Magazin

Hipokriták és hipochonderek

etimológia, kultúrtörténet

2024. June 07., Friday

„Az ilyen emberek nem betegek, csupán hipokriták” – mondta valaki nemrég egy tévéműsorban. Szerencsére a riporter rákérdezett, hogy az illető valóban hipokritát akart-e mondani. A másik nevetve kijavította magát: „Hát persze, hogy nem, hiszen a hipochondiára gondoltam”. Így aztán a nézőknek nem kellett otthon azt hinniük, hogy ők tudnak rosszul valamit, vagy hogy esetleg a fülük romlott el. Csupán annyi történt, ami gyakorta megesik a hasonló hangzású idegen szavakkal: összekeveredtek a beszélő fejében. De mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Egy zebra, amely a nemzeti örökség része

kultúrtörténet, zene

2024. May 31., Friday

Ha azt halljuk, hogy nemzeti örökség, Magyarországon olyasmi jut az eszünkbe, mint például az egri vagy a szigetvári vár, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a nagycenki Széchenyi-kastély vagy a budapesti Várnegyed. Ezek mellett még gondolhatunk a kiemelkedő vagy néprajzi szempontból érdekes épületekre, tárgyakra, bútorokra, gépészeti szerkezetekre, történelmi ereklyékre vagy egyedi ruhadarabokra, ékszerekre.

Miért fontos figyelni a planktonokra?

óceán, tenger

2024. May 31., Friday

A plankton kifejezést sok gyerek először a SpongyaBob Kockanadrág című animációs vígjátéksorozatban hallja. Ezek a történetek a Csendes-óceán egyik képzeletbeli lagúnájában, Bikinifenéken játszódnak. Nem véletlenül, hiszen a sorozat megalkotója, Stephen Hillenburg egykor tengerbiológus volt, aki filmesként is megőrizte vonzalmát a vizek világa iránt.

Gyakorlás és fejlődés rejtvényekkel

ajánló, könyv

2024. May 09., Thursday

A rejtvényfejtés, kvízezés, matricázás szórakoztat és fejleszt, akár a szünidőben is remek elfoglaltság. A foglalkoztatófüzeteket két pörgős program között is szívesen töltögetik a gyerekek, és a játékos agytorna nagyon hasznos: segít szinten tartani vagy fejleszteni az olvasást, írást, számolást.

Az 5 legjobb babakönyv 2024 első felében

2024. May 09., Thursday

Az olvasóvá válás a babakori közös könyvnézetgetéssel kezdődik. A húzható, tologatható, mozgatható betétekkel még jobb muri az „olvasás”. Mutatjuk a legjobb lapozókat!

A langallótól a nyaralóhelyi lángosokig

étkezés, kultúrtörténet

2024. May 03., Friday

2023-ban a lángos is bekerült a hungarikumok közé. Mindannyian ismerjük ezt a klasszikus magyar ételt, amellyel ugyanolyan gyorsan csillapítani tudjuk az éhségünket, mint például egy szendviccsel vagy néhány pogácsával. Ha a történetére is kíváncsiak vagyunk, akkor néhány évszázadot vissza kell mennünk az időben.

Udvarhölgyek, mint krónikások

történelem

2024. April 24., Wednesday

A történelem egyik megrázó eseménye Erzsébet magyar királyné, ismert nevén Sisi meggyilkolása volt. Ez a Genfi-tó partján történt 1898. szeptember 10-dikén, ahová a magyarok körében különösen népszerű Sisi magánemberként utazott el. Mivel nem szerette, ha testőrök kísérik az útjain, ezért itt is csupán az udvarhölgye volt vele.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene