Sárkány-ábrázolások a művészettörténetben

Sárkányok képekben az ókortól napjainkig! Tudd meg, honnan vehette az ihletet A sárkányfiú-könyvek neves rajzolója! Lássuk, milyennek képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

Könyvújdonságunk, A sárkányfiú-trilógia megjelenése remek alkalmat adott nekünk arra, hogy összeállítsunk egy minden bizonnyal sokak számára izgalmas képválogatást. A sárkányfiú-könyvek illusztrátora, Jérémie Fleury nagy sárkányrajzoló hírében áll, a neves DeviantArt című fantasy művészettel foglalkozó internetes oldalon is komoly elismerést vívott már ki magának a fantasy-rajongók körében (Trefle Rouge néven találjátok meg ott). Korszakunkban a számítógépes képalkotásnak köszönhetően pedig lépten-nyomon sárkányokba botlunk a filmekben, rajzfilmekben és sorozatokban is (A hobbit-trilógia, Harry Potter és a Tűz Serlege, Így neveld a sárkányodat, Eragon, Mulan, Trónok harca stb.). De lássuk, hogy képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

A mezopotámiai őskultúra (időszámításunk előtt mintegy ötezer évvel) sárkánya Tiamat, akit Marduk győzött le és száműzött a tengerbe, megteremtve ezzel a világot.

Sárkány

Az ókori görögök és rómaiak számtalan történetben szerepeltettek már óriásra nőtt gyíkszörnyeket – gondoljunk csak Herkulesre, az aranygapjú regéjére, vagy Apolló harcára a Python nevű példánnyal.

Sárkány

Sárkány

A British Library kódexgyűjteményéből származó lap (forrása a bestiary.ca – egy internetes oldal, mely a bestiáriumok archiválására hivatott) hosszú testű, kígyószerű, tűzokádó, szárnyas állatot mutat. Az I. századi természettudós, Idősebb Plinius Indiát és Etiópiát jelölte meg a sárkányok tartózkodási helyéül. Feljegyezte azt is, hogy a sárkányok az elefántok legnagyobb ellenségei. Az eget fénybe borító sárkány egyébként a középkori kódexekben Lucifernek, a Fény Angyalának, az Ördögnek az allegóriája volt.

SárkánySárkány

 

(Ha érdekel a középkori kódexfestészet, a miniatúrák világa, szeretettel ajánljuk figyelmedbe a bestiary.ca oldalt – angolul tudóknak – és a Discarding Images című csoportosulást, akiket megtalálhattok tumblr-ön és Facebookon is!)

A kora- és késő-középkori, majd reneszánsz kori művészetben a Szent György legendáját ábrázoló táblaképek és falfestmények tartották a művészeket edzésben, ami a sárkányrajzolást illeti. A Szent György és a sárkány témájú képek bizánci ábrázolási előzményekhez igazodtak évszázadokon keresztül, ami a kompozíciót illeti. A sárkány alakja ezeken a képeken általában jóval kisebb, mint azt elvárhatnánk egy sárkánytól: ez azért van, mert morális tanulságot is próbáltak megfogalmazni az alkotók, amikor a szent (általában római ruházatú) alakját nagyobbnak, tündöklőbbnek láttatták. Azt a szellemi tartalmat jelenítették meg hát, miszerint az az erény, a fény és a lélek mindig győz a sötétség, a gonoszság, a démonok felett.

Sárkány Sárkány Sárkány

Ismeretlen művész, a British Museum gyűjteményéből

Bernat Martorell

Raffaello

Sárkány Sárkány Sárkány

Paolo Uccello

Vittore Carpaccio

Leonhard Beck


A grandiózusságra törekvő barokk művészek odáig voltak a témában rejlő mozgalmasságért:

Sárkány

A romantikus és szimbolista képzőművészek középkorért epedő lelkét is felforgatta a téma, a 19. században pedig az archeológia, a történelem tudománnyá avatásával, a preraffaelita képzőművészek mítoszújrateremtő gesztusainak is hála, nem beszélve arról, hogy klasszikus és folklorisztikus mesegyűjteményeket fordítottak újra, vagy adtak ki gyűjteményesen előszeretettel – a sárkányok pöffeszkedhettek a hirtelen támadt hírnévben. A 19. század végére azonban a sárkányok megmaradtak dekoratív, gyakran ornamentikus elemnek – ahogy az akadémiai stílus, majd a modern irányzatok kerültek előtérbe. A látomásos művészettől azonban sosem volt és sosem lesz idegen a sárkány metaforája, példaképp álljon itt Blake egy híres vászna:

 Sárkány

A hetvenes években kezdte el az emberiség kollektíve újra vágyni a sárkány mitológiai, sprirituális lényét. Ami előtte zajlott a 20. században, akármilyen sokrétű is volt, alapvetően ott volt a pszichológia tudománya, az ego, a tudat új fogalmai, és egy radikálisan újítani akaró művészetfelfogás. Ekkor azonban a posztmodern művészek rábukkantak J.R.R. Tolkien és Joseph Campbell írásaira. 1974-ben a fantasy világára és szörnyekre éhes közönség kézbe vehette a Dungeons and Dragons, az első asztali szerepjáték első példányát.

Sárkány

Azóta, mint nap mint nap tapasztalhatjuk mi is, a sárkányok a középkor óta nem látott népszerűségnek örvendhetnek. Rövid bevezetőnket a sárkányok képi ábrázolásának világába zárjuk egyfelől a magyar celebsárkánnyal, Süsüvel, másfelől egy igazi csatajelenettel a legendás Heroes of Might and Magic klasszikus, harmadik kiadásából!

Sárkány


Címkék:

Aitken  Angol Park  Antarktisz  Apollón  Artemisz  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Ausztrália  Baradla-barlang  Belgium  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Budapest  Budapesti Vidám Park  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Claude Chappe  Edward Jenner  Egri csillagok  Erzsébet királyné  Fahrenheit  Fekete István  Fourier-transzformáció  Föld  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Geomancia  Guinness rekordok  Hedy Lamarr  Hippokratész  Homo sapiens  John D. O’Sullivan  Jézus  Kheirón  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kyatice-kultúra  Kígyótartó  LOGICO  Las Vegas  Lazzaretto Vecchio  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lyme-kór  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Margit-sziget  Margitsziget  Medúsza  Mesekönyvek  Mexikó  Mi MICSODA  Milánó  Mithridatész  Monte Cristo grófja  Mária Terézia  Márton kenyere  Mátyás király  Napóleon  Nelson altengernagy  Nivelles  Notre-Dame  Nyulak szigete  Pallasz Athéné  Pesti Állatkert  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Stephen Hawking  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Széchenyi István  Tiberius császár  Vatikán  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Xántus János  Zeusz  anemométer  antibiotikum  archea  axolotl  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  betegség  bozóttűz  cidrimókus  cineol  cégér  delej  denevér  dob  drón  egyensúly  egyiptom  ektoparazita  emlős  eretnek  eukaliptusz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  feng-shui  finommotorika  foglalkoztató  folyadékkristály  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  higany  hiszti  hullámvasút  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  immunitás  indiánok  inga  interjú  internet  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  jel  jelhordozó  jelrendszer  játék  kakas  karantén  kereszténység  klímaváltozás  koala  kolera  koronavírus  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  könyvtár  kötéltánc  lazarett  lovasfutár  lárva  láz  lázfa  magasság  magnetoszféra  mandula  marcipán  mese  meteorológia  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  mágnes  mágnesesség  mágnesség  méreg  neandervölgyi  nimfa  olimpia  olvasás  pedagógus  permafroszt  pestis  postakocsi  pszichológus  pékség  rajz  robot  rádiócsillagászat  régészet  sport  szalamandrafélék  szemafor  szerzetesrendek  szélkakas  szélzsák  tanulójáték  torpedó  tájoló  távíró  tükörtávíró  tőzsde  tűz  vakcina  vasút  vegyszer  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vonatrablás  védőoltás  vírus  wifi  zászló  Északi-sark  állatkert  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ősbaktérium 

Kapcsolódó könyvek:

1933

A sárkányfiú 1. Láng lobban

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft


 

1934

A sárkányfiú 2. Az Éj Nagy Könyve

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft


 

1935

A sárkányfiú 3. Tűz és víz gyermeke

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft