A 10 legjobb gyerekkönyv 2023-ban

https://www.tessloff-babilon.hu/a-10-legjobb-gyerekkonyv-2023-ban- ajánló, könyv

Érdekes? Lebilincselő? Mutatjuk 2023 tíz legjobb gyerekkönyvét.

Mágikus állatok iskolája

Nemcsak nálunk, hanem mára az egész világon az egyik legnépszerűbb Margit Auer Mágikus állatok iskolája gyerekregénysorozata. Az alapsorozatban 2023-ban jelenik meg a 13. kötet, a vakációs kalandokból pedig a 7. rész. A kedves szereplőkkel játszódó, kezdő olvasóknak szóló sorozatból három könyv jelent meg.

AjánlóA regényfolyam népszerűségének titka, hogy a Winterstein iskolában, Miss Cornfiled osztályában a gyerekek mágikus, beszélő állatokat kapnak, akik életre szóló társuk lesz, és pontosan tudják, hogy annak a gyereknek, aki társul kapja őket, mi re van szüksége. A fordulatos cselekmény az iskolai élet hétköznapjait és a gyerekek fantáziavilágát ötvözi, a kalandok közben egyfolytában erősödik a közösség. A mágikus állatokat Mister Morrison gyűjti össze, miközben piros minibuszával és hűséges kísérőjével, Pintyőkével, a mágikus szarkával járja a világot. Pintyőkén kívül jó néhány állat él Mister Morrison állatkereskedésében: Murphy, a jegesmedve, Ashanti a folyton elszökő fekete mamba, a csaliférgek és a tizenkét szurikáta meg persze azok az állatok is, akik újonnan érkeznek, és még várják, hogy valamelyik gyerekhez kerüljenek Miss Cornifield osztályából.

Vajon ki dönti el, hogy melyik gyerek kap következőleg állatot? És melyik gyerek lesz a következő kiválasztott?

Valószínűleg a rajongók nagy örömére az év közepén érkezik Mister Morrison állatlexikona is, amely mindenféle szempontból – biológiai, kultúrtörténeti és a regénybeli szerepük szerint is – részletesen bemutatja a mágikus állatokat

Böngéssz a sorozat könyvei között!

Láss csodát!

AjánlóA 2022-es év bestsellere 2023-ban is őrzi töretlen sikerét. Ez a kisgyerekeknek szóló képes ismeretterjesztő könyv 50 hétköznapi természeti jelenséget mutat meg mesés illusztrációkkal és rövid magyarázatokkal, közben a megfigyelés és a felfedezés, a lelassult szemlélődés örömére is tanít.

A gyönyörű illusztrációk és a kissé lírai ismeretközlő szövegek telitalálatnak bizonyultak a kisgyerekesek körében. Olyan, mintha diafilmet vetítenénk vagy egy Instagram-bejegyzés képeit nézegetnénk, és közben belefeledkeznénk a megkapó pillanatokba!

Rachel Williams és Freya Hartas a Láss csodát! 50 természeti jelenség, 50 lenyűgöző történet után újabb szintre emelték a lelassulást. A Láss csodát!-életérzés 2023-ban a Láss csodát! Szép álmokat! verses altatókönyvvel és az év második felében a Láss egyre több csodát! újabb magukkal ragadó természeti jelenségeket bemutató kötettel folytatódik.

Lapozz bele! – Láss csodát!

Lapozz bele! – Láss csodát! Szép álmokat!

Kerek erdő, esztendő

Ajánló2023 tavaszán már a harmadik kiadása érkezett meg a különleges verses böngészőnek. A Kerek erdő, esztendő (link: ) ma is a kiadó egyik bestsellere. Mackóval és a vidám állatokkal, akik évszakról évszakra nyüzsögnek – zsúrt és sportversenyt rendeznek, hajókáznak, virágot locsolnak, színi előadást rendeznek és így tovább –, nem véletlenül lopta be magát a családok szívébe.

A mesés rajzok, a különleges, játékos versek, a rengeteg böngésznivaló és a humoros és választékos szöveges utasítások együtt nagyon szerethetőek. A versek közül néhányat Kárász Eszter és Bata István meg is zenésített.

Lapozz bele!

2023-ban Az Öreg Tölgy születésnapja címmel érkezik a folytatás.

Mi MICSODA Zseniális állatok

AjánlóEz egy igazi családi könyv, amit a fordító ajánlása szerint lehasalva együtt kell lapozgatni. A Mi MICSODA-sorozat 192 oldalas csodalexikonja bemutatja A-tól Zs-ig, Afrikától a sarkvidékekig, hogy a szárazföldön és a vízben élő állatok a túlélés érdekében milyen elképesztő trükkökkel alkalmazkodtak a környezetükhöz. Mindezt lélegzetelállító fényképekkel, könnyed, humoros, de mégis tudományos igényű magyarázatokkal.

Miféle állat a bagolyfecske? Mi köze a zavaros tengerben élő dugongnak az elefánthoz? Milyen a homoki lábastyúk költőkamrája? Hány ezer kilométert tesz meg évente a kakukk? Mitől függ a kaméleon színe? Tényleg mérgező a lajhármaki? Miért hegyes a lummatojás?

A jól vagy kevésbé ismert állatok és állati trükkök egészen biztosan nem csak az állatbarátokat nyűgözik le.

Lapozz bele!

Mi MICSODA Vikingek

AjánlóEz a könyv tiszta vizet önt a pohárba a vikingekkel kapcsolatban. A vikingeket mint a középkor kegyetlen hódítóit ismerjük, akik végigfosztogatták Észak-Európát. Pedig rátermett kereskedők, szorgos gazdák, ügyes kézművesek és briliáns hajóépítők is voltak. Merre portyáztak és meddig jutottak el hódításaik során? Ki volt Vörös Erik és Nagy Knut? Miből készültek a vikingek fésűi? Hol volt a híres viking kereskedőváros, Hedeby? Mitől különlegesek a viking hajók? Miből állt a viking harcosok felszerelése, és milyen volt a harcmodoruk? Alapítottak-e államot a vikingek? Hogyan teltek a hétköznapjaik? Miről mesélnek a rúnák? Milyennek képzelték el a vikingek a túlvilágot? Ebből könyvből mindent megtudhatsz a vikingekről, ami a filmekből kimaradt!

Lapozz bele!

Élet a lombok közt

AjánlóA kartonlapozók széles kínálatából többszörösen is kitűnik ez a könyv. Nemcsak azért, mert a terjedelme duplája a megszokottnak, hanem azért is, mert babakönyv, de mégsem az, inkább kétéves kortól ajánlott, ám társaihoz képest jóval több benne a szöveg, ráadásul a kézírást idéző sorok a „főszereplő”, a liliomfa ágai körül-között együtt hullámzanak a festményszerű, gyönyörű grafikával.

A kedves történet egyszerű, mégis végig fenntartja a figyelmet, hol a lombok közt rejtőző fiókákról, hol a törzse körül cicázó szerelmes macskákról szól. Tavasztól télig követhetjük, hogyan változik a liliomfa koronája, és mi minden történik a környékén, az árnyékában vagy az ágai rejtekében.

Lapozz bele!

Mi MICSODA Olvasó Magyarország

AjánlóA kezdő olvasóknak szóló ismeretterjesztő sorozat, a Mi MICSODA Olvasó első saját fejlesztésű kötete. A szerző, Rozgonyi Sarolta, a kiadó szerkesztője ismert és kevésbé ismert helyekre kalauzol el, azzal a nem titkolt céllal, hogy lehetőleg minden gyerek találjon ismerős helyszínt a könyvben. A gazdag és látványos képanyag kedvcsináló, hogy a családok is felkerekedjenek, és bejárják az országot, megkeressék a marsbeli tájat a Vértesben (ameddig még nyeri vissza teljesen a természet az éktelen nagy tájsebet), bejárják a boszorkány tanösvényt a Soproni-hegységben, madárlesre menjenek a Hanságba, és még egy sor csodás kirándulást tegyenek. A természeti látványosságok, az állat- és növényvilág bemutatása mellett külön fejezet szól az épített környezetről, a világörökségünről és a hungarikumokról. A látványos, szubjektív-objektív utazáson Cini, a széncinege kíséri az olvasókat.

Lapozz bele!

Matek a köbön

AjánlóAkár szereti valaki a matekot, akár nem, ezt a könyvet mindenképpen érdemes olvasgatnia, ugyanis pontosan azt mutatja meg, ami a matekórákból kimaradt, hogy a matematika mindenütt ott van. A Matek a köbön ráadásul sok humorral, érthetően és tömören mesél nagyon is komoly tényekről, hétköznapiakról, csodásakról és meglepőekről.

Szó esik halhatatlan matematikusokról, akiknek legalább a nevét illik és érdemes megismerni, vagy arról, hogy a természetben, a művészetekben, az építészetben és sportokban hol és hogyan érhetjük tetten a matematikát.

Hányszor kell egy papírlapot félbehajtani ahhoz, hogy a Holdig érjen? Hogyan semmisített meg egy apró számítási hiba egy 125 millió dolláros űrszondát? Mi köze a titkosírásnak a matekhoz? Mi az a kávéscsészévé alakuló fánk?

Lapozz bele!

Miri

A varázsmododó / A nagy vihar

AjánlóA kevés szöveges képeskönyvek idehaza gyerekcipőben járnak, de a Miri nem csak ettől egyedi, hanem attól, ahogy a kisgyerekes családokban mindennapos témát elmeséli. Fenyvesi Orsolya meséi egy bűbájos kislányról szólnak, akinek határtalan fantáziája és az őt körülölelő szeretet segít megbirkózni a hétköznapi nehézségekkel.

A sokunknak ismerős, hétköznapi történeteket, az akaratos vagy az elalvástól félő kisgyerekről átszövi a varázslat, és a végén minden rossz jóra fordul.  Mert a varázslat itt van velünk, bennünk, ugyanúgy, mint Miri meséiben.

De nemcsak a mesék varázslatosak, hanem a szövegük és az illusztrációk is, és az ahogyan Fenyvesi Orsolya szövegeivel együtt rezdülnek Miklya Emese gyönyörű illusztrációi.

Lapozz bele!

Elefánt a Bakonyban 1-2.

AjánlóA kezdő olvasóknak szóló Szeretek olvasni sorozat legújabb köteteinek kalandjai éppenséggel meg is történhetnének, de mégis mesések, és ettől nagyon jó olvasni őket. Fodor Anikó illusztrációnak köszönhetően a szórakoztató történetekbe még jobban beleélhetik magukat a gyerekek. Komjáthy Nessie mini meseregényeinek főszereplői városi gyerekek, bakonyszenterzsébeti színes otthonkás Bözsi nénik, no meg Puki, az elefánt. Az első részben a pannonhalmi osztálykirándulás meglepő fordulatot vesz a büdi halászlé miatt. Betti és Marci találkoznak Lackóval és Pukival, az elefánttal. De hogy kerül egy elefánt a Bakonyba? És mi lesz a sorsa? A második részben Betti és Marci visszatérnek Bakonyszenterzsébetre, és ezúttal Dédi is velük tart. A Bözsi nénik szorgosan nevelik az utánpótlást. A cirkuszosok felbukkanása még így is majdnem kifog rajtuk, de szerencsére kéznél van a segítség!

Lapozz bele az első részbe!
És a második részbe!

Makákók!

1. A koala átka / 2. A köd kalózai

AjánlóVakulya Róbert állatos kalandregénytrilógiáját nyolcéves kortól ajánljuk. Varga Zoltán képregényszerű illusztrációi segítenek még jobban elképzelni a szédítő kalandokat. Két minden lében kanál majmocska bajba kerül: kénytelenek három nap alatt nevet lopni, vagy – hohó! – örökbe búcsút inthetnek a farkincájuknak! Emeli és Mancsi, a két kerge, talpraesett és öntörvényű makákó egy nap véletlenül épp egy varázslót próbál meglopni. Kaliptusz, a vajákos koala ezért elveszi a nevüket, és megátkozza őket: ha nem lopnak maguknak három napon belül újat, oda a nevük, de még a farkuk is!

A névlopás amolyan varázsos dolog ám! Ha pedig hőseinknek nem jó bármilyen név, kimondottan kalandos is!

Az első kötetben a kalandok még csak épp elkezdődnek, de már észvesztő a kavalkád! A második részben mindenki sorsa még bizonytalanabbá válik, ha ez egyáltalán lehetséges. Vakulya Norbert kacagtató, fordulatos kalandregénye letehetetlen olvasmány. Az első két rész után hamarosan jön a folytatás!

Lapozz bele az első részbe!
És a második részbe!

 

 


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene