A pszichomókus válaszol

http://www.tessloff-babilon.hu/a-pszichomokus-valaszol cidrimókus, félelem, pszichológus

Cidrimókus első ránézésre egy átlagos mókus. Átlagos mókusodúban él, és átlagos mókustevékenységekkel tölti a napját: eszik, nézelődik, alszik. Csakhogy mindeközben rettenetesen aggódik. Vagyis szorong. Ha szeretnél többet tudni a szorongásról vagy más pszichológiai természetű kérdésről, kérdezz a pszichomókusunktól... azaz a pszichológusunktól, Felhősi Gabriella gyermekklinikai szakpszichológustól!

Ide kattintva küldheted el kérdéseidet. (Az adataidat bizalmasan kezeljük.)

A gyerekek számára a nagyvilág ismeretlen és nehezen érthető hely. A biztonság, a védettség érzése kiemelkedően fontos számukra, minél kisebbek, annál inkább. Szüleik megpróbálják minden bajtól megóvni őket, gondosan megtanítják, ki mindenkiben ne bízzanak, hogyan vigyázzanak magukra, és persze kicsit féljenek is – ez teljesen érthető, természetes törekvés. Terveket szőnek, elővigyázatossági lépéseket tesznek, és megpróbálnak felkészülni a legrosszabbra, bármi legyen is az. Ha pedig mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelték, pánikba esnek.

cidrimókus

A pánik rémes érzés, felzaklatja az embert, és még inkább megerősíti azt a törekvését, hogy a jövőben elkerülje azt a helyzetet, ami a pánikot okozta. Azonban így csak gyarapodnak a félelmek, amíg a fantáziavilág harapós szereplői ott leselkednek már minden bokorban, és lassan legyőzhetetlennek tűnnek.

Cidri kalandjainak legalább két tanulsága mindig van: a világ kevésbé kiszámítható, mint amilyennek Cidri látni szeretné, de általában nem is olyan veszélyes. A szigorú óvintézkedések csak időleges nyugalmat hoznak a mókusnak, továbbá komoly áruk van: Cidri saját mozgásterét korlátozza. Kevés tevékenységben vesz részt, és figyelmét is főleg aggodalmaskodásai és előkészületei kötik le, ezáltal remek élményektől fosztja meg magát.

Minden könyvből újra és újra kiderül, hogy a valódi megoldás a nyitás, a félelmek bátor elengedése vagy módszeres leépítése (lásd Cidrimókus figyelemre méltó tudatosságát, amivel listázza a veszélyeket – fontos lépés abban, hogy aztán megszabaduljon tőlük). Cidrire eddig ismeretlen, csodás élmények és kalandok várnak. A gyerekeknek ezzel azt üzeni: a világban még egy csomó klassz dolog van, amiről még sejtelmed sincs! Ne cidrizz, merj felfedezni, megéri nyitni!Cidri karaktere folyamatos fejlődésen megy keresztül. Lassan, de biztosan halad a világ és saját maga megismerése, elfogadása útján, és mindig új helyzetekben próbálja ki magát. A jó hír, hogy a teljes kontroll hiánya egyáltalán nem jelent kiszolgáltatottságot. Mélanie Watt, aki maga is küzd Cidri nehézségeivel, a humort és az önreflexiót kínálja fő eszközként a megküzdéshez. Cidrimókus történetein keresztül viccesen, aranyosan, magával ragadóan valami nagyon fontosra tanít: az élet, az emberek és állatok akaratunktól függetlenül létező dolgok. Részeseik, társaik lehetünk, amennyire körülményeink és saját nyitottságunk engedi, de irányítani csak egy pontig tudjuk őket – és nem is biztos, hogy valóban ez okoz majd örömet. A Cidrimókus könyvek, ha csak egy picit is, de közelebb fogják vinni olvasóikat ahhoz, hogy közösségben és egyedül egyaránt át tudják adni magukat tevékenységeiknek, élményeiknek.

Egy anyuka kérdése: Szerinted mi okozhatja, hogy a 6 éves kislányom fél a sötétben?
Köszi előre is!
Felhősi Gabriella: Az éjszakai félelem fél-egy éves kortól egészen óvodás korig természetes jelenség, oka általában a szeparációtól való félelem. A gyerekek és édesanyjuk szoros egysége a fejlődéssel lazulni kezd, egyre önállóbbá, függetlenebbé válnak. Az átmenet azonban nehéz, és főleg a sötétségben lehet szorongató számukra az egyedüllét, ilyenkor kiszolgáltatottnak érezhetik magukat. Kislánya biztonságérzete növelésében segíthet egy alváshoz használt tárgy, állatka, fantáziája ijesztő lényeinek elhessegetéséhez pedig egy gyenge fényforrás a szobában vagy a nyitva hagyott ajtó. A támogató, szeretetteljes légkör mellett világos szabályok, szokásrendszer kialakítása a lefekvés kapcsán szintén megnyugtató a gyerekeknek.
 

 

 

Kcidrimókusüldj egy kérdést Cidrinek!

Cidrimókus véleményére vagy kíváncsi?
Kérdezd meg tőle, ami a szívedet nyomja! Vagy bármit!

Ők már kérdeztek:

Gréta876: Szia, Cidri! Olvastam a Cidrimókus szülinapjában, hogy félsz a bohóchalaktól? Miért?
Cidrimókus: Micsoda kérdés! A bohóchalak nagyon veszélyesek! Megpróbálják különféle mókázással elterelni a figyelmed, és amikor egy pillanatra nem nézel rájuk, HAMM, a lábadba harapnak! Még szerencse, hogy csak a víz alatt élnek…
Mirnix: Van rendes neved? Vagy csak ennyi, hogy Cidrimókus?
Cidrimókus: Neked meg az, hogy Mirnix? Ha tudni akarod, van rendes nevem, így hangzik: Cidriházi Cidri Mókus. De a barátaim csak Cidrinek hívnak. Akarom mondani a barátom, egy Pajti nevű eb. Kicsit büdös, de jó a humora.
Okuláré: Hahó, Cidri! Hány makkot tudsz megenni egyszerre?
Cidrimókus: Szerintem ez egy becsapós kérdés lesz… Hm, lássuk csak! Úgy a legbiztonságosabb, ha egyszerre csak egyet eszem, gondosan megrágom, és aztán szépen lenyelem. De előtte és utána rengeteg további makkot meg tudok enni! (Nálad többet, az tuti!)
 

 

 
Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szavak  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  Velence  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene