Egy speciális teszt egerek, nyuszik és békák közreműködésével

gabona, Galénosz, Hippokratész, járvány, karmosbéka, nyál, terhesség, terhességi teszt, teszt, tesztelés, vizelet

A járványok kapcsán gyakran kerül elő a „teszt” illetve a „tesztelés” fogalma.
A tesztelés általában azt jelenti, hogy egy jelenséget, dolgot, képességet vagy tudást meghatározott állandó mércék szerint vizsgálunk meg. A járványok idején a tesztek arra valók, hogy kimutassák a kórokozók jelenlétét a fertőzésgyanús embereknél, illetve meghatározzák, hogy az illető pontosan melyik kórokozótól fertőződött meg. Ilyenkor az érintett személy nyálából vagy vizeletéből vesznek mintát, és azt nézik meg a laboratóriumban, hogy a mintában lévő anyagok hogyan reagálnak bizonyos, meghatározott vegyi anyagokra. A vizsgálat végeztével pedig kétféle eredményt kaphatunk: a teszt vagy pozitív, vagy negatív lesz.

Amikor a pozitív is lehet negatív, illetve fordítva…

Ha a vírusokat kereső tesztek végeredménye „pozitív”, az azt jelenti, hogy kimutatható volt a mintában a kórokozó. A „pozitív teszt” tehát ebben az esetben az érintett személyre nézve épp hogy negatív jelentésű lesz, hiszen azt bizonyítja, hogy megfertőződött.

Van azonban olyan helyzet is, amikor a „pozitív teszt”-nek a jelentése is pozitív: ha valaki kisbabát szeretne, és arra gyanakszik, hogy állapotos lett, akkor terhességi tesztet végezhet, hogy megtudja, sikerült-e teherbe esni. (Persze, ha valamilyen okból nem szeretne babát, de mégis teherbe esett, akkor számára negatív dolgot jelent majd egy pozitív végeredményű teszt.)

Ahhoz, hogy pontosan lehessen tesztelni a terhességet, először a HCG  hormont kellett felfedezni. Az ábrán jól látható, hogy ennek szinte miképp alakul, a terhesség során. (Kép: www.babaszoba.hu)

Ha egy nő menstruációja késik, az még nem jelenti azt, hogy terhes lett. Az elmaradó menstruációnak egyéb oka is lehet. A tesztnek olyasmit kell kimutatnia a vizeletből, ami kizárólag a terhesség következtében lehet benne. De vajon minek a jelenlétét mutatja ki a terhességi teszt, és milyen eszközzel tudja ezt megtenni?

Kezdetben voltak a gabonák

Ma már tudjuk, hogy amikor végbement a fogantatás – vagyis a férfi ondójának egy spermája behatolt a nő érett petéjébe, amely ezután sikeresen be is ágyazódott a nő méhébe –, olyankor a női szervezetben magasra ugrik egy bizonyos hormon, a humán chorio gonadotropin, vagyis a HCG szintje. Ezt a hormont az 1920-as években fedezték fel, és azt állapították meg róla, hogy kezdetben a megtapadt embrió, majd a méhlepény termeli.

Mennyisége a terhesség alatt egy darabig növekszik. A maximumát általában a 10-dik héten éri el, a 12-dik héttől aztán megfordul a folyamat: a HCG a 20-dik hétig fokozatosan csökken, majd a szülésig nagyjából stagnál.

A HCG hormon felfedezése után az orvosok már tudták, hogy a terhesség megállapításához ezt a hormont kell keresni a nők vizeletében (abban ugyanis minden olyan kémiai anyag nyomai kimutathatóak, amelyek éppen jelen vannak a szervezetünkben). Ezt megelőzően azonban csak annyit tudtak, hogy a teherbe esett nők szervezetében kell lennie valaminek, ami megváltoztatja a vizeletük szagát és enyhén a színét is.

Elsőként Egyiptomban kezdtek kísérletezni a terhesség tesztelésével. Az volt a kérdés, hogy milyen anyagokkal hozzák kapcsolatba a nők vizeletét ahhoz, hogy valamilyen reakciót kapjanak, amiből aztán a terhesség meglétére vagy nem meglétére következtethetnek. Mivel a terhesség egy új élet sarjadását jelenti, arra gondolta, hogy talán a gabonák megfelelőek lehetnek, hiszen a sarjadás-növekedés folyamatát azoknál tapasztalhatjuk a leglátványosabban. (Nem véletlen, hogy a magyar népnyelvben sokáig „élet” volt a búza és az egyéb gabonák neve.)

Ezért azt találták ki, tesztként, hogy a nők gabonaszemekre pisiljenek rá. És ha azok ettől kihajtanak, akkor létrejött a terhesség. Később ezt még úgy is finomították, hogy a nőnek egy adag búzára és egy adag árpára is rá kellett pisilnie. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ha az árpa kezdett nőni, akkor fiúval, ha viszont a búza sarjadt ki, akkor kislánnyal volt terhes az asszony. Hogy ez a nemet jósló teszt mennyire volt megbízható, arról sajnos nem vezettek statisztikákat, így az is lehet, hogy semennyire. Az mindenesetre biztos, hogy a hormonoknak serkentő hatásuk lehetett a gabonára.

A dél-afrikai karmosbéka a kétéltűek osztályába, ezen belül a békák rendjébe és a pipabékafélék családjába tartozó faj. Több évtizeden át szolgálta az embereket a terhességi tesztek alanyaként.

Egy 1963-ban elvégzett kísérletnél megismételték az ókori módszert, és arra jutottak, hogy a terhesek vizelete a gabonák hetven százalékánál valóban beindítja a sarjadást. Ennek alapján tehát azt lehet mondani, hogy az egyiptomi tesztek valószínűleg hetven százalékban voltak megbízhatóak.

Egy összefoglaló cikk szerint a terhességi tesztek sokáig hasonlóképpen működtek. A görög Hippokratész Corpus Hippocraticum című művében több feljegyzés is olvasható terhességi tesztekről. Az egyikből például az derül ki, hogy a tejivásra adott reakciókkal is megpróbálták tesztelni a terhességet. Egy másik neves orvos, Galénosz is elfogadta a hippokratészi leírást.

A modern orvostudomány megalapítója, a perzsa Avicenna pedig ként öntött a vizeletbe, és azt vizsgálta, hogy így kifejlődnek-e bizonyos kezdetleges élőlények ebben a keverékben. A középkorban azután a pisiprófétáknak gúnyolt orvosok koruk minden kémiai felfedezését igyekeztek hasznosítani a tesztelésekben, de pontos eredményekhez ők sem juthattak. Igazán megbízható tesztek csak akkor jelentek meg, amikor a tudósok állatokkal kezdtek kísérletezni.

Mit jelentett a hormon felfedezése?

A HCG hormont két német orvos, Selmar Aschheim és Bernhard Zondek mutatta ki 1928-ban. Miután akkorra már mindennapos gyakorlattá vált az injekciózás, megkezdődhettek azok a kísérletek, amelyek során a nők vizeletét emlősállatokba fecskendezték, és azt vizsgálták, hogy ez milyen hatással van rájuk. Kezdetben kifejletlen nőstény patkányok és egerek kaptak ilyen injekciókat. Ha ennek hatására megindult bennük a peteérés, akkor egyértelmű volt, hogy a vizelet HCG hormont tartalmazott.

Mivel a karmosbéka viszonylag könnyen tartható állat, sokan tartanak otthon is belőlük. Az állatkereskedésekben két változatuk is kapható: a szürkésbarna és az albínó. Ez utóbbit talán többen is kedvelik, mint a színes társait. (Fotó)

Később egy másik kutató, Maurice H. Friedman nőstény nyulakat használt: a fülüknél futó vénájukba fecskendezte be a vizeletet. Mindehhez azonban meg kellett ölni az állatokat, hiszen csak a boncolásuk során tudták megnézni, hogy mi történt a petefészkükben.

A következő lépés kíméletesebb volt, a kutatók ugyanis békákkal kezdtek kísérletezni, és ezeket már nem kellett megölni ahhoz, hogy lássák a hatást. Ha ugyanis a béka hátába beinjekciózták a hormonnal teli vizeletet, akkor az állat egy napon belül petéket kezdett rakni.

Sokáig a béka mondta meg, hogy terhes-e a jelentkező

A békakísérleteknek valóságos sztárja lett a dél-afrikai karmos-béka. Ezeket az állatokat egy biológus és egy genetikus, Lancelot Thomas Hogben (1895-1975) és Francis Albert Eley Crew (1886-1973) vonta be elsőként a kísérletekbe. Ők fedezték fel, hogy a karmosbékák egymás közt is különösen érzékenyen reagálnak a hormonokra. Például ha egy nőstény békát egy másik béka agyalapi mirigyének kivonatával injekcióztak be, annak pár órán belül megindult a peteérése, vagyis ovulálni kezdett.

Ennek nyomán a harmincas években Hogben 1500 karmosbékát hozatott be Dél-Afrikából, majd a társával együtt a laboratóriumukban azt is kidolgozták, hogy hogyan tudják szaporítani és felnevelni ezeket az állatokat. Így folyamatos békaállománnyal rendelkeztek ahhoz, hogy rendszeresen teszteket végezhessenek a nők számára. Túl azon, hogy az állatok életben maradhattak, a módszernek az is nagy előnye volt, hogy gyorsan meghozta az eredményt, és csaknem száz százalékban pontosnak lehetett tekinteni. Ráadásul egy békát több teszthez is fel lehetett használni, ami sokkal olcsóbbá is tette a tesztelést. Nem csoda, hogy a békás tesztek a hetvenes évekig használatban voltak.

A sejt alapú, majd később a többféle vegyületekkel is működő tesztek csak ezután kezdtek megjelenni. A DRportal.hu leírása szerint a 70-es évek elején, a National Institute of Health (NIH) kutatói fejlesztették ki a tesztek új módszerét. Az egyik kutatójuk, Judith Vaitukaitis bizonyos rákbetegségek vizsgálatakor felfedezte fel, hogy a HCG hormon béta alegysége eltér a többi hormonétól. Ebből kiindulva specifikus antitestek előállításával már sikerült olyan terhességi tesztet kifejlesztenie, amely nemcsak a hormon jelenlétét, de a pontos szintjét is – tehát hogy az megnőtt-e a terhességtől, vagy sem – képes volt meghatározni. Ez indította el azoknak az egyszerű, ma már otthon is használható terhességi teszteknek a sorát, amelyekhez már végképp semmiféle állat életébe nem kell beavatkozni. Még a karmos békákéba sem, amelyek azóta zavartalanul élhetnek, akár a hobbi állattartók akváriumaiban is.

Lévai Júlia


Címkék:

1917-es szocialista forradalom  A kis herceg  Ady Endre  Aiszóposz  Aitken  Albert de Mun  Ammut  Anaximandrosz  Angol Park  Antarktisz  Antoine de Saint-Exupéry  Anubisz  Apollón  Arakhné  Arany János  Arisztotelész  Arkhimédész  Artemisz  Asszír Birodalom  Aszklépion  Aszklépiosz  Atlanti-óceán  Augustus  Ausztrália  Babits Mihály  Baradla-barlang  Belgium  Benedek-rend  Besztercebánya  Biblia  Biblioteca Joanina  Bornemisza Anna  Buda  Budapest  Budapesti Vidám Park  Buddha  Carl Friedrich Gauss  Charles Babbage  Charles de Gaulle  Chicago  Churchill  Claude Chappe  Curiosity  Cynara  Danaé  Dante  Dante Alighieri  Dionüszosz  Dzsingisz kán  Dávid király  Edward Jenner  Egri csillagok  Emese  Erzsébet királyné  Esterházy Miklós Móric  Esterházy Péter  Fahrenheit  Fehérlófia  Fekete István  Feneketlen-tó  Ferenc József  Ferenc pápa  Fiume  Formózusz pápa  Fourier-transzformáció  Franciaország  Fribourgi Unió  Föld  Földközi-tenger  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galilei  Galénosz  Ganésa  Geomancia  Guinness rekordok  Hans Christian Andersen  Hedy Lamarr  Hippokratész  Hitler  Homo sapiens  Héber Biblia  Héra  Hérodotosz  I. Erzsébet  India    Jackie Cochran  Jahve  James Prescott Joule  Japán  Jean de La Fontaine  John D. O’Sullivan  Juhász Gyula  Jules Verne  Julius Caesar  Justh-párt  János vitéz  Jézus  József Attila  Kaffka Margit  Kheirón  Királyok Völgye  Kivonulás könyve  Kolumbusz Kristóf  Koppenhága  Korónisz  Kosztolányi Dezső  Kréta  Kyatice-kultúra  Károlyi Mihály  Kígyótartó  Kína  LOGICO  La Trappe  Las Vegas  Lazarro Spallanzani  Lazzaretto Vecchio  Leonardo da Vinci  Liège  Louis Pasteur  Lucifer  Lukács László  Lyme-kór  Léda  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Marco Polo  Margit-sziget  Margitsziget  Marokkó  Mars  Medúsza  Melbourne  Mesekönyvek  Mexikó  Mezopotámia  Mi MICSODA  Milánó  Minerva  Mithridatész  Moirák  Monte Cristo grófja  Munkás Szent József  Mária  Mária Terézia  Mária csillaga  Márton kenyere  Mátyás király  Mózes  Nagy Konstantin  Nagy Sándor  Nagy-korallzátony  Napóleon  Nautilus  Nelson altengernagy  Newton  Nivelles  Nobel-díj  Normandia  Normandiai partraszállás  Notre-Dame  Nursiai szent Benedek  Nyugat folyóirat  Nyulak szigete  Olimposz  Oroszország  Országház  Pallasz Athéné  Pegazus  Perszeusz  Perzsia  Pesti Állatkert  Petőfi Sándor  Plinius  Pompeius Magnus  Popham-kód  Porete-i Margit  Portugália  Poszeidón  Párizs  Pégaszosz  Rijeka  Robert Owen  Roosevelt  Róma  Római Birodalom  Santorius  Sinanshao  Sixtus-kápolna  Skócia  Stephen Hawking  Szent Heléna  Szent Margit  Szent Márk székesegyház  Szent Patrik  Szent-Györgyi Albert  Szerb Antal  Szicília  Szociáldemokrata Párt  Szogdia  Széchenyi István  Thesszaloniké  Tiberius császár  Tisza István  Titanic  Tompa Mihály  VII. István pápa  Vatikán  Velence  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Vénusz légycsapója  Werbőczy István  Wilhelm Emmanuel Ketteler  XIII. Leó pápa  XV. Lajos  Xántus János  Zeusz  alvás  anemométer  antibiotikum  arakhnofóbia  archea  articsóka  autofágia  autó  axolotl  bagoly  baktérium  barlangok  barlangrajz  beginák  beginázs  belsőégésű motor  beporzás  betegség  biológia  bozóttűz  buddhizmus  béka  békakirály  békamentők  békák  bölcső  búvárfelszerelés  búvárharang  búvárkodás  cidrimókus  cineol  ciszterciták  citoplazma  corona  csapdaállítók  csatorna  csecsemők  császármetszés  császárság  csütörtök  cukor  cégér  céhek  címer  delej  denevér  diadém  dob  drón  dízelmotor  dórok  echolokáció  egyensúly  egyiptom  egyszarvú  ektoparazita  elefánt  emlős  epekő  eretnek  etimológia  etruszkok  eukaliptusz  fasírt  fejdísz  fejlesztés  fekete lyuk  feketehimlő  felvilágosodás  feng-shui  finommotorika  fogkő  foglalkoztató  folyadékkristály  fondendoszkóp  frank  fáraó  félelem  füst  füstjelzés  füstölgő  gabona  galea  gallok  griffmadár  gyerekjáték  gyufásdoboz  gyárak  gyógyszer  gyógyszertár  gyógyítás  gyöngy  gyöngyhalászat  gót  gőzgép  gőzhajó  hableány  hadművelet  hajmosás  hajógyártás  hajózás  halál  halálbüntetés  hangsebesség  hatalom  higany  himnusz  hiszti  hullazsinat  hullámvasút  humanizmus  háború  hóhér  húsevő nyövények  hőmérséklet  hőmérő  ikozaéder  illat  immunitás  indiánok  inga  inkubátor  interjú  internet  ipari forradalom  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  istenek  jel  jelhordozó  jelrendszer  járvány  játék  kakas  kalauzhajó  kalogathia  kalóz  kalózlevél  kalózállam  kamelaukion  kamikáze  kancsókák  kapitalizmus  karantén  kardigán  karmosbéka  karthauziak  katapult  kausia  kavicsok  kereskedelem  kereszténység  keszonbetegség  királynévíz  kisföldalatti  klímaváltozás  koala  kolera  komló  koncepciós per  kopoltyú  korall  korona  koronavírus  koszorú  kullancs  kálvinizmus  készségfejlesztő  kétszikűek  kétéltűek  kígyó  kínai nagy fal  kínaiak  kódrendszer  kórház  kölni  könyvtár  kötéltánc  közegészségügy  kőzetek  lazarett  lincselés  lizoszóma  lovasfutár  lárva  látás  láz  lázfa  légiposta  légzés  lövedékvető  lúg  magasság  magnetoszféra  magnetosztrikció  malária  mandula  manna  mannatövis  mannazuzmó  manufaktura  marcipán  masszázs  matchbox  mechanikus szerkezet  mese  mesék  metamorfózis  meteorológia  metró  mikrobiológia  mimivírus  mirtuszfélék  misztikus lények  mitokrondrium  moszkító  munkások  mutualizmus  mágnes  mágnesesség  mágnesség  május  május 1  második világháború  méhek  méhlepény  méreg  narentinok  narvál  neandervölgyi  nimfa  nyál  nyár  népmesék  népvándorlás  olimpia  olvasás  organellum  ormány  orvoslás  oxigénfelvétel  parfüm  paróka  pedagógus  permafroszt  pestis  pilóta  placenta  postakocsi  pszichológus  pápaság  pékség  pók  rajz  rekamié  repülés  repülőgép  repülőtér  retina  robot  rovarok  rádiócsillagászat  rák  rákgyógyszer  régészet  rózsaolaj  sajt  sampon  sejtek  sellő  selyemút  sisakkorona  sport  szakszervezetek  szalamandrafélék  szanatórium  szappan  szappanbuborék  szavak  szem  szemafor  személynevek  szendvics  szerzetes  szerzetesrendek  szimbólum  szocializmus  szogdok  szonár  sztetoszkóp  sztrájk  szász  szélkakas  szélzsák  szúnyog  szúnyoglárva  szülés  sáska  sáskajárás  sör  tamariszkusz  tanulójáték  teaút  tenger  tengeralattjáró  terhesség  terhességi teszt  terroristák  teszt  tesztelés  tetvek  thrákok  tirrének  tisztálkodás  tobzoska  torpedó  trappista sajt  trappisták  turul  tájoló  távíró  tömegközlekedés  törökfürdő  tükörtávíró  tüntetés  tőzsde  tűz  tűzoltók  ultrahang  unikornis  utópista szocializmus  vakcina  vakság  vasút  vegyszer  vesekő  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  vikingek  világháború  virágok  virágállat  vizelet  vonatrablás  védőoltás  vérvörös csütörtök  vírus  víz  vörös nemeskorall  vörösfenyő  wifi  zsilip  zászló  Álmos  Északi-sark  Óbudai Hajógyár  Ószövetség  Ótestamentum  állatkert  általános választójog  átalakulás  éhínség  élesztősejtek  élőhely  élősködők  ízeltlábúak  óceán  ókor  ókori Egyiptom  ókori Görögország  öngyilkos merénylők  újszülött  úthálózat  ősbaktérium