A 10+1 legjobb gyerekkönyv 2024 első felében

ajánló, könyv

Ismeretterjesztés, irodalom, képeskönyv, foglakoztató? Akármelyik is a kedvencetek, erről a listáról biztosan tudtok választani.

1. Mágikus állatok iskolája

Nemcsak nálunk, hanem mára az egész világon az egyik legnépszerűbb Margit Auer Mágikus állatok iskolája gyerekregénysorozata. Az alapsorozatban 2024-ben jelenik meg a 14. kötet, a vakációs kalandokból pedig a 8. rész. A kedves szereplőkkel játszódó, kezdő olvasóknak szóló sorozatból három könyv jelent meg.

A Winterstein iskolában, Miss Cornfiled osztályában a gyerekek mágikus, beszélő állatokat kapnak, akik életre szóló társuk lesz, és pontosan tudják, hogy annak a gyereknek, aki társul kapja őket, mire van szüksége. A fordulatos cselekmény az iskolai élet hétköznapjait és a gyerekek fantáziavilágát ötvözi, a kalandok közben erősödik a közösség. A mágikus állatokat Mister Morrison gyűjti össze, miközben piros minibuszával és hűséges kísérőjével, Pintyőkével, a mágikus szarkával járja a világot. Pintyőkén kívül jó néhány állat él Mister Morrison állatkereskedésében: Murphy, a jegesmedve, Ashanti a folyton elszökő fekete mamba, a csaliférgek és a tizenkét szurikáta meg persze azok az állatok is, akik újonnan érkeznek, és még várják, hogy valamelyik gyerekhez kerüljenek Miss Cornifield osztályából. Vajon ki dönti el, hogy melyik gyerek kap következőleg állatot? És melyik gyerek lesz a következő kiválasztott?

A rajongók nagy örömére Mister Morrison mágikus állatlexikona is megjelent már, amely mindenféle szempontból – biológiai, kultúrtörténeti és a regénybeli szerepük szerint is – részletesen bemutatja a mágikus állatokat

Böngéssz a sorozat könyvei közt!


2.  Láss csodát!

Megjelenése óta bestseller ez a képes ismeretterjesztő könyv, amely 50 hétköznapi természeti jelenséget mutat meg kedves illusztrációkkal, rövid magyarázatokkal, és közben a megfigyelés, a felfedezés, a lelassult szemlélődés örömére tanít. Négyéves kortól kilencvenkilenc éves korig ajánljuk – tényleg találnak benne érdekességeket maguknak a felnőttek is!  A Láss csodát!-életérzés a Láss csodát! Szép álmokat! verses altatókönyvvel és a Láss egyre több csodát! újabb magukkal ragadó természeti jelenségeket bemutató kötettel folytatódik.

Lapozz bele! – Láss csodát!

Lapozz bele! – Láss csodát! Szép álmokat!

3. Mi MICSODA Lovak és pónik album

Ez a könyv nem más, mint egy alapos és csodaszép lólexikon. Aki szeretne otthon lenni a lovak világában, a Mi MICSODA Lovak és Pónik album ábécébe rendezett lófajtái között ugyanúgy megtalálhatja a kedvenceit, mint a világ legkülönlegesebb fajtáit.

Több mint 650 színes fotó, részletes fajtaleírások, érdekességek és lexikonszócikkek közé ékelve a lovakról, lótartásról és-ápolásról, a lovas és lósportokról szóló ismeretterjesztő részek teszik teljessé a könyvet.

 

Lapozz bele!

 

4. Körbeforgó szép természet

A 2024 elején kijött, gyönyörű képes ismeretterjesztő könyv témája a természet körforgása – kicsiben és nagyban.  A Gabby Dawnay – az 5 perces kis csodák szerzője – tollából született, Margaux Samson Abadie illusztrációival megjelent, csoda szép könyv a természet 48 körkörösen ismétlődő történetét meséli el állatokról, az emberről, növényekről és gombákról a Földről és a világűrről. Hogyan kezdődik és zajlik az élet, és minek meddig tart az életciklusa? A Körbeforgó szép természetet megint csak az egész család könyvespolcára ajánljuk, annyira informatív és dekoratív.

Lapozz bele!


5. Madarat tolláról

Madárrajongóknak kihagyhatatlan ez a könyv, amely egyszerre ismeretterjesztő és foglalkoztató. Aki nemcsak megismerni szeretné Európa 10 leggyakoribb madárfaját, hanem szívesen gyönyörködne is a makettjeikben, az imádni fogja. Az illusztrációk, a könnyen kipattintható és összeállítható madármodellek magukért beszélnek, az ismeretterjesztő szövegek tömörek, informatívak és érdekesek. És ami legfontosabb, azokat a madarakat ismerhetjük meg, amelyek itt ugrándoznak, repkednek, csicseregnek és dalolnak körülöttünk a kertben, parkban, erdőben. 

Lapozz bele!

 

6. Mi MICSODA OLVASÓ Foci

A Mi MICSODA Olvasó-sorozat újabb saját fejlesztésű kötettel bővül a Foci Eb évében. A focirajongó kezdő olvasók alaposan elmélyedhetnek a labdarúgás világában, miközben gyakorolják az olvasást. Útjukon Robi, a focista gepárd vidám figurája kíséri őket. A kezdetektől a legfontosabb rangadókon és sok-sok futballsztorin át a szabályokig és a híres stadionokig szó esik mindenről, ami a fociban fontos. A szerző, Kiss Tibor Noé, aki maga is focizott és futballújságíróként is dolgozott, bemutatja minden idők legjobb focistáit is, és természetesen kitér a magyar focira legfontosabb epizódjaira is.

Lapozz bele!

 

7. Kutyavilág

Kutyabarátoknak jövendő kutyatartónak hasznos és szórakoztató könyv a kutyákról, vicces illusztrációkkal. Az emberiség történelmét a kezdetektől kutyacsaholás kíséri, és mióta a kutyák mellénk szegődtek, azóta hűséges társaink. Ez a könyv még közelebb hozza őket, rengeteg mindent elmesél róluk, és segít abban, hogy jobban megértsük a viselkedésüket. Minden eladott Kutyavilág árából a kiadó 100 Ft-tal támogatja a Kutyák Határok Nélkül Alapítványt, amely mentőkutyákkal segít a bajbajutottaknak.

Lapozz bele!

 

8. Jó éjt, Breki!

Altatós könyvekből sosem elég!  A varázslámpás könyvek segítenek, hogy öröm legyen az elalvás a kisgyereknek. A Jó éjt, Maci! mellé megérkezett a Jó éjt, Breki! is. Várnak benneteket az aranyos versikék és a sötétített fólia alá becsúsztatható kartonlámpa, amivel „megvilágíthatjátok” az állatkákat, és elköszönhettek tőlük. Remek altatós móka, ráadásul segíthet kialakítani az elalvás rutinját.

Lapozz bele!

 

9. Családom a vadonban

Óvodásoknak szóló mese, ismeretterjesztéssel, kézműveskedéssel és kvízzel az oroszlánról és az elefántról. Mindkét könyv az állatkölyök szemével mutatja be az állatok egy napját. Kisoroszlán családjában a vadászat, a játék és a szunyókálás a fő elfoglaltság, Kiselefánt csordája együtt vonul a vízhez, jó sokat gyalogolnak, még a fák tetejét is elérik az ormányukkal, és imádnak dagonyázni. A valós életből vett mesét akvarellek illusztrálják, az ismeretterjesztő részben fotókon is megjelennek az állatok. Az olvasás után pedig jöhet a kvíz és egy kis kézműveskedés!

 

10.  A természet hangoskönyve

Két kis vízcsepp és Kisbagoly a főszereplői a mesés rajzokkal és hangfelvétellel illusztrált képeskönyveknek, amelyek a gyerekeknek gyerek szemszögből mutatják meg a természetet. Kisbagoly mindennél jobban vágyik rá, hogy meglássa a napot, ezért elindul, hogy megtalálja. Miközben a mamája, a medve, a mókus és az őz a kisbaglyot keresik, ő sok érdekes lénnyel találkozik az éjszaki erdőben: a szentjánosbogár, a fülemüle, a lappantyú, a tücsök, a szöcske és más éjjeli állatok útmutatást adnak neki. A Két kis vízcsepp kalandos útjában Csöpp, az aprócska vízcsepp egy felhőből egyenesen egy virág kelyhébe csöppen, másnap Csepp is csatlakozik hozzá, felkapja őket egy szellő, és egy levélcsónakban ringatózva hosszan-hosszan utaznak… Közben sokféle állattal találkoznak: a kecskebékával, mormotával, pacsirtával, méhekkel. Mindkét mesét és a természet hangjait hangfeltélen is meg lehet hallgatni. A könyvek kedves ágyikószertartással zárulnak, hogy a mese után könnyebben menjen az elalvás.

Lapozz bele! – A kíváncsi kisbagoly és a nap

Lapozz bele! – Két kis vízcsepp kalandos útja

 

+1. Ismered a növényeket?

Ez a Mi MICSODA Junior matricás rejtvényfüzet ugyan nem könyv, hanem foglalkoztatófüzet, de nagyon hasznos és szórakoztató, mert segít alaposan megismerni a növényeket fűtől fáig, almától répáig, bokortól virágig. Vidám rejtvények, színezők és matricák vannak benne, amiket a gyerekek imádnak. Ha pedig tetszett, érdemes többi foglalkoztatót is megnézni nálunk!

Lapozz bele!

Böngésszetek a foglalkoztatók közt!

 

 


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene