A 10 legjobb gyerekkönyv karácsonyi ajándéknak

ajánló, könyv

Kalandtól tudásig és böngészésig, mutatjuk, milyen gyerekkönyveket ajánlunk 2023-ban a karácsonyfa alá.

Mister Morrison mágikus állatlexikona

AjánlóNemcsak nálunk, hanem mára az egész világon az egyik legnépszerűbb Margit Auer Mágikus állatok iskolája gyerekregénysorozata, amely immár a 13. kötetnél tart. Sőt, Miss Cornfield osztályának kalandjai folytatódnak: három gyerek még várja, hogy mágikus állatot kapjon. A Mágikus-univerzum közben terebélyesedik, az alapsorozatból színdarab és film is készült, sorban érkeznek a Végre vakáció! történetek, elindult a kezdő olvasóknak szóló Kinyomoztuk sorozat, most pedig itt van Mister Morrison mágikus állatlexikona.

Ebben Mortimer mindent összeszedett, amit csak tud a világ körüli utazásai során begyűjtött mágikus állatokról: bemutatja a rendszertani rokonságukat, az élőhelyeiket és a jellemző tulajdonságaikat. De ez még nem minden, mert a tudnivalókat kiegészíti személyes meglátásaival és újabb megfigyeléseivel. Tovább a könyvhöz!

 

Láss egyre több csodát!

AjánlóA Láss csodát! 2022 bestsellere volt, majd 2023-ban két folytatást is kapott: ezek a Láss csodát! Szép álmokat! és a Láss egyre több csodát! – Állj meg, vedd észre a természet rejtett pillanatait! Utóbbi újabb, magukkal ragadó természeti jelenségeket mutat meg mesés illusztrációkkal és rövid magyarázatokkal, közben a megfigyelés és a felfedezés, a lelassult szemlélődés örömére is tanít. ű

A gyönyörű illusztrációk és a kissé lírai ismeretközlő szövegek telitalálatnak bizonyultak a kisgyerekesek körében. Olyan, mintha diafilmet vetítenénk vagy egy Instagram-bejegyzés képeit nézegetnénk, és közben belefeledkeznénk a megkapó pillanatokba! Tovább a könyvhöz!

 

Az Öreg Tölgy születésnapja – Ünnepel a Kerek Erdő

AjánlóAz immár harmadik kiadásnál tartó Kerek erdő, esztendő után megérkezett a verses böngésző folytatása, Az Öreg Tölgy születésnapja is. Ugyanúgy Mackó és barátai a főszereplői, akik ezúttal az 500 éves Öreg Tölgy születésnapi meglepetés bulijára készülődnek.Békák, menyétek, nyuszik, mackók, harkály, mókusok, galambok és a többiek mind-mind kiveszik a részüket a készülődésből.

Útra kelnek a meghívók, lampionok és girlandok díszelegnek a fákon, szépen terített asztalokon finomságok sorakoznak, sőt jelmezek is készülnek, mert a születésnapi ünnepségen színi előadás is lesz. S hogy ki miként szorgoskodik? Kiderül a böngészőből!

A mesés rajzok, a különleges, játékos versek, a rengeteg böngésznivaló és a humoros és választékos szöveges utasítások együtt nagyon szerethetőek. Tovább a könyvhöz!

 

Mi MICSODA ALBUM – Lovak és pónik

AjánlóCsoda szép lólexikon és lovas kézikönyv egyben! Ha szeretnél otthon lenni a lovak világában, ebből megismerheted a legfontosabb lófajtákat. Az ábécébe rendezett fajták között könnyen megtalálhatod a kedvenceidet.

Több mint 650 színes fotó, fajtaleírások és érdekességek várnak A-tól Zs-ig. A fajták bemutatása mellett hasznos ismereteket szerezhetsz a lótartásról, lóápolásról, a ló- és lovassportokról. A lovak szerelemeseinek és kezdő érdeklődőknek is ajánljuk ezt a 196 oldalas Mi MICSODA albumot. Tovább a könyvhöz!

 

 

 

Mi MICSODA Ásványok– A természet ékszerei

AjánlóA Mi MICSODA-sorozat egyik legnépszerűbb kötetének idén már a harmadik utánnyomása jelent meg. A kötet bemutatja a különböző ásványtípusokat, a leghíresebb lelőhelyeket, a hétköznapi és nem hétköznapi felhasználásukat, megtudhatod, hogyan bányásszák őket és még egy sor érdekességet olvashatsz a földkérget alkotó kőzetekről.

Az óriási hegyek, a meredek sziklák, az apró kavicsok a folyóban és a tengerpart homokja mind különféle „kő”. Az utcakő és a házak is kőzetekből készülnek, az autókhoz és a vasúthoz fémekre van szükségünk, amelyet ércásványokból nyernek ki. Még a kozmetikumokban (hintőpor, púder stb.) is vannak ásványok. Az ember által kedvelt drágakövek pedig a kemény ásványok legszebb változatai. Tovább a könyvhöz!

 

Az első 500 szavam

AjánlóEz a babalexikon segít nektek a világ felfedezésében. A szokásos babakönyveknél nagyobb és vastagabb, hadd ismerjenek meg a picik minél több dolgot!

A kedves rajzok témakörönként csoportosítva mutatnak meg csupa olyasmit, ami a hétköznapokban ott van körülöttünk: család, tárgyak, érzések, évszakok, ruhadarababok, ételek és így tovább. Böngészhetitek a kanapén összebújva, és megnevezhetitek együtt, amit láttok! Tovább a könyvhöz!

 

 

Mi MICSODA Olvasó – Budapest

AjánlóA kezdő olvasóknak szóló ismeretterjesztő sorozat, a Mi MICSODA Olvasó újabb saját fejlesztésű kötete. Budapesten és a környező településeken 2,5 millióan élnek, majdnem az ország lakosságának a negyede. A főváros nem csak politikai, gazdasági és kulturális központ, hanem több mint másfél millió ember otthona.

Milyen házakban laknak a budapestiek? Hová járnak sportolni, sétálni, kikapcsolódni, játszóterezni? Mi teszi Budapestet olyan vonzó várossá a turisták számára? Miről mesélnek az utcák és városrészek elnevezései? Melyik a legmagasabb épület, és hol a legmélyebb a metró? Honnan jön a mentő? Kik vesznek részt a közösségi tervezésben? Mi az a közösségi komposztálás, és miért jó? Miért fontos, hogy minél több fát ültessünk a városban? Mitől fenntartható egy épület? Rozgonyi Sarolta kézen fogja a kezdő olvasókat, hogy vele és kutyájával, Mézivel együtt járják be a fővárost. Tovább a könyvhöz!

 

Az idő könyve

AjánlóAki ismeri a Matek a köbönt és az Arányok atlaszát, annak ismerős lesz a forma és a laza, de cseppet sem felszínes megfogalmazás. Az idő könyve olyan alapos, amennyire alapos lehet egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyv. Közben látványos és humoros is.

Mi az idő?  Miért van az, hogy néha repül, máskor meg vánszorog? Ugyanaz az idő a Földön és a Marson? Lehetséges az időutazás? Miért mutat mást az óra a világ különböző részein? Hogyan lehet az idő meghatározásával megfejteni a múltat? Hogyan változott az időről alkotott képünk az idők folyamán? Mikor kezdődött az idő?  Vége lesz-e valaha? Az állatok is úgy érzékelik, mint mi? Az idő más bolygókon is ugyanaz? Miért vannak notórius késők? Mi az idő legkisebb egysége? Lehetséges az időutazás? Melyik a legnagyobb óra? meddig tartott egy év a dinoszauruszok korában?

Az idő könyvének forgatása szórakoztató és hasznos időtöltés, és mire a végére érsz, nemcsak arra a kérdésre tudsz majd válaszolni, hogy „Mennyi az idő?”, hanem arra is, hogy „Mi az idő?”. Tovább a könyvhöz!

 

Miri – Karácsonyi angyalok – A telis-telihold

AjánlóFenyvesi Orsolya elbűvölő Miri meséi folytatódnak, az első kötet két meséje, A varázsmododó és A nagy vihar után, itt van a második rész, benne A karácsonyi angyalok és a Telis-teli Hold. Már acímekből is sejtehető, hogy a nem hétköznapi ovis Mirivel újabb varázsos dolgok történnek.

Miri elhatározza, hogy karácsonykor meglesi az angyalokat! Amikor nem jár sikerrel az akció, kikövetkezteti, hogy láthatatlanok. Mint a szabad szemmel nem látható baktériumok! Ajjaj, talán le is nyelt párat véletlenül, és megfertőzték jósággal! A kötet másik meséjében Miri arra ébred álmából, hogy a telihold próbál betüremkedni az ablakon, és anya minden erejével igyekszik visszatartani. No és ha beengednék? Kiderül, hogy nem kell félni egy kis szomorúságtól! A meséket Miklya Emese csoda szép rajzokkal illusztrálta. Tovább a könyvhöz!

 

Elefánt a Bakonyban

AjánlóA kezdő olvasóknak szóló Szeretek olvasni! sorozat legújabb köteteinek kalandjai éppenséggel meg is történhetnének, de mégis mesések, és ettől nagyon jó olvasni őket. Fodor Anikó illusztrációnak köszönhetően a szórakoztató történetekbe még jobban beleélhetik magukat a gyerekek. Komjáthy Nessie mini meseregényeinek főszereplői városi gyerekek, bakonyszenterzsébeti színes otthonkás Bözsi nénik, no meg Puki, az elefánt.

Az első részben a pannonhalmi osztálykirándulás meglepő fordulatot vesz a büdi halászlé miatt. Betti és Marci találkoznak Lackóval és Pukival, az elefánttal. De hogy kerül egy elefánt a Bakonyba? És mi lesz a sorsa?

A második részben Betti és Marci visszatérnek Bakonyszenterzsébetre, és ezúttal Dédi is velük tart. A Bözsi nénik szorgosan nevelik az utánpótlást. A cirkuszosok felbukkanása még így is majdnem kifog rajtuk, de szerencsére kéznél van a segítség! Tovább az első részhez! Tovább a második részhez!

+1

Makákók!
A koala átka / A köd kalózai / Kapitányok viadala

AjánlóVakulya Norbert állatos kalandregénytrilógiáját nyolcéves kortól ajánljuk. Varga Zoltán képregényszerű illusztrációi segítenek még jobban elképzelni a szédítő kalandokat.

Két minden lében kanál majmocska bajba kerül: kénytelenek három nap alatt nevet lopni, vagy – hohó! – örökbe búcsút inthetnek a farkincájuknak! Emeli és Mancsi, a két kerge, talpraesett és öntörvényű makákó egy nap véletlenül épp egy varázslót próbál meglopni. Kaliptusz, a vajákos koala ezért elveszi a nevüket, és megátkozza őket: ha nem lopnak maguknak három napon belül újat, oda a nevük, de még a farkuk is!
A névlopás amolyan varázsos dolog ám! Ha pedig hőseinknek nem jó bármilyen név, kimondottan kalandos is!

Az első kötetben a kalandok még csak épp elkezdődnek, de már észvesztő a kavalkád! A második részben mindenki sorsa még bizonytalanabbá válik, ha ez egyáltalán lehetséges. A harmadik részben minden megoldódik, de vajon mindenki elégedett lesz-e? Vakulya Norbert kacagtató, fordulatos kalandregénye letehetetlen olvasmány. Tovább a könyvekhez!

 


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  India  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene