Hogyan működik? - mintaválaszok szülőknek!

robot

Hogyan működik? című, 2015. szeptemberi újdonságunk megismerteti az olvasóval hétköznapi eszközeink titkát – mitől lesz jéghideg a hűtő belsejében? Honnan tudja az okostelefon, hogy megérinted a képernyőt? Miért nem gyullad fel a kenyérpirító? A könyvben apró emberkék mutogatják el rajzban mindennapi tárgyaink működését, szülőként azonban kénytelen vagyunk egyedül megbirkózni gyerekeink kíváncsiskodó kérdéseivel. Ugye, jó lenne tudni, hogy működik?

Íme, egy kis segítség. FIGYELEM! Ennek a cikknek elolvasása, memorizálása és minél több ismerősünkkel való megosztása nem helyettesíti a könyv elolvasását! Szerencsére webáruházunkban mindig kedvezményesen rendelheted meg kiadványainkat.

SEGÍTSÉG, A GYERMEK TUDNI AKARJA, HOGY MŰKÖDIK A…

Csengő
Így okoskodhatsz röviden: A csengő árammal működik. Ha valaki megnyomja a csengő gombját, az áram mágneses mezőt hoz létre. Ez a mező az elektromágneshez vonz egy apró kalapácsot. A kalapács megüti a csengőt, mire az megszólal. 

Mikró
Így okoskodhatsz röviden: A mikrohullám másodpercenként 300 000 kilométeres sebességgel hatol át ételen, levegőn, még a légüres téren is. A fémen azonban nem: a sütő belsejében levő fém ventillátorról visszaverődve tehát szétszóródnak a sütőben. Amikor bekapcsoljuk a mikrót, a benne levő magnetron nevű szerkezet az áram segítségével állítja elő a mikrohullámokat. Ezek áthaladnak az ételben jelen lévő vízmolekulákon, mire azok nagy sebességgel mozogni kezdenek. A mozgás pedig hőt termel – így melegszik fel az étel!

Autó
Így okoskodhatsz röviden: Ahhoz, hogy a motor beinduljon, üzemanyagra és oxigénre van szükség. Valamint egy apró szikrára, hogy az üzemanyag az oxigén mellett lángra lobbanjon! Az égés energiát termel, ennek hatására a motor négy dugattyúja le-föl mozog. A dugattyúk a hajtókarokon keresztül csatlakoznak az autó főtengelyéhez. A dugattyúk le-föl mozognak, a főtengely forogni kezd, és forgatni kezdi a kerekek tengelyeit is.

autó

Repülőgép
Így okoskodhatsz röviden: A repülőgép hatalmas propellere beszívja a levegőt, melynek egy része tolóerőt fejt ki a hajtóműre, másik része az égéstérben az üzemanyaggal keveredve elég. Ez a forró gáz is a fúvócsőbe áramlik be, és a tolóerőt növeli. Ezt nevezzük kombinált sugárhajtóműnek. És hogyan marad a repülőgép a levegőben? A repülőgép szárnya alul egyenes, felül ívelt kiképzésű. Repülés közben nagy légtömegek áramlanak a szárny körül. A levegőnek a szárny alsó, egyenes oldalán rövidebb utat kell megtennie, ezért ott lassabban is áramlik. Nyomása így lesz nagyobb, mint a fölső oldalon nagy sebességgel áramló levegőnek. A szárny alatt fellépő nyomástöbblet tartja a gépet a magasban.

3D nyomtató
Így okoskodhatsz röviden: A nyomtatónak először szüksége van egy látványtervre, amit egy speciálisan erre létrehozott számítógépes programmal lehet elkészíteni. Máris több ezer tervet tölthetsz le ingyen az internetről! A 3D-s modell birtokában a program vékony rétegekre „szeleteli” a tárgyat. A 3D nyomtató szórófeje nem csak jobbra és balra mozog, mint a hagyományos nyomtatóé, hanem előre és hátra is. Rendkívül sok vékony réteget egymásra nyomtatva, a semmiből építik fel – például új teásbögrédet! Speciális műanyagszálakat tekernek orsóra a 3D nyomtatók belsejében, egy csövön keresztül a szórófejbe vezetik, és a fúvóka megolvasztva spricceli ki.

Hűtőgép
Így okoskodhatsz röviden: A hűtőszekrény nem hideget állít elő – hanem a meleget távolítja el a belsejéből! Egy hosszú cső segítségével, ami a hűtőszekrény hátuljában kanyarog. Ebben áramlik a hűtőközeg. A csőkígyó egy szakaszán a hűtőfolyadék elpárolog, s ezzel hőt von el a benti térből. A csőkígyó másik szakaszán a hűtőközeg ismét cseppfolyósodik, ekkor az elvont hőt a konyha légterébe engedi. Ha úszás után kijössz a vízből és nem szárítkozol meg, hamarosan fázni kezdesz. Ez azért van, mert a rajtad lévő víz a tested melegének hatására elpárolog, ezáltal hőt von el a testedtől. Hasonlóképp a hűtőgép lehűl, amikor a belsejében a hűtőfolyadék elpárolog!

Téged is elbűvöltek ezek a megértésre érdemes részletek? Látnád csak, milyen kedves és vicces illusztrációk segítik a tudás megszerzését könyvünkben! Nézd csak, itt belelapozhatsz, és meg is rendelheted!


Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium 

Kapcsolódó könyvek:

2641

Hogyan működik?

Teljes ár: 3 570 Ft
Online ár: 2 856 Ft