű kifejezést több helyzetben is használhatjuk. Például amikor egy italból csak nagyon keveset kérünk, olyankor ezt mondjuk: „elég lesz egy gyűszűnyi is”. Ha viszont valaki, éppen ellenkezőleg, túl sokat iszik, arra mondják, hogy „feneketlen a torka, akár a szabó öreggyűszűje” (hiszen az a sok használattól át is lyukadhat a tetején). Egy régi szólás szerint pedig aki nagyon csücsörít, az éppen „gyűszűre szedi a száját”. Aki pedig szegény, annak „se tűje, se gyűszűje”.

Mi köze a takácsmácsonyának a plüssmackókhoz?

növények, technika

2023. May 18., Thursday

A takácsmácsonya egy bogáncshoz hasonló gyomnövény, amely évszázadokon át meghatározó szerepet játszott a textilgyártásban. Irodalmi művekben is találkozhatunk vele, például Jókai Mór egyik, ismert regényében, az Egy hírhedett kalandor a XVII. századból című művében például ezt mondja az egyik szereplő: „Úgy éreztem, mintha takácsmácsonyával cirógatnák a lábikráimat”.

A teafiltertől a cigaretta szűrőéig

technika

2023. February 28., Tuesday

Nem is gondolunk bele, hányféle filtert használunk a hétköznapjaink során. A huszadik század közepét megelőzően azonban jó ideig csak a vegyészek foglalkoztak filtrálással. Hogy mivel is?

Nem mindegy, hol használjuk a fémdetektort

orvoslás, technika

2023. January 09., Monday

A 19-dik század végén egyre többet lehetett tudni mind az elektromosságról, mind a mágnesességről, és ezt a tudást egyre több műszer elkészítésénél tudták felhasználni. Ilyen műszer a fémkereső, más néven fémdetektor is, amelynek első változatait azzal a céllal készítették, hogy a bányászatban könnyítsék meg a fémtartalmú kőzetek felkutatását. Később azután az élet egyre több területén alkalmazták, s ma már a bűnüldözéstől kezdve a repülőtéri beléptető kapukig találkozhatunk fémdetektorokkal.

Bekukkantás a testünkbe, ultrahanggal

technika, tudomány

2022. December 23., Friday

Ma már mindennapos dolog, hogy aki babát vár, az ultrahangos vizsgálatnak köszönhetően már a terhesség ideje alatt megpillanthatja a kicsit. A vizsgálat révén megtudhatjuk, hogy a baba rendben fejlődik. Az ultrahangos vizsgálatot máshol is használják, így például, amikor azt kell kideríteni, hogy nem tört-e el valamelyik csontunk, vagy hogy nem növekszik-e bennünk valahol egy ciszta, esetleg daganat.

Utazás a kávéfőzés körül

étkezés, kultúrtörténet, technika

2022. September 22., Thursday

A legendák szerint a mára oly mindennapossá vált feketekávét a törököktől ismertük meg, akik az italt a 15-16-dik században állítólag feketelevesnek hívták. Azért nevezhették így, mert ez valóban olyan volt, mint egy leves, amely valamilyen sötétebb színű növényből készült. A kávécserje termése egyébként élénkvörös, és kávécseresznyének hívják, de a kávéfőzetbe ennek csak a magját tették bele.

A modern lift születése

kultúrtörténet, technika

2021. October 27., Wednesday

Mindenki szokott liftezni. A legtöbb liftben legfeljebb négyen utazhatunk, de vannak különleges liftek, például a kórházakban, amelyekbe egy egész ágyat is be lehet tolni. A korszerű lift megszületéséig hosszú út vezetett, hiszen nem volt könnyű feladat megoldani nehéz súlyok biztonságos fölemelését és leeresztését.

Adó-vevők és walkie-talkie-k

háború, technika, történelem

2021. August 10., Tuesday

A hatvanas-hetvenes évektől terjedt el, hogy a tűzoltók, a mentősök és a rendőrök kis antennákkal felszerelt – tehát láthatóan rádióhullámokat használó –, kézi készüléken keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Ez a készülék a walkie-talkie, gyakorlatilag a mai mobiltelefon elődje. A szerkezet valójában ekkorra már jelentős múlttal rendelkezett: a háborús szükségletek hívták életre a huszadik század első évtizedeiben.

A fax régen és ma

kommunikáció, technika

2021. June 23., Wednesday

A francia Jules Verne (1828-1905), a tudományos-fantasztikus irodalom egyik leghíresebb művelője, mint oly sok találmányról, a faxról is írt, jóval azelőtt, hogy a mindennapokban használni kezdtük. Nem csoda, mert az első faxgépek már a 19-dik században megszülettek.

Gólyalábon a világ

kultúrtörténet, technika

2021. May 02., Sunday

Vidám felvonulásokon, szórakoztató rendezvényeken még ma is találkozhatunk gólyalábas emberekkel. Messziről nézve olyan, mintha legalább háromszor olyan hosszú lenne a lábuk, mint másoknak. Többnyire nemcsak sétálgatnak, hanem különféle mutatványokkal is szórakoztatják a közönséget.

Az ötletadó a hajóféreg

állatok, építmények, technika

2021. April 12., Monday

Gyakori eset, hogy mérnökök, biológusok és más tudósok a természethez fordulnak ötletért egy szokatlan feladat megoldásánál. Az már ritkábban fordul elő, hogy az ötletadó egy olyan féregszerű élőlény, amely ráadásul kifejezetten a romboló tevékenységével hívja fel magára az ember figyelmét. A Temze-alagút építésénél mégis a hajóféreg technikáját használta fel az építkezés mérnöke, Marc Isambard Brunel.

A pullmankocsi és névadója

közlekedés, technika

2020. October 01., Thursday

Nem sok olyan nevet tudunk felsorolni, amelyet egyszerre visel tárgy és város is. A 19-dik századi George Pullman amerikai gyáros és feltaláló azonban ilyen: az ő nevét a pullmankocsi és a Pullman nevű város, illetve ma városrész is őrzi.

Menj a víz alá! – 5.

hajózás, technika, tenger, tudomány

2020. July 23., Thursday

Sorozatunk utolsó részében arról lesz szó, hogy a víz alatt haladó hajók hogyan tartották a kapcsolatot a környezettel, hogyan tájékozódtak és milyen eszközökkel próbálták egyszerre elrejteni önmagukat és bemérni a feléjük közeledő tárgyak vagy hajók helyzetét.

Menj a víz alá! – 4.

hajózás, technika, tenger

2020. July 20., Monday

Sorozatunk előző részét azzal zártuk, hogy az első gőzgéppel hajtott tengeralattjáró emlékét a híres francia író, Jules Verne őrizte meg Nemo kapitány című regényében. Ebben Nautilusnak keresztelte át Monturiol konstrukcióját, amelynek a valóságban Ictineo volt a neve. A Nautilus név egyébként egy görög szóból ered, amelyet később a latinban is átvettek, és amely két fogalmat is jelöl: a hajóst és egy polipfajtát. Mint majd látni fogjuk, Verne irodalmias neve végül rákerült egy valóságban létező tengeralattjáróra is: az első, atommeghajtású hajót szintén így hívták. Addig azonban még sok, különféle nevű tenger alá merülő hajó született, sokféle hajtóművel.

Menj a víz alá! – 3.

búvárkodás, hajózás, technika, tenger

2020. July 17., Friday

Sorozatunk előző részében már volt szó a búvárharangról, amely egyszerre tekinthető a búvárruha és a tengeralattjáró ősének. Most azt nézzük meg, hogyan lépett tovább a technika ettől az egyszerű ötlettől az egyre bonyolultabb tengeralattjárók felé.

Menj a víz alá! – 2.

búvárkodás, technika, tenger, tudomány

2020. July 16., Thursday

Sorozatunk első részében elmondtuk, miért akar az ember lemenni a víz alá, hogy ott milyen veszélyek fenyegetik, és mit kell megoldania, ha huzamosabb ideig lenn akar tartózkodni. Most a víz alatti mozgás legfontosabb kellékéről, a búvárfelszerelésről lesz szó.

Katapultok háborúban és békében

háború, technika, történelem

2020. June 10., Wednesday

2019-ben a repüléssel foglalkozók körében riadalmat keltett, hogy a francia légierő egyik vadászgépén mintha magától indult volna be a katapultáló szerkezet, és 760 méteres magasságban kilőtte a pilóta melletti ülést és azzal együtt a rajta ülő vendéget a gépből. Az ezt követő vizsgálat során kiderült, hogy nem a szerkezet vált megbízhatatlanná, hanem emberi hiba idézte elő az aktiválását.

Drónok

technika

2020. February 29., Saturday

Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájának színterén, Veronában ma bármelyik kellemes estén megtörténhet, hogy egy sétálgató szerelmespár fejére egyszer csak vörös rózsák hullanak az égből. Természetesen nem maguktól, hanem egy rejtett helyről rádióhullámokkal irányított, repülő szerkezetről. Az olasz városban ugyanis külön központot tartanak fenn azért, hogy az onnan irányított drónokkal szerezzenek örömet a szerelmeseknek.

A füstjelektől a szemaforokig I.

jelrendszer, kommunikáció, technika, tenger

2020. February 13., Thursday

Örök igény, hogy az ember nagyobb távolságokból is jelezni tudjon másoknak, akár azért, hogy segítséget kérjen, akár hogy olyan tényekről értesítse, amelyek ismeretében a másik dönteni tud. Az elektromosság, majd a távíró és a telefon általános használata óta persze jóval könnyebb áthidalni a távolságokat, ezt megelőzően azonban az embereknek olykor meglehetősen furfangos, bonyolult jelzés- és kódrendszereket kellett kitalálniuk ahhoz, hogy biztonságosan üzenhessenek egymásnak. Ezeket olykor nehezebb lehetett megtanulni és leolvasni, mint később a sokféle betűből álló, de annál egyszerűbb szerkezetbe illesztett írást.

Hogyan működik? - mintaválaszok szülőknek!

hogyan működik, robot, technika

2015. September 03., Thursday

Hogyan működik? című, 2015. szeptemberi újdonságunk megismerteti az olvasóval hétköznapi eszközeink titkát – mitől lesz jéghideg a hűtő belsejében? Honnan tudja az okostelefon, hogy megérinted a képernyőt? Miért nem gyullad fel a kenyérpirító? A könyvben apró emberkék mutogatják el rajzban mindennapi tárgyaink működését, szülőként azonban kénytelen vagyunk egyedül megbirkózni gyerekeink kíváncsiskodó kérdéseivel. Ugye, jó lenne tudni, hogy működik?

Hogyan működik?

hogyan működik, technika, tudomány

2015. September 01., Tuesday

Gépek, szerkentyűk, masinák. A legtöbbet mindennap használjuk. De vajon tudjuk, hogy hogyan működnek? Megnyomunk egy gombot, és kimossa a gép a ruhánkat. Feltekerjük a fűtést, és máris melegedik a szoba. Gépmadarakkal repüljük körbe a Földet, egy telefonhívással varázsolunk az asztalunkra ínycsiklandó pizzát. Telefonon üzenünk egymásnak, és már tárgyakat is nyomtatunk.