Kisgőzös kifestők

Bencze Mariann

tanár

Aki a Megy a gőzös Kanizsára című dal szövegét írta, jól tudta, hogy a legtöbb gyerek rajongva csodálja a vonatokat. A Kisgőzös Kifestőkben is vonat kacskaringózik a betűk és az ellentétek témaköreinek ösvényén, mégsem csak emiatt szeretik őket a gyerekek.

A vidám kalandra hívó füzetek egyik erénye maga a téma. A pici és a nagy, a puha és a kemény olyan ellentétpárok, amelyeket óvodáskorukban ismernek meg egyre jobban a gyerekek. Miközben elmerülnek a témában, kreativitásuk lapról lapra kibontakozik. A legtöbb rövid szöveges utasítás ugyanis nem konkrét feladatot ad, amit a kis ovisnak mintaszerűen kell teljesítenie. Sokkal megengedőbb – szülői szemmel nézve is szimpatikus – szemlélettel dolgoztak a szerkesztők: „Legyen minél színesebb a kép!" „A kép többi részét kedved szerint színezd ki."

Az óvodást az ellentétek mellett a betűk is érdeklik. Ki ne akarta volna már 4-5 évesen leírni a nevét, vagy a papírlapra – tapétára – pingálni, hogy anya, apa? A Kisgőzös kifestő nem erőlteti az olvasás- és írástanítást, hanem a gyermek kezdeti betűrajzolási vágyát támogatja. Miközben színez és rajzol, a leggyakrabban használt betűkkel szavakat alkothat a kis ovis. Előveheti a kedvenc színesceruzáját, mert többször ezt kéri a feladat, a végén pedig nem csupán kifesthet egy képet, hanem már pontokat köthet össze. Hogy minek a képe rajzolódik ki közben? Érdemes utánajárni!