Hét izgalmas tény, amit nem tudtál az ókori egyiptomiakról

http://www.tessloff-babilon.hu/het-izgalmas-teny-amit-nem-tudtal-az-okori-egyiptomiakrol egyiptom, ókor

Tudtad, hogy Kleopátra nem is egyiptomi volt? hogy a Nílus deltájának lakói már az ókorban kiálltak jogaikért, és megszervezték a történelem egyik első munkasztrájkját? El tudod képzelni, hogy betanított páviánok szüretelték a datolyát az egyiptomi édességekhez egykoron?​

 1. Kleopátra nem is egyiptomi volt! A Caesarral és Marcus Antonius-szal szerelmi viszonyt folytató, tragikus sorsú fáraó az ókori Egyiptom egyik legismertebb figurája. Annak a Ptolemaiosz-dinasztiának az utolsó uralkodója, amely közel 300 éven át irányította Egyiptomot. A Ptolemaioszok nem egyiptomiak, hanem alexandriaiak voltak, vagyis Kleopátra anyanyelve is a görög volt! Ugyanakkor ő volt az első a dinasztiában, aki az egyiptomi nyelvet is beszélte.
 2. Az ókori egyiptomiak készítettek a világon először édességet. Mégpedig datolyából, amit kecsketejjel, vajjal, mézzel és kókusszal kevertek például össze. A készítmény gyakran krokodilt formázott, mert a krokodilról úgy tartották, jó szerencsét hoz. A datolyát pedig az erre betanított páviánok szüretelték le a datolyafáról!
 3. Az ókori egyiptomi nők alsóbbrendűnek számítottak a férfiaknál, mégis számos joggal, szabadsággal bírtak – és pénzügyi függetlenséggel! Jogukban állt ingatlant vásárolni, bíráskodni, végrendeletet hagyni, még törvényesen szerződhettek is. Akik munkára adták a fejüket, a férfiakkal egyenlő bérezésben részesülhettek. Míg az ókori görög nőket lényegében férjük birtokolta, az egyiptomi nők elválhattak, és újraházasodhattak. Sőt, még házasság előtti szerződést is aláírathattak leendő férjükkel a vagyonmegosztásról!

  Az ókori Egyiptom
 4. Hathor, a Szerelem és Öröm egyiptomi istennője, akit a leggyönyörűbb virágokkal ékesítve, fején tollakkal övezett napkoronával szerettek ábrázolni, nemi szervének életigenlő erejével mentette meg édesapját, a sasfejű Rét. Történt egyszer ugyanis, hogy az univerzum ura úgy érezte, már nincs elég ereje, hogy az Alvilágon minden éjjel átkelve reggelre új napoknak adjon életet. Ekkor Hathor egy hirtelen ötlettől vezérelve fellebbentette ruháját, és megmutatta ölét haldokló apjának. Ekkor Ré felnevetett, és visszatért az életbe!
 5. Az egyiptomi munkások is sztrájkoltak időnként! Igaz, a fáraót istennek tekintették, de mégsem voltak restek tüntetni jobb munkakörülményekért, jobb bérezésért. Az egyik leghíresebb munkasztrájkra az i. e. 12. században került sor, III. Ramszesz uralkodása alatt. A munkások, akik Deir el-Medina uralkodói nekropoliszát építették, úgy érezték, nem fizették meg őket tisztességesen. Beültek egy halotti szentélybe, és addig nem mozdultak onnan, míg panaszaikat meg nem hallgatták. Végül még több gabonát kaptak, mint amennyire eredetileg számítottak. (Azért gabonát kaptak, mert egyiptomiak nem használtak pénzt!)

  múmia
 6. Az egyiptomiak rajongtak az állatokért! Otthonaikban hemzsegtek a háziállatul fogadott teremtmények. Egy ókori egyiptomi Instagramja kétségkívül a macskájával lett volna tele, de örömmel éltek együtt sólymokkal, kutyákkal, majmokkal és oroszlánokkal is. Az állatokat gyakran mumifikálták és halott gazdájukkal együtt temették el. Az egyiptomi „rendőrök” munkáját pedig nemcsak kutyák, hanem betanított majmok is segítették.
 7. II. Pepi fáraó különös módját választotta a méhek elleni védekezésnek! Meztelen, mézzel bekent rabszolgákat vette magát körül, hogy azokra szálljanak, őt pedig békén hagyják a fullánkosok. II. Pepi egyébként 9 évesen lépett trónra, és 100 éves koráig uralkodott.

Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene 

Kapcsolódó könyvek:

2123

Mi MICSODA Junior Az ókori Egyiptom

Teljes ár: 3 490 Ft
Online ár: 2 792 Ft


 

4073

Mi MICSODA Az ókori Egyiptom – Tündöklő birodalom a Nílus partján

Teljes ár: 3 490 Ft
Online ár: 2 792 Ft


 

1830

Az ókori Egyiptom 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Online ár: 2 200 Ft