Magazin

A viharok hangja és fénye

hangsebesség, időjárás, természeti jelenségek

2023. September 25., Monday

Amikor kitört a vihar, és éppen a közelünkben csap le egy villám, olyankor rendkívül hangos, reccsenés-szerű, magasabb hangot hallunk. Ám amikor már elvonulóban vannak a felhők, és csak a távolból halljuk a mennydörgést, olyankor mélyebb morajlás vagy dübörgés éri a fülünket. De vajon miért halljuk ugyanannak a fizikai jelenségnek a hangját ennyire eltérően?

Az opálláz és az emlékét őrző föld alatti város

Ausztrália, építmények

2023. September 03., Sunday

Az „aranyláz” fogalmát sokan ismerik, de hogy „opálláz” is létezett, arról talán kevesebben tudnak. Holott ennek emlékét egy különleges föld alatti város is őrzi, amely valóságos turisztikai zarándokhellyé vált. Ez az ausztráliai Coober Pedy, amit a világ opálfővárosaként is szoktak emlegetni. De kezdjük az elején: mi egyáltalán az opál, mire használják és mi minden fűződik a kibányászása történetéhez?

Egy női Nobel-díjas különleges élete

irodalom, Nobel-díj

2023. July 14., Friday

A nők hosszú évszázadokon keresztül el voltak zárva attól, hogy olyan munkát végezzenek, ami nem a háztartáshoz kapcsolódik. Ezért amikor 1901-től elkezdték Nobel-díjjal is jutalmazni a kiemelkedő teljesítményeket, nem sok nő rúghatott labdába.

Mióta vannak babakocsik?

gyerekek, járművek

2023. July 08., Saturday

A régmúlt korokban természetesen nem volt még babakocsi. Ha lett is volna, nem volt megfelelő út ahhoz, hogy ilyesmit tologassanak a szülők. Helyette az anyák szövött kendőben, testükre kötve hordták a babájukat, ha kisebb-nagyobb távolságokat kellett megtenniük. Később, amikor már elterjedt a kosárfonás, mózeskosárba tették a babát.

Mi minden kezdődik a „minden”-nel

jelentés, kultúrtörténet

2023. June 13., Tuesday

Legutóbb a pandémia – vagyis a több országra is kiterjedő járvány – kapcsán találkoztunk a leggyakrabban a „minden” jelentésű „pan” szóval. De talán nem is gondolnánk, hogy emellett még hány gyakran használt kifejezésünkben is van ott ugyanez a rövidke szó, és hogy milyen színes sokféleség áll össze az ezzel kezdődő kifejezésekből.

Mióta vannak manökenek?

kultúrtörténet, öltözködés

2023. June 05., Monday

Mivel a divatbemutatókon általában több nő vonul fel, mint férfi, sokan azt hiszik: a „manöken” kifejezés kizárólag nőkre vonatkozhat. Ha tehát férfiak mutatnak be ruhákat a páston, akkor azokra mindenképp egy másik megnevezést kell használnunk. Ez azonban tévedés. Igaz, léteznek külön megnevezések a férfi ruha-bemutatókra, mint például a „modell” vagy a „dressman”, ők azonban a foglalkozásukat illetően ettől még ugyanúgy manökenek.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene