Itt vannak a mágikus állatok!

mese, olvasás

Sikerkönyv, ifjúsági regény 8 éves kortól
Mágikus állatok iskolája – ez a címe annak a könyvsorozatnak, ami a németországi gyerekirodalom egyik legnagyobb dobása lett az elmúlt években. Hatalmas példányszámok, lelkes olvasók („A nyolcéves lányom egyenesen imádja! Egy nap alatt olvasta el az első kötetet!”), és ha minden jól megy, hamarosan film is készül a történetből. Itt a legújabb Harry Potter?

Melyik gyerek ne szeretne egy saját állatot? És ki ne imádná, ha ezzel az állattal beszélgetni is lehetne? Idának, Benninek és a többieknek szerencséje van. A történet legelején a Winterstein suli hétköznapi osztálya új osztályfőnököt kap. Miss Cornfield fura. Egyrészt skót, másrészt kötőtűket hord a hajában. Gyakran néz morcosan, és néha óra közben lehúzza a cipőjét. Aztán a rejtélyes Mr. Morrison is megérkezik, akiről kiderül, hogy egy minibusszal járja a világot, hogy beszélő állatokat találjon. És mit kezd a beszélő állatokkal? Miss Cornfield tanítványainak adja: mindig annak, akinek a leginkább szüksége van rá, aki nem találja a helyét, aki magányos. Hőseinknek így lesz saját mágikus állata.

Ida, a vörös copfos, becsvágyó kislány új az osztályban, és bizony egyedül érzi magát. Benninek sincsenek barátai, a többiek még csúfolják is mert lassú és szétszórt. Johnnyval látszólag minden rendben van, ő a legmenőbb srác az osztályban, de valójában nem találja a helyét és a szülei elhanyagolják. Mindannyiuk életét megváltoztatja a mágikus állat, amit Mr. Morrisontól kapnak.

A Winterstein suliban ráadásul mindig történik valami rejtélyes. A gyerekek pedig – az állatok segítségével – rendszerint nyomozásba kezdenek, hogy felderítsék a titkokat, a kisebb bűntényeket, és közben egyre jobban összebarátkoznak egymással.

Margit Auer könyvsorozatát a mágikus állatok teszik különlegessé. Ezek az állatok a gyerekek házikedvencei, barátai és segítői egy személyben. Velük a gyerekek teljessé, magabiztossá válnak, tudják, mit tegyenek nehéz helyzetben, képesek kiállni magukért, a bennük rejlő erőt kibontakoztatni, kockáztatni, fejlődni. Nem változnak meg, csak határozottabbá, jobb emberekké válnak. És így már egymás felé is jobban tudnak nyitni, hogy valódi kapcsolat alakuljon ki közöttük.

A mágikus állatokkal a szerző a gyerekek sokrétű kapcsolati igényét ragadja meg: a gyerekek egyrészt társaságra vágynak, kíváncsiak, érdeklődőek, és nem szeretnek sokáig egyedül maradni. Másrészt szükségük van rá, hogy élményeiket megosszák egy olyan személlyel, aki figyel rájuk, rájuk hangolódik, elvárások nélkül megérti őket; szükségük van rá, hogy érzelmeiket kifejezzék, rosszakat is, jókat is, és azokat nekik visszatükrözzék, jogosságukat elismerjék. Szükségük van rá, hogy szeressenek valakit és őket is szeressék, hogy gondoskodjanak valakiről, és róluk is gondoskodjanak; hogy valakihez odabújva a mindennapok kiszámíthatatlanságából származó feszültségük és magányérzetük oldódjon; hogy fontosnak és különlegesnek érezzék magukat. Szükségük van arra, hogy gondtalanul játsszanak, ugyanakkor arra az érzésre, akár illúzióra is, hogy irányítani tudják, kontrolljuk alatt tartják a világot. Minél kisebbek, és minél nehezebben kezelhető egy helyzet számukra, annál inkább igénylik a támogatást, együttlétet.

A mágikus állatok hasonlítanak gazdáikra: Ida és Rabbat, a róka vörösek és cserfesek, Benni és a teknősbékája lassúak, de nagy a tudásuk. Azonban bizonyos tulajdonságokban mégis különböznek; a teknősbéka például sokkal nyitottabb és kalandvágyóbb, mint Benni, ezáltal rugalmasságra, változásra tudja őt ösztökélni, új készségek kifejlesztésében is segíti. A laza, de rejtélyesen megközelíthetetlen Johnny pingvinje, Juri pedig vicces és sokszor a figyelem középpontjába kerül – így könnyű hozzá kapcsolódni.

A mágikus állatok gazdái – és a könyveket olvasó gyerekek – a felelősségérzetet, bizalom, kötődés élményét tapasztalják meg, a másik oldalról pedig a feltétel nélküli elfogadást, ragaszkodást, elvárások, ítélkezés nélküli kapcsolatot, amelyben megtanulnak mások igényeire figyelni és bízni magukban. Ugyanakkor a sok kalandos fordulaton keresztül a történeteik könnyed kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást is nyújtanak az olvasóknak.

Margit Auer könyvei arra is tökéletesek, hogy az olvasni már tudó gyerekekkel megszerettessék az olvasást. A vidám és fordulatos történeten kívül ezt segítik a nagy betűk, a rövid fejezetek és az illusztrációk. A sorozat hat kötetből áll, amelyek közül 2015 júniusában jelenik meg az első kettő. A regényeket 8 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánljuk.


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene