Magazin

A mikrohullámú sütő és Percy Spencer csokis cukorkája

felfedezés, tudomány

2024. February 27., Tuesday

Az ételek sütésétéhez-főzéséhez hőre van szükség, amihez korábban fát vagy szenet, ma már főleg elektromos áramot vagy gázt használunk. Ezek közös jellemzője, hogy az általuk termelt hő kívülről melegíti fel – tehát főzi meg vagy süti át – az ételeket. És mivel ez több évszázadon át bevált, senkinek nem is jutott eszébe, hogy valami mással kísérletezzen.

Mi a dolga az aneszteziológusnak?

gyógyítás, orvoslás

2024. February 21., Wednesday

Ha valakit meg kell műteni, az a szakorvos és az ápolók mellett még egy szakemberrel, az aneszteziológussal is találkozik a klinikán vagy a kórházban. Ő az a szakember, aki az altatáshoz illetve az érzéstelenítéshez ért. A foglalkozás szakmai elnevezése is erre utal: a szó gyökere, a görög eredetű „anesztézia” jelentése „érzés nélküli”.

Paravánok Kínától Európáig

bútorok, kultúrtörténet

2024. February 18., Sunday

Shakespeare Hamlet, dán királyfi című darabjában található az egyik legismertebb paraván. A műben a főkamarás, Polonius azért bújik el egy térelválasztó fal mögé, hogy kihallgassa Hamlet és az anyja beszélgetését. A királyfi azonban azt hiszi: az apját meggyilkoló Claudius rejtőzött el ott, akin pedig ő mindenáron bosszút akar állni. Amikor tehát meghallja a neszezést a paraván mögül, előveszi a kardját, és a vékony falon át beledöfi a rejtőzködőbe, és így tévedésből Poloniust szúrja le.

Párnák a történelemben

alvás, kultúrtörténet, ókor

2024. February 06., Tuesday

A Columbo című krimisorozat egy epizódjában néhány pillanatra egy párna lett a főszereplő. A detektív ugyanis ott talált egy tollpihét, ahol kizárólag szivaccsal töltött párnák voltak, a pihének tehát egy másutt lévő párnából kellett idekerülnie. Tollal töltött párnát pedig a detektív a gyilkosság helyszínén látott: a gyilkos azt használta hangtompítónak a pisztolya elé tartva.

Szimmetria – aszimmetria

művészet, természet

2024. February 02., Friday

Gyakran tapasztaljuk, hogy a szimmetrikus látványt szebbnek találjuk. Ez azonban nem zárja ki, hogy olykor az aszimmetrikus arányokat is tetsszenek. Egy növény levelének vagy magjának spirális elrendeződése, vagy egy kép aranymetszés pontjának kiugrása ugyanúgy élményt jelenthet, holott ezeknél az arányok aszimmetrikusak. De mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak, és hol találkozhatunk velük?

Gémeskút, szokatlan szerepben

jel, jelrendszer, kultúrtörténet

2024. January 26., Friday

Az élethez nélkülözhetetlen ivóvizet hosszú ideig kizárólag a földbe fúrt kutak biztosították. Ezek igen változatos formájúak voltak, és jellegzetes neveket is kaptak. A kutak a kultúra területére is beszivárogtak, különféle művészeti alkotásokban is találkozhatunk velük.

Harcban az elefántcsont-csempészekkel

elefánt, nyomozás

2024. January 22., Monday

A Save the elephants (Mentsd meg az elefántokat) nevű természetvédő egyesület évtizedek óta figyeli, mi történik az elefántagyarok megszerzése és eladása körül. Folyamatosan követik, hogy mindez hogyan befolyásolja az afrikai elefántok életét, és milyen mértékben járul hozzá a létszámuk csökkenéséhez.

Mi mindenből lehet státuszszimbólum?

kultúrtörténet

2024. January 13., Saturday

A státuszszimbólum olyan tárgy vagy élőlény (például ritka vagy pedigrés állat), amelyet a birtokosa nem pusztán használ vagy élvez, hanem amellyel azt is jelzi, hogy milyen vagyoni csoporthoz tartozik. A mai státuszszimbólumokat nem nehéz felsorolni: mindenki tudja, melyek a legdivatosabb márkájú autók, laptopok, mobilok, karórák vagy táskák. De vajon a régebbi korokban milyen tárgyak válhattak státuszszimbólumokká?

Mit tudunk ma a lepráról?

betegség, történelem

2024. January 06., Saturday

Az emberiséget sújtó nagy járványok egyike volt a lepra, amely látványra is különösen riasztó. Ennek köszönhetően a nevét önállóan – tehát a betegségtől elszakítva – a negatív értékítéletek kifejezésére is használják. „Nagyon lepra előadás volt ez” – hallani egy-egy rosszul sikerült produkció után; „lepra hely”, mondják egy rossz hangulatú vagy lepusztult helyiségre. Noha egykor a lepra rengeteg emberéletet követelt, az idők során kiderült, hogy könnyen gyógyítható betegség.

A zanza humor is, horror is lehet

ember, kultúra

2024. January 01., Monday

A huszadik század elején a legnagyobb magyar humorista, Karinthy Frigyes és írótársai ún. zanzákkal szórakoztatták egymást. Az egyik, híressé vált zanza Wagner Tannhäuser című operájának történetét foglalta össze, így: „Lovag dalol, pápa átkoz, őrgrófné meghal, bot kivirágzik”. Mint ebből a példából is kiderül: a zanza olyan rövid forma, amely egyetlen mondatba sűrítve tartalmazza egy ismert mű cselekményét. Ami az esetek többségében humoros hatást kelt.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene