Mi MICSODA vagy Tudás 30 másodpercben?

Mi MICSODA

Ismeretterjesztés gyerekeknek – kiadónk legkedvesebb küldetése! Egy 25 éves klasszikus, és egy nagyon mai szemléletű, vicces, élénk rajzokkal tarkított sorozat kötetei versenyeznek aktuális címeink között. 2015 őszén öt új Mi MICSODÁval gazdagodtunk (nem is akármilyen témákban: Az erdő, A Hold, Halak, Csillagok, Ásványok és kőzetek), és két 30 másodperces újdonsággal (Óceánok és Az ókori Egyiptom 30 másodpercben). Itt az ideje, hogy visszatérő és új vásárlóink segítségére siessünk végre: melyik való inkább az én gyerekemnek? Kiegészítik egymást a könyvek, vagy jobb lenne elköteleződni az egyik sorozat mellett? Mit tud az egyik, amit a másik nem? Lássuk csak!

Tisztázzuk, melyik micsoda
A Mi MICSODA nem csak a BABILON hírnevét alapozta meg - nemzetközileg ismert és sikeres sorozatról van szó, világszerte 75 millió példányt adtak el a címekből összesen. 1991 óta jelenik meg kiadónk gondozásában, így több, mára már felnőtt generáció ismeretanyagát alapozta meg a minket körülvevő világról. Csöppet sem túlzás: ma is kisiskolások ezrei olvasgatják szerte az országban. Akiket az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy ma a kiadó munkatársaiként dolgozhatnak, bizony annak idején ezekből a könyvekből készültek tanulmányi versenyekre, kiselőadásokra. (Kiadónk 25 éves jubileuma alkalmából épp szeptember hónapban hirdettünk nosztalgia-napokat, érdemes Facebookon rákeresni a #mimicsoda25 hashtagre!). A Mi MICSODA tehát 25 éve a családi könyvespolcokon tartózkodik életvitelszerűen, és több mint 2,5 millió eladott példányunk helyettünk állítja: a Mi MICSODA márka a szakszerű ismeretterjesztés védjegye.

A klasszikus Mi MICSODÁkat 8 éves kortól ajánljuk (a sorozat kötetein kívül Rejtvényes barangolók, kvízfüzetek és filmek is tartoznak ide), a kisebbeknek pedig ott vannak a szintén méltán népszerű Mi MICSODA Junior és mini kötetek. A Mi MICSODA tudásanyag gyarapítására naprakész ismereteket tartalmazó cikkeket töltünk fel a www.mimicsoda.hu oldalra, klubtagjainknak pedig jobbnál jobb programokat kínálunk, melyek közül a legnépszerűbb a Mi MICSODA nyári tábor.
Tudományos szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként vagy kiegészítéseként. Az izgalmas, ki-ki érdeklődésének megfelelő témák képszerű leírásokban mutatkoznak meg, melyek megmozgatják a fantáziát. A tudás vázát élményszerű történetek kísérik látványos fotókkal karöltve.
Bálnák és delfinek

Nagyon fontos, hogy megújulni képes sorozatról beszélhetünk - azokat a könyveket, melyeket már nem lehet kapni, újra megjelentetjük; ezeket nem egyszerűen utánnyomjuk, hanem felújítjuk, és aktualizáljuk. Így például ma már nem ugyanahhoz Az ókori Egyiptom című Mi MICSODÁhoz juthatnak hozzá a vásárlók, mint amihez a kötet első kiadása idején, hanem egy teljesen új tartalommal és illusztrációkkal, új szerző tollából való, mai szemmel igen vonzó kivitelezésű könyvhöz.
A sorozat erőssége a tartalmas szöveg mellett a képanyagban rejlik. Másutt nem látható fotókkal és szemléletes magyarázó ábrákkal találkozik az olvasó minden oldalon. Ezeknek óriási szerepe van az érdeklődés felkeltésében és az ismeretanyag megértésében.
Három szóban a Mi MICSODA
: hagyomány, bizalom, szakértelem.

A Tudás 30 másodpercben kötetei újoncnak számítanak a Mi MICSODA könyvekhez képest – egy viszonylag új, a brit Ivy Press égisze alatt születő sorozathoz tartoznak, melynek felnőtt verziója is ismert (Magyarországon a Partvonal Kiadó jelentette meg pár jelentős darabját). Az Ivy Press az innovatív szemléletről híres a könyvkiadásban nemzetközi szinten is. A „30 másodpercek” lendületes könyvek, egy-egy téma igazi szakembereinek tollából (a magyar verziókat neves lektorok felügyelik), életteli illusztrációkkal, melyek a képregények stílusához igazodnak leginkább.

A kötetek egy-egy témát (könyvenként 50-et) egy-egy oldalpáron fejtenek ki bravúros közvetlenséggel és alapossággal, és ami a fő: könnyen érthetően. Az egy szuszra elolvasható fejezetek szélén 3 másodpercben megtaláljuk a „lényeget”. Akit pedig a szórakoztató illusztrációk és az olvasás öröme sem hoz eléggé lázba: 3 perces küldetéseket is találunk a könyvek lapjain, melyek remekül modellezik a világ működését alakító erőket kicsiben, és igazi kihívást jelentenek az aktívabb gyerekeknek is. Pár példa: modellezhetünk rakétaindítást lufi és szívószál segítségével, krátereket készíthetünk lisztből és vízből, atomerőművet építhetünk mindössze 10 teniszlabda és 9 vécéguriga segítségével, a szupernóvahatást pedig A világűr 30 másodpercben szerzője szerint különböző méretű labdákkal is pompásan lehet szemléltetni!

Az emberi test

Az első pillantásra csupán trendinek tűnő illusztrációk remekül egészítik ki a szöveget, átismétlik, összefoglalják a leírtakat. Tehát az „ismétlés a tudás anyja” elvét követve az  egyoldalas leírást követi az egymondatos összefoglaló, majd az  egyoldalas  illusztráció az előzőekben leírtakat vizuálisan is rögzíti.
Három szóban a Tudás 30 másodpercben: lendület, kísérletezés, összegzés.

Ha harc, hát legyen harc!
A két sorozatban megannyi érdekfeszítő téma mutatkozik be (a Mi MICSODA kötetek listáját itt, a 30 másodpercben sorozat eddig megjelent darabjait itt böngészhetitek), és természetesen találunk egyezéseket is – hasonló vagy épp ugyanolyan címeket. Kézenfekvőnek tűnik a két sorozat különbségeit, és azok dicséretre méltó sajátosságait két azonos című könyv példáján keresztül bemutatni.
Legyen ez a cím Az emberi test – hiszen saját testünk működésének ismerete elengedhetetlen, gondolhatja joggal a szülő, amikor ismeretterjesztő könyvet választana gyerekének.

  Mi MICSODA: Az emberi test – A természet remekműve Az emberi test 30 másodpercben
Hány éves kortól ajánljuk?

8 8
Főbb témakörök? Agyműködés, érzékszervek, létfontosságú szervek, tartás és támasz, szaporodás. Mikrobiológia (sejtek, szövetek felépítése), a test tartószerkezete, túlélési rendszerek, agy és idegrendszer, érzékelés, szaporodás, genetika.
Vannak-e lexikális függelékek, összefoglalások, melyek a tudás megtartását is segítik?

Függelékként kislexikon. Fontos fogalmak listázása a nagyobb tematikus egységek előtt, tárgymutató, és minden fejezet lényegi tartalma egy mondatban összefoglalva.
Képi tartalom? Rajzok és fotók egyaránt – ideértve mikroszkopikus felvételeket is! Képregényes, kedves, sokszor vicces rajzok, sematikus, könnyen áttekinthető ábrák pl. a sejtfelépítésről.

Mennyire alapos és mélyreszántó a tudásanyag, ami bennük foglaltatik? Részletekbe menően pontos tudást tartalmaz. Alapos, de lényegretörő, a hangsúlyt inkább az értő áttekintésre helyezi, mint a részletekre. Közvetlen, „beszélgetős” stílusa a gyerek számára szinte észrevétlenül csempészi fejébe még olykor egyes idegen szavak jelentését is.

Mennyire szórakoztató, játékos, színes? Szeretni fogja-e a gyerek? Rendkívül (részlet)gazdagok az illusztrációk, vegyes, változatos színvilággal. Az oldalakon „Tudtad?”,”Hihetetlen!” vagy „Széljegyzet” buborékok szállítják a szenzációkat, izgalmakat. Vicces interjú az Orral és a Szemmel.  A rajzok kétségkívül művészeti szinten mozognak (a 30 másodpercben könyven rajzolója Wesley Robbins angol grafikusművész). Egy-egy témánál szenzációs, elgondolkodtató tények és történetek szerepelnek (pl. „Mátyás király lehelete”). A 3 perces küldetések a könyvsorozat egyik fő erőssége: tapasztalati tudást adnak át nem kevés mókáért cserébe! (Pl. Reflexpróba, Csapd be az agyad!, Készíts dobhártyát!)

 

Szóval?
Mondhatjuk, hogy különböző stílusuk, és tematikai felépítésük okán a két sorozat könyvei remekül kiegészítik egymást. (Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy szerkesztés során a két sorozat könyveinek fogalmait, szóhasználatát igyekszünk egymáshoz közelíteni.) Különösen igaz ez olyan esetekben, mint pl. A világűr 30 másodpercben, mely mellé egy Mi MICSODA Bolygók és az űrutazás az érdeklődés tárgyának egy szeletébe enged elmélyülést.
Sajnos egyikünknek sincs annyi pénze, hogy minden könyvet megvásároljon a világon, ami csak érdekli, ezért ha priorizálni kell, a döntő karaktere a sorozatoknak a következő:
A Mi MICSODA könyveket legjobb sorban haladva végigolvasni, míg a Tudás 30 másodpercben fejezetenként külön is kezelhető – a fontosabb fogalmak listázása a tematikus blokkok elején is ezt támasztja alá. A Mi MICSODÁK tudományos fotóik révén másféle bepillantást engednek a tudomány egy-egy szeletébe, mint a 30 másodperces könyvek „szórakoztatva tanító”, aktív, kísérletező hozzáállásra sarkalló kötetei – melyek a lényeg nagy vonalakbani megértését célozza meg elsősorban.
Bizton állíthatjuk, hogy mindkét sorozat kitűnően alkalmas referenciakönyvtárnak, a választás inkább ízlés kérdése.
Ha pedig úgy döntenél, kikéred a gyerek, a gyerekek véleményét is a kérdésben, várunk titeket a kiadóban, lapozgatni, nézelődni, ismerkedni ezekkel a nagyszerű könyvekkel!

 


Címkék:

1917-es szocialista forradalom  A kis herceg  Ady Endre  Aiszóposz  Albert de Mun  Ammut  Angol Park  Antarktisz  Antoine de Saint-Exupéry  Anubisz  Apollón  Arakhné  Arany János  Arisztotelész  Arkhimédész  Aszklépion  Atlanti-óceán  Augustus  Ausztrália  Babits Mihály  Belgium  Benedek-rend  Besztercebánya  Biblia  Biblioteca Joanina  Buda  Budapest  Budapesti Vidám Park  Buddha  Charles de Gaulle  Chicago  Churchill  Coriolis-erő  Curiosity  Cynara  Danaé  Dante  Dante Alighieri  Dzsingisz kán  Dávid király  Edward Jenner  Egri csillagok  Emese  Erzsébet királyné  Esterházy Miklós Móric  Esterházy Péter  Fehérlófia  Fekete István  Feneketlen-tó  Ferenc József  Ferenc pápa  Fiume  Formózusz pápa  Franciaország  Fribourgi Unió  Föld  Földközi-tenger  Fővárosi Állat- és Növénykert  Galénosz  Ganésa  Hermész  Hippokratész  Hitler  Héber Biblia  Héra  Hérodotosz  I. Erzsébet  India    Jackie Cochran  Jahve  James Prescott Joule  Japán  Jean de La Fontaine  Juhász Gyula  Jules Verne  Justh-párt  János vitéz  József Attila  Kaffka Margit  Királyok Völgye  Kivonulás könyve  Koppenhága  Kosztolányi Dezső  Krisztus  Károlyi Mihály  Kína  LOGICO  La Trappe  Las Vegas  Lazarro Spallanzani  Lazzaretto Vecchio  Leonardo da Vinci  Liège  Louis Pasteur  Lukács László  Lyme-kór  Léda  Mafra-palota  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  Magyar Természettudományi Múzeum  Marco Polo  Margit-sziget  Margitsziget  Marokkó  Mars  Medúsza  Melbourne  Mexikó  Mezopotámia  Mi MICSODA  Milánó  Minerva  Moirák  Munkás Szent József  Mária  Mária Terézia  Mária csillaga  Mátyás király  Mózes  Nagy Konstantin  Nagy Sándor  Nagy-korallzátony  Napóleon  Nautilus  Newton  Nivelles  Nobel-díj  Normandia  Normandiai partraszállás  Nursiai szent Benedek  Nyugat folyóirat  Nyulak szigete  Olimposz  Oroszország  Országház  Pallasz Athéné  Pegazus  Perszeusz  Perzsia  Pesti Állatkert  Petőfi Sándor  Plinius  Porete-i Margit  Portugália  Poszeidón  Párizs  Pégaszosz  Rijeka  Robert Owen  Roosevelt  Rubik Ernő  Róma  Római Birodalom  Skócia  Szent Heléna  Szent Margit  Szerb Antal  Szicília  Szociáldemokrata Párt  Szogdia  Széchenyi István  Tisza István  Titanic  Tompa Mihály  VII. István pápa  Velence  Velencei Köztársaság  Verona  Vosztok-tó  Vurstli  Városliget  Vénusz légycsapója  Werbőczy István  Wilhelm Emmanuel Ketteler  XIII. Leó pápa  XV. Lajos  Xántus János  Zeusz  alvás  arakhnofóbia  archea  articsóka  autofágia  autó  axolotl  bagoly  baktérium  barlangok  beginák  beginázs  belsőégésű motor  beporzás  betegség  biológia  buddhizmus  béka  békakirály  békamentők  békák  bölcső  búvárfelszerelés  búvárharang  búvárkodás  cidrimókus  ciszterciták  citoplazma  corona  csapdaállítók  csatorna  csecsemők  császármetszés  császárság  csütörtök  cukor  céhek  címer  denevér  diadém  dory  drón  díj  dízelmotor  echolokáció  egyensúly  egyiptom  egyszarvú  ektoparazita  elefánt  emlős  epekő  eretnek  etimológia  eukaliptusz  fasírt  fejdísz  fejlesztés  feketehimlő  felfedezés  felvilágosodás  finommotorika  fogkő  fondendoszkóp  fáraó  félelem  füstölgő  főzés  gabona  galea  gallok  griffmadár  gyerekjáték  gyufásdoboz  gyárak  gyógyszertár  gyógyítás  gyöngy  gyöngyhalászat  gőzgép  gőzhajó  gőzmozdony  hadművelet  hajmosás  hajógyártás  hajózás  halak  halmazállapot  halál  halálbüntetés  hangsebesség  hatalom  hideg  himnusz  hiszti  hogyan működik  hullazsinat  hullámvasút  humanizmus  hurrikán  háború  hóhér  húsevő nyövények  hőmérő  időjárás  időszámítás  illat  immunitás  infrahangok  inkubátor  interjú  internet  ipari forradalom  irodalom  iránytű  iskolakezdés  iskolaérettség  istenek  jelrendszer  járvány  játék  kalogathia  kalóz  kamelaukion  kamikáze  kancsókák  kapitalizmus  karantén  kardigán  karmosbéka  karthauziak  karácsony  katapult  kausia  kavicsok  kereskedelem  kereszténység  keszonbetegség  királynévíz  kisföldalatti  klímaváltozás  koala  kolera  komló  kommunikáció  koncepciós per  kopoltyú  korall  korona  koronavírus  koszorú  kullancs  kultúra  kultúrtörténet  kémia  kétszikűek  kétéltűek  kórház  kölni  könyvtár  közegészségügy  kőzetek  lazarett  lincselés  lizoszóma  lárva  látás  léggömb  léghajó  légiposta  légzés  lövedékvető  lúg  magasság  magnetosztrikció  malária  manna  mannatövis  mannazuzmó  manufaktura  masszázs  matchbox  mechanikus szerkezet  mese  mesék  metamorfózis  meteorológia  metró  mikroszkóp  misztikus lények  mitokrondrium  mitológia  moszkító  munkások  mutualizmus  mágnes  május  május 1  második világháború  méhek  méhlepény  mítikus lények  mítoszok  narvál  nimfa  nyál  nyár  népmesék  népvándorlás  olimpia  olvasás  organellum  ormány  orvoslás  oxigénfelvétel  parfüm  paróka  pedagógus  permafroszt  pestis  pilóta  placenta  pszichológus  pulzus  pápaság  pók  rajz  receptek  rekamié  repülés  repülőgép  repülőtér  retina  robot  rovarok  rák  rákgyógyszer  régészet  rózsaolaj  sajt  sampon  sejtek  selyemút  sisakkorona  sport  szakszervezetek  szalamandrafélék  szanatórium  szappan  szappanbuborék  szavak  szellemek  szem  személynevek  szendvics  szerzetes  szerzetesrendek  szimbólum  szocializmus  szogdok  szonár  sztetoszkóp  sztrájk  szél  szúnyog  szúnyoglárva  szülés  sárkány  sáska  sáskajárás  sör  tamariszkusz  teaút  technika  tenger  tengeralattjáró  terhesség  terhességi teszt  természet  természettudomány  terroristák  teszt  tesztelés  tetvek  tisztálkodás  tobzoska  trappista sajt  trappisták  tudomány  turul  tájfun  távíró  tél  tömegközlekedés  törökfürdő  tüntetés  tűzoltók  ultrahang  unikornis  utópista szocializmus  vadnyugat  vakcina  vakság  vallás  vasút  vesekő  veszteglőház  veszélyeztetett fajok  vidra  vidámpark  világháború  világűr  virágok  virágállat  vitorlázórepülés  vizelet  vonat  vulkán  védőoltás  vérvörös csütörtök  vírus  víz  vörös nemeskorall  vörösfenyő  zarf  zsilip  Álmos  Északi-sark  Óbudai Hajógyár  Ószövetség  Ótestamentum  állatkert  állatok  általános választójog  átalakulás  édesség  éghajlat  éhínség  élesztősejtek  élőhely  élősködők  építmények  ízeltlábúak  óceán  ókor  ókori Egyiptom  ókori Görögország  öngyilkos merénylők  újkor  újszülött  úthálózat  ősbaktérium  őskor 

Kapcsolódó könyvek:

2070

Mi MICSODA A bolygók és az űrutazás – Irány a világűr!

Teljes ár: 3 200 Ft
Online ár: 2 560 Ft


 

2076

Mi MICSODA Az emberi test – A természet remekműve

Teljes ár: 3 200 Ft
Online ár: 2 560 Ft


 

1827

Az emberi test 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Akciós ár: 1 375 Ft


 

1829

A világűr 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Akciós ár: 1 375 Ft