Drónok

https://www.tessloff-babilon.hu/dronok technika

Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájának színterén, Veronában ma bármelyik kellemes estén megtörténhet, hogy egy sétálgató szerelmespár fejére egyszer csak vörös rózsák hullanak az égből. Természetesen nem maguktól, hanem egy rejtett helyről rádióhullámokkal irányított, repülő szerkezetről. Az olasz városban ugyanis külön központot tartanak fenn azért, hogy az onnan irányított drónokkal szerezzenek örömet a szerelmeseknek.

Mik a drónok?

A drón szó az angol drone = döngés, zümmögés kifejezésből ered. Kezdetben a pilóta nélküli vadászgépekre használták, de később már minden, olyan szerkezetet így neveztek el, amely közvetlen, fedélzeti irányító nélkül repül a levegőben. A drónokat vagy távolból irányítással, vagy a saját szenzoraikkal repülnek, előre betáplált programok szerint. Méretük a pár centistől a több méteresig terjedhet.

Drónok
Az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Mussafah városában, egy magániskolában tanító robotokkal kísérleteznek. Az emberszerű AISOY Raspberry Pi robot például matematikát tanít majd a diákoknak. Egy 57 centiméter magas, francia fejlesztésű robot, Nao pedig azoknak ad segítséget, akiknek a hagyományostól eltérő tanítási módszerekre van szükségük.

2015 januárjában Las Vegasban sok különleges robotot és drónt vonultatott fel a CES 2015 nemzetközi technológiai seregszemle. Ezen a híradások szerint kiemelt szerepet kaptak az emberi irányítás nélkül működő gépek. A CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) által támogatott fesztiválon több mint 191 ezer négyzetméternyi területen húszezer új technológiai termék mutatkozott be, a legkülönfélébb műfajokban.

Külön kiállítóteret kaptak például az intelligens járművek, a permetezőgépek, a 3D-s nyomtatók, a szenzorok, a humanoid (ember formájú) és az otthoni munkákat végző okosrobotok, okosórák, vagy egyéb, testen viselhető eszközök és hobby-drónok. Mindezek alapján valóságos forradalom zajlott le a dróngyártás területén, hiszen már alig van az életnek olyan területe, amelyen ne alkalmazhatnánk drónokat. És ezen belül természetesen különösen fontos az életmentés területe.

Magyarországon is vannak drónok?

Olaszországban például egy Versilio névre keresztelt vízimentő drón kifejlesztésén dolgoznak, amelyet videokamerával, rádiórendszerrel, hangosbeszélővel és egy gombnyomásra leereszthető mentőövvel szerelnek fel. Vészhelyzet esetén gyorsan és hatékonyan felküldik, hogy segítsen a bajbajutottakon. A parton dolgozó drónpilóták a rádión keresztül kapcsolatban maradnak a bajbajutottal, akinek a számára gyakran a puszta szó is sokat használhat. Közben természetesen értesítik a mentőcsónakosokat is.

Drónok
Az ilyen és ehhez hasonló, szórakoztató drónokra valószínűleg enyhébb szabályok vonatkoznak majd, hiszen ezek nemigen tudnak messze szállni az irányítójuktól. (Forrás: Parrot)

Ami a hazai helyzetet illeti: Nemrég az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy a Baranya megyei Piskó melletti tónál felborult egy csónak, amelyben két horgász ült. Az egyikük ki tudott úszni, de a másikuk nem, és eltűnt a mocsárral körbevett vízben. Mivel azóta sem a búvárok, sem a speciális mentők nem találták meg, a katasztrófavédelem drónra szerelt kamerával kezdte pásztázni a vizet. (Egyelőre nincs hír a végeredményről.)

A hazai katasztrófaelhárítók tehát már rendelkeznek drónnal, amelyet áradásoknál vagy tűzeseteknél is bevethetnek, nyugodtabb időkben pedig a gátakat ellenőrizhetik vele. A tó felett pásztázó drón által közvetített képet megnézheted ezen a linken.

De más cégek is használhatnak drónokat, alkalomadtán akár viccelődésre is: a Zala megyei Lendvajakabfán próbálta ki például a Magyar Telekom azt a drónt, amely húsvét hétfőn egy vízzel teli vödröt emelt a magasba, és ezzel magára vállalta a faluban lakó férfiak helyett a locsolást. Egyelőre a nőknek nem jutott eszükbe, hogy az ezért járó pingált tojásokat szintén légi úton, távirányítással küldjék fel a drónnak, de még egy-két év, és akár tojásszállító drónok is röpködhetnek a fejünk felett. Hiszen pizza- vagy fagyiszállítók már ma is vannak.

Milyen, új kérdéseket vethet föl a drónok léte?

Természetesen nem olyan egyszerű dolog az, hogy ma már bárki bármiféle és bármilyen nagy távolságba felküldhető szerkezetekkel jelenik meg a levegőben: nyilvánvalóan ugyanúgy szabályozni kell a működtetésüket, ahogyan például az összes többi közlekedési eszközét. Ennek ellenére még sehol sem született egységes szabályozás, ezért az esetleges kirívó eseteket, szabálytalanságnak minősíthető akciókat ötletszerűen büntetik vagy nem büntetik.

A büntetésre már nálunk is volt példa. A Nemzeti Közlekedési Hatóság százezer forintos bírságot szabott ki az MTVA-ra, amiért az MTV Híradó operatőre egy Dunaújváros közelében lezuhanó kisrepülőgépet rögzített távirányítóval vezérelt repülő kamerával. Ebben az esetben egyértelmű volt a vétség: nem jelentették előre a hatóságnak, hogy drónt fognak használni a felvételeikhez.

Más esetekben pánikot is okozhat egy drón megjelenése, amit pedig jobb lenne elkerülni. Egy alkalommal például a washingtoni Fehér Ház kertjében egy összetört kvadkoptert találtak, amely akár kémrepülő is lehetett volna, így órákra lezárták az elnöki rezidenciát. Később azután kiderült, hogy csupán egy ártalmatlan, térfigyelő kamerával felszerelt drón volt, amelyet viszont részegen irányított egy alkalmazott. Az eset mindenesetre arra késztette az elnököt, hogy megsürgesse a Szövetségi Légügyi Hivatalnál a drónok szabályozásával kapcsolatos tervezet kidolgozását.

Hasonló pánikot váltott ki a Fülöp-szigeteken az a drón, amellyel egy fiatal fotós Ferenc pápáról szeretett volna exkluzív felvételeket készíteni. És bár a katolikus egyházfő január 15-i látogatása alkalmából teljes légzárat rendeltek el Manilában, a fotós ezt figyelmen kívül hagyta és beküldte a drónját a pápa feje fölé. A biztonsági emberek természetesen gyorsan intézkedtek, és a hatóságok a drónt és az irányítóját is hamar lekapcsolták. A férfinak tízezer eurós (mintegy hárommillió forintos) büntetést kellett fizetnie a szabályszegésért.

Büntetlen maradhatott azonban az a csimpánz, amely egy hollandiai állatkertben kezdett bele egy állatokat filmező drón „lehalászásába”. Filmre kívánkozó ügyességgel megkaparintotta a drónt, kissé szétszedte, majd az épen maradt kamerával néhány szelfit készített magáról. És mivel ezután már nem volt szüksége rá, megvált a tárgytól, amely sajnos tönkrement ettől a kalandtól, de a kamera megőrizte a jelenetet. Mindenestre a szabályozások során az állatkerti megfigyelések rendjét sem árt majd figyelembe venni.

Ez a drónvadász majmocska végül igen udvariatlanul bánt el a drónnal,
amikor a hátsóját mutatva távozott mellőle.

 

Lévai Júlia

 

Ez a cikk eredetileg 2015-en jelent meg a mimicsoda.hu oldalon.


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szavak  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  Velence  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene 

Kapcsolódó könyvek:

2083

Mi MICSODA Robotok – Mesterséges elmék és műszaki bravúrok

Teljes ár: 3 200 Ft
Online ár: 2 560 Ft