Amikor a kövek bennünk keletkeznek

epekő, fogkő, kőzetek, vesekő

A kövek kémiai szempontból a természet élettelen anyagai. Nagyobb egységekben kőzeteket alkotnak, amelyek egyúttal bolygónk szilárd részét adják. A kőzetek a világegyetemben mindenütt létrejöhetnek. Legjellemzőbb vonásuk, hogy kemények, eltörhetők, de nem nyújthatók és tűzben nem égnek el. Legkisebb képviselőikkel, a kavicsokkal általában folyók vagy tengerek partján szoktunk találkozni. Időnként azonban az is előfordul, hogy a saját szervezetünkben keletkeznek kövek. De vajon hogy kerülnek oda, és mi az oka a megjelenésüknek?

A fogkövek ügye a legegyszerűbb

Az emberi szervezetben alapvetően az emésztéshez, ritkábban a nyirokrendszerhez kapcsolódó pontokon jönnek létre kisebb-nagyobb kövek, egy-egy üreges szervünkben. Ilyen testrészünk a szájunk, amelyben elsősorban a fogkövekkel kell megküzdenünk. Az evés természetes része, hogy a szánkba sokféle anyag kerül bele, ahol összetalálkozik a szájüregünkben természetesen jelen lévő, az emésztést segítő baktériumokkal. Ezek gyakran vékony fehérjeréteggé állnak össze a fogunk felszínén, és akár a leggondosabb fogmosás ellenére is ún. plakkot, lerakódást képeznek rajta.

Az ember epéjéből a legváltozatosabb kövek kerülhetnek elő, a műtétek során. Van, aki meg is őrzi, hogy emlékeztesse, mekkora veszedelemtől szabadult meg, amikor kivették belőle. (Kép: Natursziget)

A plakk fehéres-sárgás lepedék, amely a kialakulása első egy-két napjában még feloldható a vízzel, és könnyen eltávolítható. (Ezért is ajánlják a fogorvosok a cukormentes rágógumikat illetve a gyakori almaevést azoknak, akik szájában gyakran képződik lepedék, mert ezek szinte leradírozzák, illetve feloldják a fogakról ezt a réteget.) Ha azonban a plakknak makacsabb összetevői is vannak, és például beépülnek az anyagukba a nyálban lévő kalciumsók, akkor már hiába a rágógumi: a fogakon megkeményedett, kavicsokká összeálló lerakódások keletkeznek. Ezek pedig többféle bajt is előidézhetnek, így például súlyos fogíny- vagy fogágygyulladást is. Ezenkívül a fogzománcot is súlyosan károsíthatják.

Szerencsére azonban ezek a kövek azok, amelyek viszont könnyen le lehet szedni a megfelelő műszerekkel, elsősorban a depurátorral. De vízhűtéses ultrahangkészüléket is szoktak használni a fogkövek leszedéséhez. Ennél sokkal nehezebb dolguk van azonban azoknak az orvosoknak, akiknek a testünk egyéb üregeiben keletkezett kövektől kell minket megszabadítaniuk.

Az epekő mögött a bilirubin és a koleszterin áll

A testünk belsejében leggyakrabban az epehólyagban keletkeznek kövek. Ez a kis méretű, üreges szervünk a has jobb felső részén van, a máj közvetlen közelében, és az emésztéshez szükséges epefolyadékot tárolja-adagolja. Normális esetben sem a rajta keresztülhaladó koleszterin, sem a bilirubin nevű vegyület nem okoz gondot az epe működésében. Amikor mégis kő keletkezik benne, amögött a bilirubin útjának megakadása áll.

A bilirubinnal a vérképvizsgálatnál szoktunk találkozni, ott olvashatjuk, hogy milyen a vérünkben a mértéke. Ez a vegyület a vörösvértestek hemoglobin részének egyik bomlásterméke, vagyis normálisan a vörösvértestek elöregedése és pusztulása során jelenik meg. Egy-egy vörösvértest nagyjából 120 napig él, majd az elöregedése során a  lépben bomlik le, az ún. hem eloxidálódásának kíséretében, amikor is bizonyos enzimek közreműködésével és a gyűrűs szerkezet megtartásával a hemből először biliverdin, majd bilirubin lesz. A bilirubin innen a vérbe, majd az albuminhoz kötve a májba kerül.

A májban egy enzim hatására megnő az oldhatósága, így az epével szabadon kiválasztódhat, és elhagyva az epehólyagot, a bélbe kerül. (Részletesen olvashatsz erről ebben a cikkben.) Ha tehát ez a folyamat szabályosan megy végbe, akkor az epehólyagból minden anyag folyamatosan ki tud ürülni, ezt semmi nem akadályozza. Ha azonban valahol hiba csúszik a folyamatba – például a máj kevesebbet termel némelyik enzimből, miközben túl sok koleszterin van jelen, esetleg még az ólom és más nehézfémek is beleszólnak a lebomlás menetébe, akkor a bilirubin lerakódhat, kristályosodási folyamatok indulhatnak meg az epehólyagban, és növekedésnek indulhat az ennek nyomán létrejött egy, de akár több kő is. Ezek közül a kisebbek nem okoznak fájdalmat, de amikor már túl nagy vagy túl sok kő van az epehólyagban, akkor ez már műtétet igényel. Különösen, hogy a kövek az epevezetéken át a hasnyálmirigybe is bejuthatnak, és ott súlyos gyulladást okozhatnak. Előfordul, hogy önmagukban a köveket már nem lehet eltávolítani, és olyankor az egész hólyagot ki kell venni.

Húgyhólyag és vesék

A vesékben akkor alakulnak ki vesekövek, vagyis kemény kristályrögök, ha a húgyutakban ásványi anyagok halmozódnak fel. Ezeknek a legtöbb esetben a kalcium az alapjuk, amelyet természetes módon tartalmaz a vizelet, és amely normális esetben minden probléma nélkül ürül ki a szervezetből. Ám ahogy az epekő keletkezése mögött inkább a különféle anyagok egymásra hatását kell keresnünk, itt inkább az arányok felborulása okozza a kő képződését.

A vesekő a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakul ki. A kövek leggyakrabban kalcium-oxalátból állnak, amely 70-80%-ban van jelen bennük, s mellettük még a húgysav a másik, fő alkotóelem. A kövek egy kisebb része magnézium-foszfátból, ritkán cisztinből áll. De vajon miért állnak össze kövekké azok az anyagok, amelyek egyébként minden további nélkül távoznak a vizelettel?

Az egyik leggyakoribb okként a kevés folyadékbevitelt szokták emlegetni. Ennek negatív hatását különösen fokozza, ha ráadásul még izzadunk is, a vízvesztés következtében ugyanis hétköznapi nyelven szólva besűrűsödik a vizelet, szakszóval megnő a kalciumkoncentrációja, és ennek következtében kalciumkiválás következik be. Emellett azonban még más tényezők is elősegíthetik a vesekőképződést. Ilyen például néhány gyógyszer vagy vitamin szedése is. A gyógyszerek közül az amúgy vízhajtó szerepű furosemid, de bizonyos szteroidok és savlekötők is fokozhatják a kalciumkoncentrációt a vizeletben. Ennél is fontosabb, hogy az egyébként az egészségünket erőteljesen védő C-vitamin is veszélyforrássá válhat, ha valaki nyakló nélkül szedi. Ugyanígy a „DEKA” szóval összefoglalt – tehát a D, E, K, A betűkkel jelölt – lassan kiürülő vitaminokból sem szabad túl sokat szedni, mert ezek is hozzájárulhatnak a kalcium anyagcseréjének megzavarásához. A vörös húsok túlzott fogyasztása pedig a húgysavszint emelésével fokozhatja a vesekövek kialakulásának esélyeit. Mindezek mellett persze egyéb betegségek is hozzájárulhatnak ehhez, de szerencsére csak ritkábban.

A vesében több helyen is képződhetnek kövek, amelyek nem mindig okoznak fájdalmat. Amikor azonban már elzárják a vizelet útját, akkor viszont annál nagyobb görcsöket idéznek elő. (Kép: Ferfigyogyaszat.hu)

Mivel a vesekövek nagyon lassan haladnak a  húgyutakon, különösen erős fájdalmat okozhatnak és gyakran szintén csak műtéttel lehet megszabadulni tőlük. Szerencsére azonban már hanghullámokkal vagy lézerrel és szét lehet roncsolni a köveket, így a műtétek egyre kisebb megpróbáltatást jelentenek. Emellett a tudatos étkezéssel, olykor diétákkal meg lehet előzni a kövesedéseket. (Továbbiakat itt olvashatsz.)

Az idősebb férfiaknál a vesekövek mellett olykor a prosztatakövek okoznak szenvedést, bár lényegesen kevesebbet a többinél. Az itt keletkező kövek többnyire csak mákszemnyiek, és nem is okoznak tüneteket. Néha azonban elfertőződhetnek, és ilyenkor antibiotikummal kezelik az így kialakult gyulladást. Itt a kalcium-foszfát az, amely a pangó mirigyváladék összesűrűsödése miatt kicsapódik a folyadékban, és apró, inkább homokszemcsére emlékeztető köveket hoz létre.

Kövek import alapanyagokból

Bármennyire is hihetetlen, az orrunkban is keletkezhetnek kövek. A különbség annyi, hogy ez az egyetlen olyan üreges szervünk, amely nem önmagától termel ki köveket, hanem kívülről „szerzi be” hozzájuk az alapanyagot. Ez bármi lehet, ami elég kicsi ahhoz, hogy még gyerekkorunkban észrevétlenül bekerülhessen az orrunkba. Így például elraktározódhat ott akár egy mini gomb is, egy picinyke mag, radírtörmelék vagy faforgács, amelyet véletlenül felszívtunk. Ha a gyerekek nem érzik ezeknek a darabkáknak a nyomását, vagy hiába érzik, mert nem tudják, honnan ered, akkor bizony ezek nemcsak beágyazódnak a nyálkahártyába, hanem még magukhoz is vonzzák az apró hajszálerekből a kalciumot, a magnéziumot és a vasat. Amelyek pedig fokozatosan rárakódnak, és egyre nagyobbra növesztik a tárgyat, mígnem végül valódi követ kreálnak belőlük. Ilyenkor ennek is műtét a vége. Ezért is nagyon fontos, hogy a kisgyerekeknek a közelébe se kerüljenek az ilyen, apró tárgyak vagy forgácsok, és kizárjuk az ilyen helyzeteket. Hiszen van elég szép kő, kavics körülöttünk a természetben, fölösleges ezeket még orrkövekkel is szaporítani.

Lévai Júlia


Címkék:

1917-es szocialista forradalom  A kis herceg  Ady Endre  Aiszóposz  Aitken  Albert de Mun  Ammut  Anaximandrosz  Angol Park  Antarktisz  Antoine de Saint-Exupéry  Anubisz  Apollón  Arakhné  Arany János  Arisztotelész  Arkhimédész  Artemisz  Asszír Birodalom  Aszklépion  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Augustus  Ausztrália  Babits Mihály  Baradla-barlang  Belgium  Benedek-rend  Besztercebánya  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Buda  Budapest  Budapesti Vidám Park  Buddha  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Charles de Gaulle  Chicago  Churchill  Claude Chappe  Coriolis-erő  Curiosity  Cynara  Danaé  Dante  Dante Alighieri  Dionüszosz  Dzsingisz kán  Dávid király  Edward Jenner  Egri csillagok  Emese  Erzsébet királyné  Esterházy Miklós Móric  Esterházy Péter  Fahrenheit  Fehérlófia  Fekete István  Feneketlen-tó  Ferenc József  Ferenc pápa  Fiume  Formózusz pápa  Fourier-transzformáció  Franciaország  Fribourgi Unió  Föld  Földközi-tenger  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Galénosz  Ganésa  Geomancia  Guinness rekordok  Hans Christian Andersen  Hedy Lamarr  Hermész  Hippokratész  Hitler  Homo sapiens  Héber Biblia  Héra  Hérodotosz  I. Erzsébet  India    Jackie Cochran  Jahve  James Prescott Joule  Japán  Jean de La Fontaine  John D. O’Sullivan  Juhász Gyula  Jules Verne  Julius Caesar  Justh-párt  János vitéz  Jézus  József Attila  Kaffka Margit  Kheirón  Királyok Völgye  Kivonulás könyve  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kosztolányi Dezső  Kréta  Kyatice-kultúra  Károlyi Mihály  Kígyótartó  Kína  LOGICO  La Trappe  Las Vegas  Lazarro Spallanzani  Lazzaretto Vecchio  Leonardo da Vinci  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lukács László  Lyme-kór  Léda  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Marco Polo  Margit-sziget  Margitsziget  Marokkó  Mars  Medúsza  Melbourne  Mesekönyvek  Mexikó  Mezopotámia  Mi MICSODA  Milánó  Minerva  Mithridatész  Moirák  Monte Cristo grófja  Munkás Szent József  Mária  Mária Terézia  Mária csillaga  Márton kenyere  Mátyás király  Mózes  Nagy Konstantin  Nagy Sándor  Nagy-korallzátony  Napóleon  Nautilus  Nelson altengernagy  Newton  Nivelles  Nobel-díj  Normandia  Normandiai partraszállás  Notre-Dame  Nursiai szent Benedek  Nyugat folyóirat  Nyulak szigete  Olimposz  Oroszország  Országház  Pallasz Athéné  Pegazus  Perszeusz  Perzsia  Pesti Állatkert  Petőfi Sándor  Plinius  Pompeius Magnus  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Poszeidón  Párizs  Pégaszosz  Rijeka  Robert Owen  Roosevelt  Rubik Ernő  Róma  Római Birodalom  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Skócia  Stephen Hawking  Szent Heléna  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent Patrik  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Szicília  Szociáldemokrata Párt  Szogdia  Széchenyi István  Thesszaloniké  Tiberius császár  Tisza István  Titanic  Tompa Mihály  VII. István pápa  Vatikán  Velence  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Vénusz légycsapója  Werbőczy István  Wilhelm Emmanuel Ketteler  XIII. Leó pápa  XV. Lajos  Xántus János  Zeusz  alvás  anemométer  antibiotikum  arakhnofóbia  archea  articsóka  autofágia  autó  axolotl  bagoly  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  belsőégésű motor  beporzás  betegség  biológia  bozóttűz  buddhizmus  béka  békakirály  békamentők  békák  bölcső  búvárfelszerelés  búvárharang  búvárkodás  cidrimókus  cineol  ciszterciták  citoplazma  corona  csapdaállítók  csatorna  csecsemők  császármetszés  császárság  csütörtök  cukor  cégér  céhek  címer  delej  denevér  diadém  dob  drón  dízelmotor  dórok  echolokáció  egyensúly  egyiptom  egyszarvú  ektoparazita  elefánt  emlős  epekő  eretnek  etimológia  etruszkok  eukaliptusz  fasírt  fejdísz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  felfedezés  felvilágosodás  feng-shui  finommotorika  fogkő  foglalkoztató  folyadékkristály  fondendoszkóp  frank  fáraó  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gabona  galea  gallok  griffmadár  gyerekjáték  gyufásdoboz  gyárak  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  gyöngy  gyöngyhalászat  gót  gőzgép  gőzhajó  gőzmozdony  hableány  hadművelet  hajmosás  hajógyártás  hajózás  halak  halál  halálbüntetés  hangsebesség  hatalom  higany  himnusz  hiszti  hullazsinat  hullámvasút  humanizmus  hurrikán  háború  hóhér  húsevő nyövények  hőmérséklet  hőmérő  időjárás  ikozaéder  illat  immunitás  indiánok  inga  inkubátor  interjú  internet  ipari forradalom  irodalom  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  istenek  jel  jelhordozó  jelrendszer  járvány  játék  kakas  kalauzhajó  kalogathia  kalóz  kalózlevél  kalózállam  kamelaukion  kamikáze  kancsókák  kapitalizmus  karantén  kardigán  karmosbéka  karthauziak  katapult  kausia  kavicsok  kereskedelem  kereszténység  keszonbetegség  királynévíz  kisföldalatti  klímaváltozás  koala  kolera  komló  koncepciós per  kopoltyú  korall  korona  koronavírus  koszorú  kullancs  kultúra  kálvinizmus  készségfejlesztő  kétszikűek  kétéltűek  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  kórház  kölni  könyvtár  kötéltánc  közegészségügy  kőzetek  lazarett  lincselés  lizoszóma  lovasfutár  lárva  látás  láz  lázfa  léggömb  léghajó  légiposta  légzés  lövedékvető  lúg  magasság  magnetoszféra  magnetosztrikció  malária  mandula  manna  mannatövis  mannazuzmó  manufaktura  marcipán  masszázs  matchbox  mechanikus szerkezet  mese  mesék  metamorfózis  meteorológia  metró  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  misztikus lények  mitokrondrium  moszkító  munkások  mutualizmus  mágnes  mágnesesség  mágnesség  május  május 1  második világháború  méhek  méhlepény  méreg  narentinok  narvál  neandervölgyi  nimfa  nyál  nyár  népmesék  népvándorlás  olimpia  olvasás  organellum  ormány  orvoslás  oxigénfelvétel  parfüm  paróka  pedagógus  permafroszt  pestis  pilóta  placenta  postakocsi  pszichológus  pápaság  pékség  pók  rajz  rekamié  repülés  repülőgép  repülőtér  retina  robot  rovarok  rádiócsillagászat  rák  rákgyógyszer  régészet  rózsaolaj  sajt  sampon  sejtek  sellő  selyemút  sisakkorona  sport  szakszervezetek  szalamandrafélék  szanatórium  szappan  szappanbuborék  szavak  szem  szemafor  személynevek  szendvics  szerzetes  szerzetesrendek  szimbólum  szocializmus  szogdok  szonár  sztetoszkóp  sztrájk  szász  szél  szélkakas  szélzsák  szúnyog  szúnyoglárva  szülés  sáska  sáskajárás  sör  tamariszkusz  tanulójáték  teaút  tenger  tengeralattjáró  terhesség  terhességi teszt  terroristák  teszt  tesztelés  tetvek  thrákok  tirrének  tisztálkodás  tobzoska  torpedó  trappista sajt  trappisták  tudomány  turul  tájfun  tájoló  távíró  tömegközlekedés  törökfürdő  tükörtávíró  tüntetés  tőzsde  tűz  tűzoltók  ultrahang  unikornis  utópista szocializmus  vakcina  vakság  vasút  vegyszer  vesekő  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vikingek  világháború  virágok  virágállat  vitorlázórepülés  vizelet  vonat  vonatrablás  védőoltás  vérvörös csütörtök  vírus  víz  vörös nemeskorall  vörösfenyő  wifi  zsilip  zászló  Álmos  Északi-sark  Óbudai Hajógyár  Ószövetség  Ótestamentum  állatkert  általános választójog  átalakulás  éhínség  élesztősejtek  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ókori Egyiptom  ókori Görögország  öngyilkos merénylők  újszülött  úthálózat  ősbaktérium