Sárkány-ábrázolások a művészettörténetben

Sárkányok képekben az ókortól napjainkig! Tudd meg, honnan vehette az ihletet A sárkányfiú-könyvek neves rajzolója! Lássuk, milyennek képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

Könyvújdonságunk, A sárkányfiú-trilógia megjelenése remek alkalmat adott nekünk arra, hogy összeállítsunk egy minden bizonnyal sokak számára izgalmas képválogatást. A sárkányfiú-könyvek illusztrátora, Jérémie Fleury nagy sárkányrajzoló hírében áll, a neves DeviantArt című fantasy művészettel foglalkozó internetes oldalon is komoly elismerést vívott már ki magának a fantasy-rajongók körében (Trefle Rouge néven találjátok meg ott). Korszakunkban a számítógépes képalkotásnak köszönhetően pedig lépten-nyomon sárkányokba botlunk a filmekben, rajzfilmekben és sorozatokban is (A hobbit-trilógia, Harry Potter és a Tűz Serlege, Így neveld a sárkányodat, Eragon, Mulan, Trónok harca stb.). De lássuk, hogy képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

A mezopotámiai őskultúra (időszámításunk előtt mintegy ötezer évvel) sárkánya Tiamat, akit Marduk győzött le és száműzött a tengerbe, megteremtve ezzel a világot.

Sárkány

Az ókori görögök és rómaiak számtalan történetben szerepeltettek már óriásra nőtt gyíkszörnyeket – gondoljunk csak Herkulesre, az aranygapjú regéjére, vagy Apolló harcára a Python nevű példánnyal.

Sárkány

Sárkány

A British Library kódexgyűjteményéből származó lap (forrása a bestiary.ca – egy internetes oldal, mely a bestiáriumok archiválására hivatott) hosszú testű, kígyószerű, tűzokádó, szárnyas állatot mutat. Az I. századi természettudós, Idősebb Plinius Indiát és Etiópiát jelölte meg a sárkányok tartózkodási helyéül. Feljegyezte azt is, hogy a sárkányok az elefántok legnagyobb ellenségei. Az eget fénybe borító sárkány egyébként a középkori kódexekben Lucifernek, a Fény Angyalának, az Ördögnek az allegóriája volt.

SárkánySárkány

 

(Ha érdekel a középkori kódexfestészet, a miniatúrák világa, szeretettel ajánljuk figyelmedbe a bestiary.ca oldalt – angolul tudóknak – és a Discarding Images című csoportosulást, akiket megtalálhattok tumblr-ön és Facebookon is!)

A kora- és késő-középkori, majd reneszánsz kori művészetben a Szent György legendáját ábrázoló táblaképek és falfestmények tartották a művészeket edzésben, ami a sárkányrajzolást illeti. A Szent György és a sárkány témájú képek bizánci ábrázolási előzményekhez igazodtak évszázadokon keresztül, ami a kompozíciót illeti. A sárkány alakja ezeken a képeken általában jóval kisebb, mint azt elvárhatnánk egy sárkánytól: ez azért van, mert morális tanulságot is próbáltak megfogalmazni az alkotók, amikor a szent (általában római ruházatú) alakját nagyobbnak, tündöklőbbnek láttatták. Azt a szellemi tartalmat jelenítették meg hát, miszerint az az erény, a fény és a lélek mindig győz a sötétség, a gonoszság, a démonok felett.

Sárkány Sárkány Sárkány

Ismeretlen művész, a British Museum gyűjteményéből

Bernat Martorell

Raffaello

Sárkány Sárkány Sárkány

Paolo Uccello

Vittore Carpaccio

Leonhard Beck


A grandiózusságra törekvő barokk művészek odáig voltak a témában rejlő mozgalmasságért:

Sárkány

A romantikus és szimbolista képzőművészek középkorért epedő lelkét is felforgatta a téma, a 19. században pedig az archeológia, a történelem tudománnyá avatásával, a preraffaelita képzőművészek mítoszújrateremtő gesztusainak is hála, nem beszélve arról, hogy klasszikus és folklorisztikus mesegyűjteményeket fordítottak újra, vagy adtak ki gyűjteményesen előszeretettel – a sárkányok pöffeszkedhettek a hirtelen támadt hírnévben. A 19. század végére azonban a sárkányok megmaradtak dekoratív, gyakran ornamentikus elemnek – ahogy az akadémiai stílus, majd a modern irányzatok kerültek előtérbe. A látomásos művészettől azonban sosem volt és sosem lesz idegen a sárkány metaforája, példaképp álljon itt Blake egy híres vászna:

 Sárkány

A hetvenes években kezdte el az emberiség kollektíve újra vágyni a sárkány mitológiai, sprirituális lényét. Ami előtte zajlott a 20. században, akármilyen sokrétű is volt, alapvetően ott volt a pszichológia tudománya, az ego, a tudat új fogalmai, és egy radikálisan újítani akaró művészetfelfogás. Ekkor azonban a posztmodern művészek rábukkantak J.R.R. Tolkien és Joseph Campbell írásaira. 1974-ben a fantasy világára és szörnyekre éhes közönség kézbe vehette a Dungeons and Dragons, az első asztali szerepjáték első példányát.

Sárkány

Azóta, mint nap mint nap tapasztalhatjuk mi is, a sárkányok a középkor óta nem látott népszerűségnek örvendhetnek. Rövid bevezetőnket a sárkányok képi ábrázolásának világába zárjuk egyfelől a magyar celebsárkánnyal, Süsüvel, másfelől egy igazi csatajelenettel a legendás Heroes of Might and Magic klasszikus, harmadik kiadásából!

Sárkány


Címkék:

LOGICO  Mesekönyvek  Mi MICSODA  akció  cidrimókus  dinoszaurusz  divat  egyiptom  fejlesztés  finommotorika  foglalkoztató  félelem  hiszti  interjú  iskolakezdés  iskolaérettség  játék  készségfejlesztő  mese  olimpia  olvasás  pedagógus  program  pszichológus  pályázat  rajz  robot  sport  tanulójáték  ókor 

Kapcsolódó könyvek:

1933

A sárkányfiú 1. Láng lobban

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft


 

1934

A sárkányfiú 2. Az Éj Nagy Könyve

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft


 

1935

A sárkányfiú 3. Tűz és víz gyermeke

Teljes ár: 2 170 Ft
Akciós ár: 803 Ft