Mi MICSODA vagy Tudás 30 másodpercben?

Mi MICSODA

Ismeretterjesztés gyerekeknek – kiadónk legkedvesebb küldetése! Egy 25 éves klasszikus, és egy nagyon mai szemléletű, vicces, élénk rajzokkal tarkított sorozat kötetei versenyeznek aktuális címeink között. 2015 őszén öt új Mi MICSODÁval gazdagodtunk (nem is akármilyen témákban: Az erdő, A Hold, Halak, Csillagok, Ásványok és kőzetek), és két 30 másodperces újdonsággal (Óceánok és Az ókori Egyiptom 30 másodpercben). Itt az ideje, hogy visszatérő és új vásárlóink segítségére siessünk végre: melyik való inkább az én gyerekemnek? Kiegészítik egymást a könyvek, vagy jobb lenne elköteleződni az egyik sorozat mellett? Mit tud az egyik, amit a másik nem? Lássuk csak!

Tisztázzuk, melyik micsoda
A Mi MICSODA nem csak a BABILON hírnevét alapozta meg - nemzetközileg ismert és sikeres sorozatról van szó, világszerte 75 millió példányt adtak el a címekből összesen. 1991 óta jelenik meg kiadónk gondozásában, így több, mára már felnőtt generáció ismeretanyagát alapozta meg a minket körülvevő világról. Csöppet sem túlzás: ma is kisiskolások ezrei olvasgatják szerte az országban. Akiket az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy ma a kiadó munkatársaiként dolgozhatnak, bizony annak idején ezekből a könyvekből készültek tanulmányi versenyekre, kiselőadásokra. (Kiadónk 25 éves jubileuma alkalmából épp szeptember hónapban hirdettünk nosztalgia-napokat, érdemes Facebookon rákeresni a #mimicsoda25 hashtagre!). A Mi MICSODA tehát 25 éve a családi könyvespolcokon tartózkodik életvitelszerűen, és több mint 2,5 millió eladott példányunk helyettünk állítja: a Mi MICSODA márka a szakszerű ismeretterjesztés védjegye.

A klasszikus Mi MICSODÁkat 8 éves kortól ajánljuk (a sorozat kötetein kívül Rejtvényes barangolók, kvízfüzetek és filmek is tartoznak ide), a kisebbeknek pedig ott vannak a szintén méltán népszerű Mi MICSODA Junior és mini kötetek. A Mi MICSODA tudásanyag gyarapítására naprakész ismereteket tartalmazó cikkeket töltünk fel a www.mimicsoda.hu oldalra, klubtagjainknak pedig jobbnál jobb programokat kínálunk, melyek közül a legnépszerűbb a Mi MICSODA nyári tábor.
Tudományos szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként vagy kiegészítéseként. Az izgalmas, ki-ki érdeklődésének megfelelő témák képszerű leírásokban mutatkoznak meg, melyek megmozgatják a fantáziát. A tudás vázát élményszerű történetek kísérik látványos fotókkal karöltve.
Bálnák és delfinek

Nagyon fontos, hogy megújulni képes sorozatról beszélhetünk - azokat a könyveket, melyeket már nem lehet kapni, újra megjelentetjük; ezeket nem egyszerűen utánnyomjuk, hanem felújítjuk, és aktualizáljuk. Így például ma már nem ugyanahhoz Az ókori Egyiptom című Mi MICSODÁhoz juthatnak hozzá a vásárlók, mint amihez a kötet első kiadása idején, hanem egy teljesen új tartalommal és illusztrációkkal, új szerző tollából való, mai szemmel igen vonzó kivitelezésű könyvhöz.
A sorozat erőssége a tartalmas szöveg mellett a képanyagban rejlik. Másutt nem látható fotókkal és szemléletes magyarázó ábrákkal találkozik az olvasó minden oldalon. Ezeknek óriási szerepe van az érdeklődés felkeltésében és az ismeretanyag megértésében.
Három szóban a Mi MICSODA
: hagyomány, bizalom, szakértelem.

A Tudás 30 másodpercben kötetei újoncnak számítanak a Mi MICSODA könyvekhez képest – egy viszonylag új, a brit Ivy Press égisze alatt születő sorozathoz tartoznak, melynek felnőtt verziója is ismert (Magyarországon a Partvonal Kiadó jelentette meg pár jelentős darabját). Az Ivy Press az innovatív szemléletről híres a könyvkiadásban nemzetközi szinten is. A „30 másodpercek” lendületes könyvek, egy-egy téma igazi szakembereinek tollából (a magyar verziókat neves lektorok felügyelik), életteli illusztrációkkal, melyek a képregények stílusához igazodnak leginkább.

A kötetek egy-egy témát (könyvenként 50-et) egy-egy oldalpáron fejtenek ki bravúros közvetlenséggel és alapossággal, és ami a fő: könnyen érthetően. Az egy szuszra elolvasható fejezetek szélén 3 másodpercben megtaláljuk a „lényeget”. Akit pedig a szórakoztató illusztrációk és az olvasás öröme sem hoz eléggé lázba: 3 perces küldetéseket is találunk a könyvek lapjain, melyek remekül modellezik a világ működését alakító erőket kicsiben, és igazi kihívást jelentenek az aktívabb gyerekeknek is. Pár példa: modellezhetünk rakétaindítást lufi és szívószál segítségével, krátereket készíthetünk lisztből és vízből, atomerőművet építhetünk mindössze 10 teniszlabda és 9 vécéguriga segítségével, a szupernóvahatást pedig A világűr 30 másodpercben szerzője szerint különböző méretű labdákkal is pompásan lehet szemléltetni!

Az emberi test

Az első pillantásra csupán trendinek tűnő illusztrációk remekül egészítik ki a szöveget, átismétlik, összefoglalják a leírtakat. Tehát az „ismétlés a tudás anyja” elvét követve az  egyoldalas leírást követi az egymondatos összefoglaló, majd az  egyoldalas  illusztráció az előzőekben leírtakat vizuálisan is rögzíti.
Három szóban a Tudás 30 másodpercben: lendület, kísérletezés, összegzés.

Ha harc, hát legyen harc!
A két sorozatban megannyi érdekfeszítő téma mutatkozik be (a Mi MICSODA kötetek listáját itt, a 30 másodpercben sorozat eddig megjelent darabjait itt böngészhetitek), és természetesen találunk egyezéseket is – hasonló vagy épp ugyanolyan címeket. Kézenfekvőnek tűnik a két sorozat különbségeit, és azok dicséretre méltó sajátosságait két azonos című könyv példáján keresztül bemutatni.
Legyen ez a cím Az emberi test – hiszen saját testünk működésének ismerete elengedhetetlen, gondolhatja joggal a szülő, amikor ismeretterjesztő könyvet választana gyerekének.

  Mi MICSODA: Az emberi test – A természet remekműve Az emberi test 30 másodpercben
Hány éves kortól ajánljuk?

8 8
Főbb témakörök? Agyműködés, érzékszervek, létfontosságú szervek, tartás és támasz, szaporodás. Mikrobiológia (sejtek, szövetek felépítése), a test tartószerkezete, túlélési rendszerek, agy és idegrendszer, érzékelés, szaporodás, genetika.
Vannak-e lexikális függelékek, összefoglalások, melyek a tudás megtartását is segítik?

Függelékként kislexikon. Fontos fogalmak listázása a nagyobb tematikus egységek előtt, tárgymutató, és minden fejezet lényegi tartalma egy mondatban összefoglalva.
Képi tartalom? Rajzok és fotók egyaránt – ideértve mikroszkopikus felvételeket is! Képregényes, kedves, sokszor vicces rajzok, sematikus, könnyen áttekinthető ábrák pl. a sejtfelépítésről.

Mennyire alapos és mélyreszántó a tudásanyag, ami bennük foglaltatik? Részletekbe menően pontos tudást tartalmaz. Alapos, de lényegretörő, a hangsúlyt inkább az értő áttekintésre helyezi, mint a részletekre. Közvetlen, „beszélgetős” stílusa a gyerek számára szinte észrevétlenül csempészi fejébe még olykor egyes idegen szavak jelentését is.

Mennyire szórakoztató, játékos, színes? Szeretni fogja-e a gyerek? Rendkívül (részlet)gazdagok az illusztrációk, vegyes, változatos színvilággal. Az oldalakon „Tudtad?”,”Hihetetlen!” vagy „Széljegyzet” buborékok szállítják a szenzációkat, izgalmakat. Vicces interjú az Orral és a Szemmel.  A rajzok kétségkívül művészeti szinten mozognak (a 30 másodpercben könyven rajzolója Wesley Robbins angol grafikusművész). Egy-egy témánál szenzációs, elgondolkodtató tények és történetek szerepelnek (pl. „Mátyás király lehelete”). A 3 perces küldetések a könyvsorozat egyik fő erőssége: tapasztalati tudást adnak át nem kevés mókáért cserébe! (Pl. Reflexpróba, Csapd be az agyad!, Készíts dobhártyát!)

 

Szóval?
Mondhatjuk, hogy különböző stílusuk, és tematikai felépítésük okán a két sorozat könyvei remekül kiegészítik egymást. (Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy szerkesztés során a két sorozat könyveinek fogalmait, szóhasználatát igyekszünk egymáshoz közelíteni.) Különösen igaz ez olyan esetekben, mint pl. A világűr 30 másodpercben, mely mellé egy Mi MICSODA Bolygók és az űrutazás az érdeklődés tárgyának egy szeletébe enged elmélyülést.
Sajnos egyikünknek sincs annyi pénze, hogy minden könyvet megvásároljon a világon, ami csak érdekli, ezért ha priorizálni kell, a döntő karaktere a sorozatoknak a következő:
A Mi MICSODA könyveket legjobb sorban haladva végigolvasni, míg a Tudás 30 másodpercben fejezetenként külön is kezelhető – a fontosabb fogalmak listázása a tematikus blokkok elején is ezt támasztja alá. A Mi MICSODÁK tudományos fotóik révén másféle bepillantást engednek a tudomány egy-egy szeletébe, mint a 30 másodperces könyvek „szórakoztatva tanító”, aktív, kísérletező hozzáállásra sarkalló kötetei – melyek a lényeg nagy vonalakbani megértését célozza meg elsősorban.
Bizton állíthatjuk, hogy mindkét sorozat kitűnően alkalmas referenciakönyvtárnak, a választás inkább ízlés kérdése.
Ha pedig úgy döntenél, kikéred a gyerek, a gyerekek véleményét is a kérdésben, várunk titeket a kiadóban, lapozgatni, nézelődni, ismerkedni ezekkel a nagyszerű könyvekkel!

 


Címkék:

ajánló  állatkert  állatok  alvás  Antarktisz  aszteroida  Ausztrália  autó  baktérium  barlangok  betegség  Biblia  Budapest  buddhizmus  bútorok  búvárkodás  cidrimókus  denevér  díj  dory  édesség  éghajlat  egyensúly  egyház  egyiptom  elefánt  elektromosság  ember  emberi test  emlős  építmények  Északi-sark  etimológia  étkezés  eukaliptusz  fejlesztés  félelem  felfedezés  finommotorika  fizika  Föld  főzés  gyerekek  gyógyítás  gyógyszertár  háború  hajózás  halak  halál  halmazállapot  hangsebesség  hideg  hiszti  hogyan működik  hőmérő  hüllők  időjárás  időszámítás  infrahangok  interjú  internet  iránytű  irodalom  iskolaérettség  iskolakezdés  járművek  játék  jel  jelentés  jelrendszer  Jézus  kalóz  kapitalizmus  karácsony  karantén  kémia  kereskedelem  kétéltűek  Kína  klímaváltozás  koala  kommunikáció  kórház  koronavírus  könyv  közlekedés  Krisztus  kultúra  kultúrtörténet  léghajó  leguán  légzés  LOGICO  lovagok  madarak  magasság  mágnes  mese  meteorológia  Mi MICSODA  mikroszkóp  mitológia  mítoszok  művészet  Nikola Tesla  Nobel-díj  növények  nyomozás  óceán  ókor  ókori Görögország  oktatás  olimpia  olvasás  Oroszország  orvoslás  öltözködés  őskor  pedagógus  pszichológus  pulzus  rajz  rák  receptek  régészet  repülés  robot  rovarok  sárkány  sejtek  sport  szellemek  szépség  szerzetesrendek  szimbólum  táplálkozás  távíró  technika  tél  tenger  terhesség  természet  természeti jelenségek  természeti katasztrófák  természettudomány  teszt  tobzoska  történelem  tudomány  tüntetés  újkor  ultrahang  úthálózat  ünnep  vadnyugat  vallás  Városliget  vasút  védőoltás  vidámpark  vidra  világűr  vírus  víz  vulkán  zarf  zene 

Kapcsolódó könyvek:

2070

Mi MICSODA A bolygók és az űrutazás – Irány a világűr!

Teljes ár: 3 490 Ft
Online ár: 2 792 Ft


 

2076

Mi MICSODA Az emberi test – A természet remekműve

Teljes ár: 3 200 Ft
Online ár: 2 560 Ft


 

1827

Az emberi test 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Online ár: 2 200 Ft


 

1829

A világűr 30 másodpercben

Teljes ár: 2 750 Ft
Online ár: 2 200 Ft