Itt vannak a mágikus állatok!

mese, olvasás

Sikerkönyv, ifjúsági regény 8 éves kortól
Mágikus állatok iskolája – ez a címe annak a könyvsorozatnak, ami a németországi gyerekirodalom egyik legnagyobb dobása lett az elmúlt években. Hatalmas példányszámok, lelkes olvasók („A nyolcéves lányom egyenesen imádja! Egy nap alatt olvasta el az első kötetet!”), és ha minden jól megy, hamarosan film is készül a történetből. Itt a legújabb Harry Potter?

Melyik gyerek ne szeretne egy saját állatot? És ki ne imádná, ha ezzel az állattal beszélgetni is lehetne? Idának, Benninek és a többieknek szerencséje van. A történet legelején a Winterstein suli hétköznapi osztálya új osztályfőnököt kap. Miss Cornfield fura. Egyrészt skót, másrészt kötőtűket hord a hajában. Gyakran néz morcosan, és néha óra közben lehúzza a cipőjét. Aztán a rejtélyes Mr. Morrison is megérkezik, akiről kiderül, hogy egy minibusszal járja a világot, hogy beszélő állatokat találjon. És mit kezd a beszélő állatokkal? Miss Cornfield tanítványainak adja: mindig annak, akinek a leginkább szüksége van rá, aki nem találja a helyét, aki magányos. Hőseinknek így lesz saját mágikus állata.

Mágikus állatok iskolájaIda, a vörös copfos, becsvágyó kislány új az osztályban, és bizony egyedül érzi magát. Benninek sincsenek barátai, a többiek még csúfolják is mert lassú és szétszórt. Johnnyval látszólag minden rendben van, ő a legmenőbb srác az osztályban, de valójában nem találja a helyét és a szülei elhanyagolják. Mindannyiuk életét megváltoztatja a mágikus állat, amit Mr. Morrisontól kapnak.

A Winterstein suliban ráadásul mindig történik valami rejtélyes. A gyerekek pedig – az állatok segítségével – rendszerint nyomozásba kezdenek, hogy felderítsék a titkokat, a kisebb bűntényeket, és közben egyre jobban összebarátkoznak egymással.

Margit Auer könyvsorozatát a mágikus állatok teszik különlegessé. Ezek az állatok a gyerekek házikedvencei, barátai és segítői egy személyben. Velük a gyerekek teljessé, magabiztossá válnak, tudják, mit tegyenek nehéz helyzetben, képesek kiállni magukért, a bennük rejlő erőt kibontakoztatni, kockáztatni, fejlődni. Nem változnak meg, csak határozottabbá, jobb emberekké válnak. És így már egymás felé is jobban tudnak nyitni, hogy valódi kapcsolat alakuljon ki közöttük.

A mágikus állatokkal a szerző a gyerekek sokrétű kapcsolati igényét ragadja meg: a gyerekek egyrészt társaságra vágynak, kíváncsiak, érdeklődőek, és nem szeretnek sokáig egyedül maradni. Másrészt szükségük van rá, hogy élményeiket megosszák egy olyan személlyel, aki figyel rájuk, rájuk hangolódik, elvárások nélkül megérti őket; szükségük van rá, hogy érzelmeiket kifejezzék, rosszakat is, jókat is, és azokat nekik visszatükrözzék, jogosságukat elismerjék. Szükségük van rá, hogy szeressenek valakit és őket is szeressék, hogy gondoskodjanak valakiről, és róluk is gondoskodjanak; hogy valakihez odabújva a mindennapok kiszámíthatatlanságából származó feszültségük és magányérzetük oldódjon; hogy fontosnak és különlegesnek érezzék magukat. Szükségük van arra, hogy gondtalanul játsszanak, ugyanakkor arra az érzésre, akár illúzióra is, hogy irányítani tudják, kontrolljuk alatt tartják a világot. Minél kisebbek, és minél nehezebben kezelhető egy helyzet számukra, annál inkább igénylik a támogatást, együttlétet.

Mágikus állatok iskolájaA mágikus állatok hasonlítanak gazdáikra: Ida és Rabbat, a róka vörösek és cserfesek, Benni és a teknősbékája lassúak, de nagy a tudásuk. Azonban bizonyos tulajdonságokban mégis különböznek; a teknősbéka például sokkal nyitottabb és kalandvágyóbb, mint Benni, ezáltal rugalmasságra, változásra tudja őt ösztökélni, új készségek kifejlesztésében is segíti. A laza, de rejtélyesen megközelíthetetlen Johnny pingvinje, Juri pedig vicces és sokszor a figyelem középpontjába kerül – így könnyű hozzá kapcsolódni.

A mágikus állatok gazdái – és a könyveket olvasó gyerekek – a felelősségérzetet, bizalom, kötődés élményét tapasztalják meg, a másik oldalról pedig a feltétel nélküli elfogadást, ragaszkodást, elvárások, ítélkezés nélküli kapcsolatot, amelyben megtanulnak mások igényeire figyelni és bízni magukban. Ugyanakkor a sok kalandos fordulaton keresztül a történeteik könnyed kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást is nyújtanak az olvasóknak.

Margit Auer könyvei arra is tökéletesek, hogy az olvasni már tudó gyerekekkel megszerettessék az olvasást. A vidám és fordulatos történeten kívül ezt segítik a nagy betűk, a rövid fejezetek és az illusztrációk. A sorozat hat kötetből áll, amelyek közül 2015 júniusában jelenik meg az első kettő. A regényeket 8 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánljuk.


Címkék:

Aitken  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Ausztrália  Baradla-barlang  Bornemisza Anna  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Fahrenheit  Fourier-transzformáció  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Lucifer  Medúsza  Mesekönyvek  Mi MICSODA  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Márton kenyere  Napóleon  Nelson altengernagy  Pallasz Athéné  Popham-kód  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Tiberius császár  Vatikán  Zeusz  anemométer  antibiotikum  baktérium  barlangok  barlangrajz  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  dob  egyiptom  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  kereszténység  klímaváltozás  koala  koronavírus  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  lovasfutár  láz  lázfa  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  olimpia  olvasás  pedagógus  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szemafor  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vasút  vegyszer  vonatrablás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  ókor