Sárkány-ábrázolások a művészettörténetben

http://www.tessloff-babilon.hu/sarkany-abrazolasok-a-muveszettortenetben kultúrtörténet, sárkány

Sárkányok képekben az ókortól napjainkig! Tudd meg, honnan vehette az ihletet A sárkányfiú-könyvek neves rajzolója! Lássuk, milyennek képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

Könyvújdonságunk, A sárkányfiú-trilógia megjelenése remek alkalmat adott nekünk arra, hogy összeállítsunk egy minden bizonnyal sokak számára izgalmas képválogatást. A sárkányfiú-könyvek illusztrátora, Jérémie Fleury nagy sárkányrajzoló hírében áll, a neves DeviantArt című fantasy művészettel foglalkozó internetes oldalon is komoly elismerést vívott már ki magának a fantasy-rajongók körében (Trefle Rouge néven találjátok meg ott). Korszakunkban a számítógépes képalkotásnak köszönhetően pedig lépten-nyomon sárkányokba botlunk a filmekben, rajzfilmekben és sorozatokban is (A hobbit-trilógia, Harry Potter és a Tűz Serlege, Így neveld a sárkányodat, Eragon, Mulan, Trónok harca stb.). De lássuk, hogy képzelték őseink ezeket a lenyűgöző bestiákat!

A mezopotámiai őskultúra (időszámításunk előtt mintegy ötezer évvel) sárkánya Tiamat, akit Marduk győzött le és száműzött a tengerbe, megteremtve ezzel a világot.

Sárkány

Az ókori görögök és rómaiak számtalan történetben szerepeltettek már óriásra nőtt gyíkszörnyeket – gondoljunk csak Herkulesre, az aranygapjú regéjére, vagy Apolló harcára a Python nevű példánnyal.

Sárkány

Sárkány

A British Library kódexgyűjteményéből származó lap (forrása a bestiary.ca – egy internetes oldal, mely a bestiáriumok archiválására hivatott) hosszú testű, kígyószerű, tűzokádó, szárnyas állatot mutat. Az I. századi természettudós, Idősebb Plinius Indiát és Etiópiát jelölte meg a sárkányok tartózkodási helyéül. Feljegyezte azt is, hogy a sárkányok az elefántok legnagyobb ellenségei. Az eget fénybe borító sárkány egyébként a középkori kódexekben Lucifernek, a Fény Angyalának, az Ördögnek az allegóriája volt.

SárkánySárkány

 

(Ha érdekel a középkori kódexfestészet, a miniatúrák világa, szeretettel ajánljuk figyelmedbe a bestiary.ca oldalt – angolul tudóknak – és a Discarding Images című csoportosulást, akiket megtalálhattok tumblr-ön és Facebookon is!)

A kora- és késő-középkori, majd reneszánsz kori művészetben a Szent György legendáját ábrázoló táblaképek és falfestmények tartották a művészeket edzésben, ami a sárkányrajzolást illeti. A Szent György és a sárkány témájú képek bizánci ábrázolási előzményekhez igazodtak évszázadokon keresztül, ami a kompozíciót illeti. A sárkány alakja ezeken a képeken általában jóval kisebb, mint azt elvárhatnánk egy sárkánytól: ez azért van, mert morális tanulságot is próbáltak megfogalmazni az alkotók, amikor a szent (általában római ruházatú) alakját nagyobbnak, tündöklőbbnek láttatták. Azt a szellemi tartalmat jelenítették meg hát, miszerint az az erény, a fény és a lélek mindig győz a sötétség, a gonoszság, a démonok felett.

Sárkány Sárkány Sárkány

Ismeretlen művész, a British Museum gyűjteményéből

Bernat Martorell

Raffaello

Sárkány Sárkány Sárkány

Paolo Uccello

Vittore Carpaccio

Leonhard Beck


A grandiózusságra törekvő barokk művészek odáig voltak a témában rejlő mozgalmasságért:

Sárkány

A romantikus és szimbolista képzőművészek középkorért epedő lelkét is felforgatta a téma, a 19. században pedig az archeológia, a történelem tudománnyá avatásával, a preraffaelita képzőművészek mítoszújrateremtő gesztusainak is hála, nem beszélve arról, hogy klasszikus és folklorisztikus mesegyűjteményeket fordítottak újra, vagy adtak ki gyűjteményesen előszeretettel – a sárkányok pöffeszkedhettek a hirtelen támadt hírnévben. A 19. század végére azonban a sárkányok megmaradtak dekoratív, gyakran ornamentikus elemnek – ahogy az akadémiai stílus, majd a modern irányzatok kerültek előtérbe. A látomásos művészettől azonban sosem volt és sosem lesz idegen a sárkány metaforája, példaképp álljon itt Blake egy híres vászna:

 Sárkány

A hetvenes években kezdte el az emberiség kollektíve újra vágyni a sárkány mitológiai, sprirituális lényét. Ami előtte zajlott a 20. században, akármilyen sokrétű is volt, alapvetően ott volt a pszichológia tudománya, az ego, a tudat új fogalmai, és egy radikálisan újítani akaró művészetfelfogás. Ekkor azonban a posztmodern művészek rábukkantak J.R.R. Tolkien és Joseph Campbell írásaira. 1974-ben a fantasy világára és szörnyekre éhes közönség kézbe vehette a Dungeons and Dragons, az első asztali szerepjáték első példányát.

Sárkány

Azóta, mint nap mint nap tapasztalhatjuk mi is, a sárkányok a középkor óta nem látott népszerűségnek örvendhetnek. Rövid bevezetőnket a sárkányok képi ábrázolásának világába zárjuk egyfelől a magyar celebsárkánnyal, Süsüvel, másfelől egy igazi csatajelenettel a legendás Heroes of Might and Magic klasszikus, harmadik kiadásából!

Sárkány

És te szoktál sárkányt rajzolni? És ha igen, mifélét? :)


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szavak  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  Velence  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene 

Kapcsolódó könyvek:

1933

A sárkányfiú 1. Láng lobban

Teljes ár: 2 170 Ft
Online ár: 1 736 Ft


 

1934

A sárkányfiú 2. Az Éj Nagy Könyve

Teljes ár: 2 170 Ft
Online ár: 1 736 Ft


 

1935

A sárkányfiú 3. Tűz és víz gyermeke

Teljes ár: 2 170 Ft
Online ár: 1 736 Ft