Kisgőzös kifestők

Bencze Mariann

tanár

Aki a Megy a gőzös Kanizsára című dal szövegét írta, jól tudta, hogy a legtöbb gyerek rajongva csodálja a vonatokat. A Kisgőzös Kifestőkben is vonat kacskaringózik a betűk és az ellentétek témaköreinek ösvényén, mégsem csak emiatt szeretik őket a gyerekek.

A vidám kalandra hívó füzetek egyik erénye maga a téma. A pici és a nagy, a puha és a kemény olyan ellentétpárok, amelyeket óvodáskorukban ismernek meg egyre jobban a gyerekek. Miközben elmerülnek a témában, kreativitásuk lapról lapra kibontakozik. A legtöbb rövid szöveges utasítás ugyanis nem konkrét feladatot ad, amit a kis ovisnak mintaszerűen kell teljesítenie. Sokkal megengedőbb – szülői szemmel nézve is szimpatikus – szemlélettel dolgoztak a szerkesztők: „Legyen minél színesebb a kép!" „A kép többi részét kedved szerint színezd ki."

Az óvodást az ellentétek mellett a betűk is érdeklik. Ki ne akarta volna már 4-5 évesen leírni a nevét, vagy a papírlapra – tapétára – pingálni, hogy anya, apa? A Kisgőzös kifestő nem erőlteti az olvasás- és írástanítást, hanem a gyermek kezdeti betűrajzolási vágyát támogatja. Miközben színez és rajzol, a leggyakrabban használt betűkkel szavakat alkothat a kis ovis. Előveheti a kedvenc színesceruzáját, mert többször ezt kéri a feladat, a végén pedig nem csupán kifesthet egy képet, hanem már pontokat köthet össze. Hogy minek a képe rajzolódik ki közben? Érdemes utánajárni!


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szavak  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  Velence  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene